Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з історії України ГОЛИКОВА.doc
Скачиваний:
202
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
306.18 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики і продовольства України

Харківський національний аграрний університет імені В.В. Докучаєва

О.М. Голікова

ІСТОРІЯ УКРАЇНИ

Курс лекцій

Харків – 2013

ББК Т3(4Укр)Я7

УДК 94(477)(075.8)

Г60

Ухвалено вченою радою факультету лісового господарства Харківського національного аграрного університету імені В.В. Докучаєва (протокол №1 від 21 вересня 2013 р.)

Рецензенти:

В.М. Скляр, д-р іст. наук, завідувач кафедри історії науки і техніки Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут»;

Р.І. Киричок, д-р іст. наук, професор кафедри історичних і соціально-політичних дисциплін Харківського національного аграрного університету імені В.В. Докучаєва

Голікова О.М.

Г60 Історія України: курс лекцій / О.М. Голікова / Харк. нац.

аграр. ун-т імені В.В. Докучаєва. – Х.: ХНАУ, 2013. – 200 с.

Подано короткий огляд вітчизняної історії в загальному контексті розвитку світової цивілізації. З сучасних методологічних позицій осмислюється український історичний процес та узагальнюються кращі здобутки вітчизняної та зарубіжної історіографії.

Розроблено на основі навчальної програми з «Історії України» для вищих навчальних закладів освіти ІІІ–IV рівнів акредитації відповідно до вимог кредитно-модульної системи організації навчального процесу.

Призначено для студентів вищих навчальних закладів.

ББК Т3(4Укр)Я7

УДК 94(477)(075.8)

©Голікова О.М., 2013

©Харківський національний аграрний університет імені В.В. Докучаєва, 2013

Передмова

Чимало підручників і навчальних посібників з історії України побачили світ за роки незалежності. В них здебільшого об’єктивно, з урахуванням сучасних методологічних підходів висвітлено історичний шлях українського народу. Попри велику кількість літератури з дисципліни, студентові доволі важко відшукати конкретні змістовні відповіді на усі передбачені навчальною програмою питання. Наприклад, у більшості посібників майже не висвітлюються питання щодо предмета, принципів, функцій історії України, її періодизації, джерел та історіографії; чимало незлагодженості у трактуванні окремих періодів історії, ролі історичних діячів, подій і явищ.

В основу даного видання покладено тексти лекцій, розроблених автором за хронологічно-тематичним принципом для студентів ХНАУ імені В.В. Докучаєва. На основі навчальної програми з дисципліни для студентів неісторичних спеціальностей вишів України ІІІ–IV рівнів акредитації та з урахуванням здобутків сучасної історичної науки у посібнику висвітлено події вітчизняної історії від найдавніших часів до сьогодення. Провідне місце відводиться проблемам формування національної самосвідомості українського народу, історії національно-визвольних рухів, становленню державотворчої традиції та боротьбі за державність в українських землях на різних етапах їхнього розвитку в контексті загальносвітової історії. Основною метою навчальної дисципліни «Історія України» є формування комплексного уявлення студентів про провідні тенденції і процеси української історії. Головне завдання дисципліни полягає у вихованні, вивченні,формуванні вміння студентів системно і логічно аналізувати основні тенденції в усіх сферах життєдіяльності українського народу в минулому і сьогоденні з точки зору історизму.

До кожної лекції подано мапи України, а також копії історичних документів або витяги з них, персоналії (фотопортрет і автобіографічні дані про найвидатніших політичних, державних чи культурних діячів того періоду), що сприятиме поглибленому вивченню навчального матеріалу, виробленню у студентів навичок самостійного оволодіння знаннями, аналізу складних історичних процесів, формуванню історичного мислення.