Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ ЯНА-2013.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
814.37 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики та продовольства України

Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва

Кафедра генетики, селекції та насінництва

ЗВІТ

про науково-агрономічну практику

на дослідному полі ХНАУ ім. В. В. Докучаєва

кафедра генетики, селекції та насінництва

Використання ефекту гетерозису гібридами F1

соняшнику різних груп стиглості”

Виконала: студентка 3 курсу 4 групи

агрономічного факультету

Олійник Яна Іванівна

Керівник практики:ст. викладач

Булах О. О.

Харків – 2014

ЗМІСТ

Стор.

ВСТУП

3

Розділ 1. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ

5

1.1. Гетерозисна селекція соняшнику

5

1.2. Створення стерильних аналогів та відновників фертильності пилку соняшнику

13

1.3. Оцінка інбредних ліній соняшнику на комбінаційну здатність

17

1.4. Отримання та оцінка гібридів соняшнику

19

Розділ 2. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДОСЛІДНОГО ПОЛЯ

23

2.1. Розташування земельної ділянки дослідного поля

23

2.2. Кліматичні умови дослідного поля

23

Розділ 3. ВИХІДНИЙ МАТЕРІАЛ,МЕТОДИ ТА МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕНЬ

27

3.1. Схема та вихідний матеріал дослідів

27

3.2. Методи дослідження

27

3.3. Методика проведення дослідів

28

Розділ 4. РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ

29

4.1. Визначення рівня гетерозису гібридами F1 в порівнянні з батьківськими компонентами

29

4.2. Оцінка гібридів соняшнику за морфологічними ознаками

31

4.3. Оцінка гібридів соняшнику за господарсько-цінними ознаками

35

Розділ 5. ОХОРОНА ПРАЦІ ПРИ ВИРОЩУВАННІ ГІБРИДІВ СОНЯШНИКУ

36

ВИСНОВКИ

39

ДОДАТКИ

40

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ

41

ВСТУП

Соняшник займає в Україні біля 4 млн. га щорічно. Подальша можливість розширення посівних площ в найближчому майбутньому невелика. Тому основна перспектива для підвищення виробництва – це підвищення урожайності культури. На теперішній час урожайність соняшнику знаходиться на рівні 1,50 т/га, тобто потенціал культури в виробництві використовується не більше, ніж на 50 %. Основними причинами цього є недотримання основних вимог сівозміни і технології вирощування культури, а також недостатня увага підбору гібриду і якості насіннєвого матеріалу [1, 2].

Впровадження нових сучасних гібридів соняшнику в виробництво дає можливість значно підвищити урожайність за умови дотримання технологічних вимог до їх вирощування. Сучасний рівень селекції забезпечує створення гібридів з потенційною урожайністю 4,5-5 т/га. Суттєве значення має промислове насінництво, успіх якого залежить від схожості та енергії проростання насіння при знижених температурах, стійкості до травмування, пристосованості до обрушування, збереження панцирного шару в плодової оболонці в зв’язку з селекцією на низьку лузжистість і т.д. Все це забезпечує зниження збитків урожаю і збереження його якості[3].

Пріоритетними напрямами в роботі селекціонерів залишається використання генетичного потенціалу вихідного матеріалу, теоретичні дослідження з використанням системного підходу при створенні новітніх гібридів. Селекціонер повинен постійно створювати нові й нові генотипи, максимально придатні до вимог виробництва та комплексу зазначених умов. Створення нових гібридів базується на адаптивній основі, яка передбачає селекцію ліній і гібридів з високим рівнем стійкості до біо- та абіотичних чинників середовища для певних ґрунтово-кліматичних зон і регіонів [1, 4].

До Реєстру сортів рослин України 2013 року внесено 399 гібридів соняшнику, з них 50 % вітчизняної селекції. В Україні працюють в напрямку селекції соняшнику наукові установи НААН: Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва (м. Харків), Селекційно-генетичний інститут (м. Одеса), Інститут олійних культур (м. Запоріжжя). За останні роки селекційно-генетичним інститутом (Одеса), Інститутом рослинництва ім.В.Я.Юр’єва (Харків), Інститутом олійних культур (Запоріжжя) НААН створені для промислового виробництва високоврожайні гібриди. При інститутах працюють комерційні фірми та акціонерні товариства, які займаються вирощуванням насіння першого покоління [5, 6].

Гібридисоняшникаволодіютьперевагою перед сортами–популяціями за вирівненістюстебла, дружністюцвітіння і дозрівання, щовизначаєїхвисокутехнологічність, а також за головнимпоказником – продуктивністю. Гібриди,стійкі до квіткового паразиту – вовчка та таких захворювань як несправжняборошниста роса, іржа, вертицельоза. За врожайністюнасіннягібридисоняшника на 20-30%, а за олійністю – на 15-20% перевищуютькращірайонованісорти[2, 3, 6].

Економічнаефективністьселекційноїроботивиявляється не тільки у виведенніполіпшеного сорту чистворенні нового гібриду, якіздатнідавативищийврожай при однаковихвитратах на вирощуванняпорівняно з ранішерайонованими сортом абогібридом, а й у термінахїхстворення і освоєннявиробництва.

У рішенні актуальної проблеми підвищення врожайності соняшнику, велике значення має вивчення продуктивності гібридів та ознак, з нею пов`язаних, що, у свою чергу, сприятиме ефективному використанню селекційного потенціалу гібридів, а використання отриманих даних прискорить створення нових гібридів з оптимальними параметрами. Таким чином, наукова й практична потреба у створенні високоврожайних, адаптованих до різних умов вирощування гібридів визначила постановку наших досліджень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]