Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ХДУХТ / MetodichkaRGR_1.docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.63 Mб
Скачать

Вступ

Однією з перших дисциплін , які формують загальноінженерну освіту студентів є інженерна графіка, ціль якої – вивчення та розробка теорії та практики виконання креслеників, схем та іншої конструкторської документації.

Умовами успішного опанування технічних знань є уміння читати кресленики і знання правил виконання та оформлення креслеників. Кресленик є одним із головних носіїв технічної інформації, без якої не обходиться жодне виробництво. Широке застосування комп’ютерної техніки полегшує і прискорює виконання креслеників. Проте інженер, який володіє комп’ютером не зможе створити кресленик без основних понять про геометричні побудови і оформлення кресленика. Ці методичні рекомендації призначено для самостійного освоєння студентом основних принципів і методів створення графічної технічної документації. У них описано основні графічні об’єкти. Детально розглянуто правила оформлення кресленика відповідно до міжнародних стандартів. Велику увагу приділено методам побудови графічних елементів конструкторської документації.

1. Основні геометричні об’єкти.

Лінія

пряма

крива

ломана

горизонтальна пряма

похила пряма

вертикальна пряма

паралельні прямі

взаємно перпендикулярні прямі

Окружність

окружність діаметра D

дуга радіуса N

дотична пряма

a – хорда дуги n

Кут

гострий кут

тупий кут

прямий кут

бісектриса кута

Прямокутний трикутник

2. Правила виконання креслеників

Кресленик виконують за правилами, встановленими міждержавними стандартами, а саме: єдиною системою конструкторської документації (ЄСКД). Це комплекс стандартів, що встановлюють для всіх галузей промисловості, наукових установ та інших організацій єдині правила і положення щодо розроблення, оформлення та обігу конструкторської документації. Основні правила виконання креслеників у машинобудівних галузях промисловості містяться у таких ГОСТ ЄСКД: формати, масштаби, лінії, шрифти, зображення та нанесення розмірів.

2.1. Гост 2.301-68. Формати

Кресленик виконують на аркушах креслярського паперу строго визначених розмірів. Розміри сторін основних форматів наведено у табл. 2.1.

Таблиця 2.1

Формати аркушів креслеників

Позначення формату

А0

А1

А2

А3

А4

Розміри сторін формату, мм

1189×841

594×841

594×420

297×420

297×210

У даному стандарті за основні формати приймають формат із розмірами сторін 8411189 мм та інші формати, які виходять за допомогою послідовного ділення його на дві рівні частини паралельно меншій стороні відповідного формату (рис. 2.1).

Рис. 2.1

Формат визначається розмірами зовнішньої рамки, яку виконують суцільною тонкою лінією. По цим лініям обрізають аркуш паперу, на якому виконується кресленик. Потім на форматі треба нанести лінії внутрішньої рамки, які виконуються суцільною основною лінією на відстані 5 мм від верхньої, правої та нижньої меж формату. Між лівою межею та лінією рамки відстань становить 20 мм (для підшивання креслеників). У правому нижньому кутку розміщують основний напис з розмірами 185мм×55мм (рис. 2.2). На аркушах формату А4 цей напис роблять вздовж короткої сторони (формат А4 має тільки вертикальне положення аркушу), а на аркушах інших форматів вони можуть бути орієнтовані як уздовж короткої, так і вздовж довгої сторони аркуша. В лівому верхньому кутку розташовують додаткову графу основного напису (70×14 мм), в яку вписують шифр кресленика, розгорнутий на 180°. На рис. 2.2 наведено виконання зовнішньої рамки для горизонтального положення аркуша формату А3.

Рис. 2.2

Форма та розміри основного напису показано на рис. 2.3. При виконанні завдання обов’язково заповнюються графи, позначені числами у дужках. У графі (1) пишуть назву кресленика у називному відмінку без використання переносів. При написанні використовують шрифт №5 з нахилом, напис роблять прописними літерами. Порядок слів прямий: спочатку йде іменник, за ним – прикметник; наприклад: КРЕСЛЕННЯ ГЕОМЕТРИЧНЕ. У графі (2) проставляють шифр, який складається наступним чином: спочатку наводиться скорочена назва групи, далі, через крапку, – номер завдання, номер варіанту и номер аркушу у завданні; наприклад, ТХ‑10.01.02.01, де ТХ‑10 назва групи, 01 – порядковій номер завдання, 02 – варіант завдання, 01 – порядковий номер аркуша у завдані. У графі (3) – масштаб. У графі (4) – скорочену назву університету та групи. Прізвище студента та викладача вказуються у графах (5) та (6) відповідно.

Рис. 2.3

Соседние файлы в папке ХДУХТ