Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
530.43 Кб
Скачать

85

Зміст

1. Аналіз умов господарювання та рівня економічного розвитку підприємства 3

1.1. Оцінка природнокліматичних умов господарства. 3

1.2. Аналіз спеціалізації та розвитку підприємства 5

Фінансовий облік 10

2. Організація бухгалтерського обліку в С(Ф)Г «Моноліт» 10

2.1. Облік касових операцій 10

2.2. Облік операцій на рахунках в банку 11

2.3. Облік розрахунків з дебіторами 16

2.4. Облік розрахунків за зобов’язаннями 24

2.5. Облік кредитів та інших позичкових коштів 32

2.6. Облік виробничих запасів 36

2.7. Облік продукції сільськогосподарського виробництва 42

2.8. Облік тварин на вирощуванні і відгодівлі 46

2.9. Облік основних засобів 51

2.10. Облік капітальних інвестицій 60

2.11. Облік праці та її оплати 64

2.12. Облік власного капіталу та забезпечення зобов’язань 66

2.13. Облік реалізації продукції, матеріалів, робіт і послуг 67

Економічний аналіз 68

3. Організація аналітичної роботи 68

3.1. Стан планування аналітичної роботи та інформаційного забезпечення. 68

3.2. Організація і методичне забезпечення проведення оперативного аналізу в рослинництві, тваринництві 69

3.3. Шляхи удосконалення організації підсумкового та оперативного аналізу 76

  1. Аналіз умов господарювання та рівня економічного розвитку підприємства

    1. Оцінка природно-кліматичних умов господарства.

Селянське (фермерське) господарство «Моноліт» було реформоване з ПСП «Колос» прийнявши в 2002р. в оренду 1560га землі. На цей час орендована площа складає 3355 гектарів.

С(Ф)Г «Моноліт» розташоване в селі Підлиман Борівського району Харківської області. Займає вигідне адміністративно-економічне положення, поскільки від центру його розташування до залізничної станції та райцентру Борова 5 кілометрів. Всі дороги з твердим покриттям. Всі вищеназвані фактори дають змогу ефективно, з відносно невеликими затратами здійснювати постачання паливно-мастильних матеріалів, сільськогосподарської техніки, будівельних матеріалів, мінеральних добрив тощо.

Землі С(Ф)Г «Моноліт» розташовані в степовій зоні Харківської області в зоні ризикованого землеробства. Господарство займається виробництвом зерново-соняшникової, молочної продукції та вирощуванням батьківської лінії кукурудзи та соняшнику, посівного матеріалу інших сільськогосподарських культур.

Середньорічна чисельність працівників становить 85 чоловік в тому числі в рослинництві 54, а в тваринництві 31 чоловік. Крім цього на сезонні роботи залучаються ще близько 30 чоловік.

С(Ф)Г «Моноліт» вважається одним з кращих підприємств в районі. Його керівник постійно працює над нарощуванням виробництва сільськогосподарської продукції. Так, обсяг товарної продукції в рослинництві порівняно з 2010 роком зріс на 472,4%, в тваринництві – на 111,2%.

Підприємство має паспорт-патент на вирощування посівного матеріалу сільськогосподарських культур, тому посіви зернових і технічних культур висіваються тільки І репродукції. Це підкреслює те, що господарство вирощує якісне насіння, що дає змогу підвищити урожайність і якість сільськогосподарських культур.

Впроваджуються сучасні технології з обробки та вирощування сільськогосподарських культур.

Поскільки органічних добрив в господарстві недостатньо, посіви зернових та соняшнику обробляються гумусом, а підживлення проводиться мінеральними сипучими та рідкими добривами.

Для впорядкування структури посівних площ та дотримання сівозмін, керуючись постановою Кабінету Міністрів № 1134 від 2.11.2011року «Про затвердження порядку розроблення проектів землеустрою, що забезпечить еколого-економічне обґрунтування сівозмін та впорядкування угідь» господарство вже замовило виготовлення відповідного проекту.

В галузі тваринництва основою є молочне скотарство. Для покращення маточного поголів’я і розширеного відтворення господарство закупило 60 голів чистокровних нетелів Голштинської породи. Для їх утримання була підготовлена відповідна кормова база.

Удосконалення як галузі рослинництва так і галузі тваринництва дає змогу підтримувати статус одного з кращих господарств району.

1.2 Аналіз спеціалізації та розвитку підприємства

Опрацювавши фінансову звітність С(Ф)Г «Моноліт» можна зробити висновки про фінансовий стан господарства з наведених таблиць.

З показників розміру С(Ф)Г «Моноліт» можна побачити, що площа сільськогосподарських угідь стала набагато більшою в 2012 році порівняно до 2010р., що говорить про розширення посівних площ. Зважаючи на це, констатуємо значне підвищення рівня вартості валової продукції сільського господарства (з 7390 тис грн. до 14999 тис грн.). хоч 2010 рік був малоприбутковим, це не завадило досягти успіхів у 2011-2012рр. (табл. 2.1)

Таблиця 2.1