Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контр.роб.заочне ГП.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
163.33 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

КОЛЕДЖ ЕКОНОМІКИ І ТЕХНОЛОГІй

ЧЕРНІГІВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ І ЗАВДАННЯ

до контрольної роботи з навчальної дисципліни

Господарське право”

підготовки молодшого спеціаліста

галузі знань 0304 “ПРАВО”

напряму 030401 “ПРАВОЗНАВСТВО”

спеціальності 5.03040101 “ПРАВОЗНАВСТВО”

для студентів заочної форми навчання

Затверджені……..

Чернігів 2015

(Для студентів)

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ І ЗАВДАННЯ

до контрольної роботи з навчальної дисципліни

Господарське право”

для студентів заочної форми навчання

Загальні поради

Згідно з навчальним планом студенти заочної форми навчання за спеціальністю „Правознавство” вивчають господарське право. З цього предмету у міжсесійний період передбачено виконання однієї контрольної роботи. Написання контрольної роботи виступає однією з форм самостійної роботи студентів заочної форми навчання, що допомагає викладачу здійснювати контроль за самостійною роботою студентів по вивченню господарського права, способом контролю і надання їм допомоги у засвоєнні програмного матеріалу впродовж навчального року.

У пропонованих завданнях надано п»ять варіантів контрольної роботи. (Номер варіанта контрольної роботи слід вибирати згідно номера, під яким студент зареєстрований в журналі групи). Кожний варіант складається з теоретичного питання, декількох завдань та ситуаційної задачі. Для полегшення виконання роботи до кожного варіанту наведені стислі методичні рекомендації та список рекомендованої основної та додаткової літератури. Контрольні завдання складені з урахуванням програми з господарського права.

До написання роботи слід приступити після уважного вивчення відповідного розділу навчального посібника, Господарського кодексу України та науково-практичних коментарів до цього Кодексу (спеціальних законів). Далі добирається й вивчається інша спеціальна література та нормативні акти. Необхідно використати не тільки рекомендовану літературу, але й інші джерела.

При викладі теоретичного питання слід проаналізувати усі аспекти відповідних господарських правовідносин, завдання про дослідження яких ставляться перед студентами. Також слід коротко розкрити проблемні питання застосування аналізованих норм Господарського кодексу України (актів господарського законодавства). Обов’язковим є використання пропонованої додаткової літератури, статей у періодичних виданнях.

Відповіді на завдання, які передбачені у кожному варіанті контрольної роботи (два або три завдання залежно від ступеня складності), слід надавати максимально повно з обов’язковим обґрунтуванням положеннями чинного господарського законодавства. При підготовці відповідей на завдання насамперед слід опрацювати норми ГК України або законів, що регламентують відповідні господарські правовідносини і наводяться у рекомендованій літературі. Якщо пряма відповідь на завдання не буде знайдена у законодавчих актах, слід використати науково-практичний коментар до ГК України або до відповідних законів (також наводяться у списку рекомендованої літератури).

У тексті задачі містяться всі дані для єдиного варіанту її вирішення. У ході розв’язання ситуаційних задач не можна давати короткої відповіді на поставлені запитання типу „так” або „ні”. Відповідь має бути чіткою, повною, мотивованою, містити посилання на положення нормативно-правових актів, які регулюють відповідні господарські правовідносини. У рішенні задачі слід докладно, з посиланням на норми ГК України або інших законів, підзаконних нормативно-правових актів викладати власну позицію з приводу спірної ситуації та її вирішення. Неприпустимо при цьому обмежуватись вказівкою лише на одну статтю (частину, пункт, підпункт статті) ГК України.

Для вирішення задачі потрібно спочатку ретельно прочитати її зміст і з’ясувати, на які запитання необхідно дати відповідь. Підказки щодо вирішення задачі, як правило, містяться вже у запитанні до задачі. Далі слід вивчити рекомендовану тему з підручника і відповідні законодавчі акти.

При вирішенні завдань і задач доцільно користуватися такими коментарями Господарського кодексу України:

- Господарський кодекс України. Науково-практичний коментар / За ред. Коссака В.М. – К.: Алерта; КНТ; ЦУЛ, 2010. – 672 с.

- Господарський кодекс України: Науково-практичний коментар / О.І. Харитонова, Є.О. Харитонов, В.М. Коссак та ін.; За ред. О.І. Харитонової. – Х.: „Одіссей”, 2006. – 832 с.

- Науково-практичний коментар Господарського кодексу України: 3-тє вид., перероб. і допов. / За заг. ред. Г.Л. Знаменського, В.С. Щербини. – К.: Юрінком Інтер, 2012. - 816 с.

У контрольній роботі, яка визнана задовільною, викладач виставляє оцінку „зараховано”. Контрольна робота, в якій студент не розкрив основний зміст теоретичного питання, завдань або в них є серйозні помилки чи невірно вирішені ситуаційні задачі, оцінюється оцінкою „не зараховано” і повертається студентові для подальшої роботи над навчальним матеріалом. Повторно виконана контрольна робота повертається з раніше виконаною роботою.

У випадку невиконання контрольної роботи студент не допускається до складання екзамену з господарського права.