Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух.экзамен.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
149.21 Кб
Скачать

1. Бухгалтерський облік на с.г. підприємствах-складова частина системи б.о. в Україні.

2. Облік грошових коштів на капітальні інвестиції

Операції з капітальних інвестицій на сільськогосподарських підприємствах здійснюють через поточний рахунок у такому ж порядку, як і з основної діяльності, тобто облік їх ведуть на рахунку № 31 у Журналі-ордері №1 с.-г. та Відомості 1.2. Проте для обліку коштів на капітальні інвестиції може бути відкритий окремий рахунок. Потреба в ньому виникає тоді, коли на підприємство надходять кошти для капітальних інвестицій із централі30ваних джерел і коли потрібно проконтролювати, щоб їх використовували за призначенням. Власні кошти сільськогосподарські підприємства зберігають на одному рахунку незалежно від їх призначення. Якщо ж вони відкрили в установі банку окремий рахунок для зберігання і використання коштів за капітальними інвестиціями, то облік операцій за ним здійснюють на окремому аналітичному рахунку 31 "Рахунки в банках" субрахунка 313 "Інші рахунки в банку в національній валюті".

Сільськогосподарські підприємства згідно з Інструкцією "Про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті", затвердженою Постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 р. № 22 та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 29.03.2004 р. за № 377/8976, можуть використовувати акредитивну та чекову форми розрахунків і таким чином задіяти для цих цілей рахунки "Акредитиви та особливі рахунки з вантажообороту".

313 301-внесена в банк невик. гот-ка, що була одерж. на з/п прац-ам кап.буд-ва

313 311-Надходж.грош.коштів з пот.рах-ка на рах.кошті на кап.інв-ції

313 313-зарах.на рах.коштів на кап.інв-ції залишки грош.коштів, невикорист.акредитивів і розрах.чек.книжок

313 377-надійщли кошти у погаш.Дт заборг.

313 48-надійшли кошти від інших П і орг.-цій як пай.внески спільне буд-во

30 313-одержано гот-ку за чеком на виплату з/п прац-ам, зайнятим у кап.буд-ві

311 313-перерах.з рах.коштів на кап.інв-ції на пот.рах.варт.робіт і послуг

631 313-оплач.рах.постач.і підряд.за буд.матер/облад/вик.роботи/посл.з кап.буд-ва

60/50 313-погаш.заборг.за короткостр.і довгостр.кред.банків, що одерж.на кап.буд-во

143 313-перерах.кошти для пай.участю в буд-ві

3. Дивитись пит.78

4. Взаємозв'язок фінансового обліку з іншими економічними дисциплінами

Блок фундаментальних і професійно орієнтованих дисциплін забезпечує ба30ві економічні знання та закладає основи професійної освіти. До цього блоку належать дисципліни: політична економія, макроекономіка, мікроекономіка, історія економічних учень, економічна історія, математика, статистика, інформатика та комп'ютерна техніка, менеджмент, маркетинг, страхування, інвестування, економіка праці, міжнародна економіка, господарське законодавство, державне регулювання економіки, фінанси, економічний аналіз та ін.

Вивчення цих дисциплін створює базу для подальшого вивчення спеціальних економічних дисциплін за фаховим спрямуванням "Облік і аудит", до яких належать: аудит, фінансовий менеджмент, теорія бухгалтерського обліку, бухгалтерський облік у галузях народного господарства, контроль і ревізія, інформаційні системи і технології обліку, облік і аналіз 30внішньоекономічної діяльності, фінансовий та управлінський облік, облік у зарубіжних країнах, організація обліку на підприємствах малого бізнесу. Опанування блоку дисциплін "Облік і аудит" дає можливість фахівцям швидше адаптуватись у сфері конкретної діяльності на виробництві, ефективніше реалізувати свої знання і творчі здібності. Посади, які може обіймати фахівець з економіки і підприємництва, визначені "Довідником тимчасових тарифно-кваліфікаційних характеристик посад спеціалістів, службовців та професійних працівників для всіх бюджетних установ та організацій", перелік яких затверджено

Нака30м Мінпраці № 73 від 30.09.1993 р. Це, зокрема: економіст з планування, економіст з праці, економіст з фінансової роботи, бухгалтер, бухгалтер-реві30р та ін.

Бухгалтерський облік забезпечує отримання і опрацювання потрібної інформації на підставі безперервного документального відображення фактів господарської діяльності підприємства і є функцією управління. До функцій систем управління належать також планування, організація фінансів, визначення податків, контроль та економічний аналіз, маркетинг, які повинні діяти у взаємозв'язку.