Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по региональному лисивнмцтву.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Міністерство аграрної політики України

Харківський національний аграрний університет

імені В.В. Докучаєва

Регіональне лісівництво

Методичні вказівки

до виконання курсової роботи

Для студентів спеціальності 30401 –

«Лісове господарство»

Харків – 2008

___________________________________________________________Вступ

Україна – малолісна держава, середня лісистість якої становить 15,6%. Але цей показник має досить нерівномірний характер. Наприклад, найбільшу лісистість мають Закарпатська (51%), Івано-Франківська (41%), Рівненська (37%) та Житомирська (33%) області. Значна частина лісів розташована у Волинській (31%), Чернівецькій (28%), Львівській (28%), Київській (22%), Чернігівській (20,5%), Сумській (17%) областях. Меншу лісистість мають Черкаська (15%), Тернопільська (13%), Вінницька (12,5%), Хмельницька (12,3%), Харківська (12%) області та Крим (11,5%). Найменшу площу лісів мають Запорізька (4%) та Миколаївська (4%) області.1

Різні природні, в першу чергу, кліматичні умови, поряд з геоморфологічними особливостями районів, зумовлюють своєрідний для кожного району склад, продуктивність та типологічну структуру лісостанів. Біологічне різноманіття лісів України досить велике. Наприклад, присутність деревних і чагарникових порід складає близько 160, а лісоутворюючих – 30 видів. У рівнинних районах України налічується 82 типи лісу, в Карпатах 78, в гірському районі Криму 97.2Під керівництвом професора Д.В.Воробйова було виконано лісівничо-типологічне районування лісів України і виділено вісім лісівничо-типологічних областей.

Для кожної лісотипологічної області, району, сектора характерні своєрідний макрокомплекс лісорослинних умов, спектр типів лісу та різні за продуктивністю деревостани. Лісотипологічні комплекси зі встановленими для них переважаючими типами лісу зумовлюють вибір напрямку ведення лісового господарства. Раціональне ведення лісового господарства можливе тільки за умови правильного вирішення питання угрупування типів лісу. Близькі за своєю природою типи лісу, що об’єднуються в господарські групи, вимагають проведення конкретних лісогосподарських заходів та прийняття відповідних лісівничо-технологічних рішень.

Виконання курсової роботи з регіонального лісівництва передбачає закріплення та використання знань з лісотипологічного районування лісів та аналіз типологічної структури різних регіонів і куточків України. У ході цієї роботи студенти визначають макрокомплекси місцезростань, які є характерними для лісівничо-типологічних областей, районів, секторів. Завершальним етапом роботи є розробка лісогосподарських заходів для конкретних господарств, розташованих у різних лісорослинних зонах і типологічних областях, а також визначення лісівничо-технологічних схем, які відповідають цим заходам.

Завдання та зміст курсової роботи

Курсова робота займає важливе місце у підготовці спеціалістів лісового господарства, оскільки сприяє закріпленню і поглибленню отриманих теоретичних знань, вивченню особливостей лісорослинних умов регіонів України та ведення лісового господарства в умовах сталого розвитку.

Завдання курсової роботи:

  1. Проаналізувати стан лісів і рівень лісокористування та ведення лісового господарства в умовах Полісся, Лісостепу, Степу, Карпат, Криму.

  2. Намітити й обґрунтувати заходи, спрямовані на раціональне і ефективне використання природної продуктивності лісових земель регіонів України.

  3. Установити типологічний макрокомплекс, зональний та близькі до нього типи лісу і визначити господарські групи для лісорослинних районів Полісся, Степу, Карпат, Криму.

  4. Провести порівняльний аналіз фактичної та природної продуктивності господарських груп типів лісу.

  5. Намітити заходи щодо раціонального ведення лісового господарства за господарськими групами типів лісу. Тобто: відновлення високопродуктивних насаджень; рубки, пов’язані з веденням лісового господарства; рубки головного користування; користування недеревною продукцією лісу.

У курсовій роботі слід достатньо повно викласти характеристику природно-історичних, економічних умов та лісового фонду держлісгоспів.