Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

шаблезубий

.doc
Скачиваний:
111
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
968.7 Кб
Скачать

Реферат

На тему:

«Тварини минулого»

Шаблезубий тигр

 

Ж иття на Землі постійно змінюється. Вимерли стародавні гіганти динозаври відходили своє і величезні кошлаті мамонти . Родина котячих теж зазнало суттєвих змін за довгі століття на нашій планеті. Давайте ненадовго зануримося в минуле і подивіться кішку від якої мурашки підуть по шкірі. Хто ж це? Легендарний шаблезубий тигр.

Шаблезубий тигр , або , по- латині , махайрода , - рід вимерлих ссавців сімейства котячих , відмітною особливістю яких були значні верхні ікла , які грізно стирчали назовні , навіть коли пащу звіра була закрита. Ці довгі вигнуті зуби у деяких видів досягали в довжину 20 см. Ікла нагадували кінжалообразние леза , від чого у вчених і виникла асоціація з шаблями. Правда , незрозуміло чому шаблезубих став саме тигр: з цим смугастим красенем махайрода не мали нічого спільного. Ні забарвленням , ні способом життя вони не походили на тигрів. Але так вдало прижилося назву важко викорінити , тому ми теж не раз будемо до нього звертатися.

Шаблезубі кішки мешкали на Землі досить довго: перші представники з'явилися в епоху раннього або середнього міоцену , тобто близько 20 мільйонів років тому , а останні шаблезубі тигри вимерли вже в пізньому плейстоцені приблизно 10 тисяч років тому в Америці. Сфера їх проживання була досить широка: Африка , Євразія , Північна Америка . В Африці шаблезубі кішки вимерли близько 500 тисяч років тому , в той час як в Європі вони зникли 30 тисяч років тому.

Череп шаблезубого тигра

Як же виглядали шаблезубі кішки ? Напевно при згадці цих тварин , багатьом видається вельми популярний персонаж із закордонного мультфільму «Льодовиковий період» - сильний і сміливий шаблезубий тигр Дієго. Що ж, творці мультфільму недалеко пішли від істини. Шаблезубі кішки не володіли витонченим статурою , як скажімо , сучасні ягуари або пантери , граціозністю і котячим шармом тут і не пахло. Але в суворі часи і вид доводилося мати суворий. Потужне тіло , досить короткі , масивні ноги , схожий на обрубок хвіст і смертельно небезпечні ікла з ріжучими зазубреними краями - ось портрет цього доісторичного хижака. Цікаво , що шаблезубі кішки в силу своїх анатомічних особливостей , могли відкривати нижню щелепу на 92 градуси , в той час як сучасним кішкам відкрити пащу можна максимум на 65 градусів. Розмір шаблезубих кішок вагався: існували і дуже великі представники , наприклад , смілодон , чия вага міг досягати 400 кг , і цілком невеликі (менше, ніж сучасні пантери ) .

Шаблезубий тигр Дієго з фільму Льодовиковий період

Чим же харчувалися ці кицьки ? Вчені досі сперечаються про те, чи могли шаблезубі тигри полювати на великих товстошкірих звірів , таких , як мастодонти і носороги . З одного боку , потужні ікла цілком дозволяли справлятися з величезними тваринами, але з іншого - самі шаблезубі кішки були настільки великими , щоб кидати виклик гігантам стародавнього світу . Але чому точно не відмовлялися на обід шаблезубий , так це від антилоп , кабанів і гіппаріона (рід копалин трипалих коней) .

Залишається невирішеним і ще одне питання: а навіщо кискам такі великі зубки ? Можна уявити , як одним потужним стрибком шаблезубий тигр схоплюється на носорога і своїми іклами терзає ревучого від страху і болю звіра , залишаючи на його тілі глибокі рвані рани , з яких струмками ллється кров. Є й інший варіант розвитку подій: саблезубая кішка могла оббілувати спійманого носорога своїми іклами , користуючись ними немов консервними ножами і здираючи ними товсту шкуру звіра. Що ж, картина гідна блокбастера в Голлівуді , але чи було все насправді так ? Адже зуби у кішок не залізні , рано чи пізно вони могли не витримати навантаження і перепаде . Тому існує й інша версія полювання. Шаблезубий тигр нападав на жертву і , придавивши тварина до землі потужними передніми лапами , перегризав йому сонну артерію і трахею. Можливо , такі розкішні ікла служили самцям і для залучення самок , адже у тваринному світі ніколи не буває зайвих або випадкових деталей.

Старовинні люди ще встиг застати шаблезубого тигра , хоча не можна сказати , що такі зустрічі завжди закінчувалися добре. Думаю , читач погодитися , що на значні ікла цих кішок набагато приємніше дивитися в музеї , ніж в безпосередній близькості від себе. По всьому світу було знайдено безліч останків шаблезубих кішок різних часових пластів , і це говорить про те , що махайрода довгий час панували на просторах диких земель.

Шаблезубі кішки - це дивовижні створіння природи , які , навіть зникнувши в безодні часів , змушують нас дивуватися , жахатися і захоплюватися своїм незвичайним зовнішнім виглядом.