Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
спец.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
388.61 Кб
Скачать

1.Теорії та моделі підприємств.

 Підприємництво – особливий вид діяльності людини у сфері економіки – ініціативно-самостійна, виробнича, комерційна діяльність окремих осіб, яка зорієнтована на отримання прибутку.  Така діяльність здійснюється: від свого імені, на власний ризик, під особисту майнову відповідальність підприємця.

Моделі підприємництва.  1. Класична – орієнтується на ефективне використання ресурсів та досягнення мети.  2. Інноваційна – орієнтується на використання інноваційних рішень(техніка, технологія, економіка та ін.).  Дана модель передбачає вивчення зовнішнього середовища прибутку стратегій діяльності, впровадження НТП.

2.Основи підприємництва.

3. Види підприємств, їх організаційно-правові форми.

Класифікація підприємства за різними ознаками. 1.Мета і характердіяльності:  комерційний;  частково-комерційний; 2.Формавласності: державні; колективні;  приватні; змішані. 3.Належність капіталу: національні;  іноземні;  спільні. 4.Правовий статус і форма господарювання:  одноосібні;  орендні; сімейні;  господарські товариства;  акцизні товариства;  кооперативи. 5.Об єднання підприємства:  корпорації; асоціації;синдикат; картель; трест;  концерн;  консорціум. 6.За галуззю діяльностіівидом: промислові; торговельні; сільськогосподарські;посередницькі; будівельні;  транспортні; страхові;  банківські;  лізингові та ін. 7.За розміром:  малі;  середні;  великі. 8. технологічна цілісність і сукупність підпорядкування:  головні материнські;  дочірні(філії);  асоційовані. 9.за однорідність продукції:  вузькоспеціалізовані;  широкого асортименту;  універсальні;  диверсифіковані

4. Зовнышне середовище господарюючого пыдприемства

Під зовнішнім середовищем мають на увазі сукупність усіх чинників, які впливають на діяльність суб'єкта господарювання.

5. Структура та управління підприємством

Структура поділяється:  1. загальна – показує склад усіх елементів підприємств: виробничих, не виробничих, управлінських обслуговуючих та ін.  2. виробнича – показує як побудоване тільки виробництво(залежить від підрозділів). 

управлыння.

6.Ринок и продукция

Ринок - це саморегульована, заснована на економічній свободі система відносин між продавцем і покупцем з приводу обміну, купівлі-продажу товарів (послуг). Основними елементами ринкового механізму є ціна, попит і пропозиція. Співвідношення попиту і пропозиції визначає ціну товару на ринку. Закон попиту відображає залежність між відносною ціною на товар і величиною попиту на нього: зростання попиту впливає на зниження ціни, а його скорочення сприяє зростанню цін на ринку.Проду́кция — термин, характеризующий результат производственной, хозяйственной деятельности. Представляет собой совокупность продуктов, явившихся результатом производства отдельного предприятияотрасли промышленностисельского хозяйства или всего народного хозяйства страны за определенный промежуток времени[1]

7.Товарна та цінова політика підприємства

Цінова політика - це діяльність підприємства, що спрямована на досягнення його головної мети за допомогою цін. Як правило, вирізняють три основні завдання ціноутворення:

  • збільшення продажу;

  • отримання найбільшого прибутку;

  • збереження існуючого становища.

У першому випадку підприємство орієнтується на високий обсяг реалізації або на збільшення частки продажу в порівнянні з конкурентами. Вибір такої мети зумовлюється, по-перше, прагненням до стабілізації доходів і встановленням контролю за ринком певних товарів, а, по-друге, істотним зменшенням собівартості продукції за рахунок збільшення обсягів реалізації.

Наступне завдання цінової політики передбачає отримання максимального прибутку або швидке надходження коштів через те, що підприємство відчуває невпевненість у своєму майбутньому. Ставлячи за мету збереження поточного стану, підприємство прагне не допустити падіння виробництва, уникнути несприятливих дій уряду, скоротити до мінімуму небажаний вплив конкуренції..

товарної політики підприємств маркетингової орієнтації. До її складових відносять: визначення оптимального асортименту товарів та його постійне оновлення, якість продукції, дизайн, упаковку, товарну марку, міру відповідності критеріям споживачів та ін. Визначення оптимальної номенклатури передбачає включення у виробничу програму підприємства товарів, виробництво та збут яких орієнтовано на ринкові потреби, які позитивно впливають на розвиток підприємства, дають прибуток, сприяють досягненню стратегічних цілей. Отже, сутність маркетингової товарної політики полягає у виз­наченні та підтримуванні оптимальної структури асортименту товарів з урахуванням поточних і довготривалих цілей підприємства

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]