Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна робота.docx
Скачиваний:
115
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать
    1. Технічні помилки тестових завдань

І. Помилки, пов’язані з досвідом учнів, що одержуються при тестуванні:

  • граматичні підказки (один чи більше дистракторів граматично не відповідає умові завдання, така невідповідність імовірніша для неправильних відповідей);

  • логічні підказки (частина варіантів відповідей вичерпує всі можливі варіанти;

  • абсолютні терміни (використання термінів “завжди”, “ніколи”; як правило, учень такі твердження виключає);

  • правильна відповідь детальніша або конкретніша, ніж інші варіанти;

  • повтор слів (слово чи фраза в умові повторюються в правильній відповіді);

  • тенденція до конвергенції (правильна відповідь включає в себе найбільшу кількість загальних елементів з інших варіантів відповідей).

ІІ. Помилки, пов’язані з надмірною складністю:

  • варіанти відповідей надто детальні, складні чи подвійні (наприклад, числа подані в різних форматах);

  • використання у дистракторах невизначених термінів, що характеризують частоту (“рідко”, “як правило”) – такі терміни призводять до прогнозованих помилок учнів під час відповіді на запитання тесту;

  • стилістична неоднорідність варіантів відповідей;

  • використання фрази “жодного з перерахованого” як дистрактора (є проблемною, якщо варіанти не є абсолютно правильними або абсолютно неправильними);

  • умова занадто складна або заплутана.

    1. Класифікація тестових завдань

За структурою і способом відповіді тестові завдання будемо поділяти на тестові завдання закритого типу, тобто завдання з запропонованими відповідями, і відкритого типу, тобто завдання з вільними відповідями [35].

Уявімо класифікацію тестових завдань таким чином:

1. Тестові завдання відкритого типу:

а) завдання-доповнення;

б) завдання вільного викладу.

2. Тестові завдання закритого типу:

а) завдання альтернативних відповідей;

б) завдання з множинним вибором;

в) завдання на встановлення відповідності;

г) завдання на відновлення послідовності;

д) завдання на класифікацію.

Аванесов В. С. пропонує наступну класифікацію тестових завдань [1, 2, 3]:

Рис. 1.1. Форми тестових завдань

Рис. 1.2. Види завдань з вибором правильної відповіді

З двома відповідями

Рис. 1.3. Варіанти завдань з вибором правильної відповіді

    1. Тестові завдання закритого типу

Тестові завдання закритого типу висловлюють судження в закінченій формі і передбачають різні варіанти на поставлене питання або завдання. Випробовуваному пропонується набір варіантів, з якого він обирає один або кілька правильних (або неправильних) відповідей. Іноді варіанти неправильних відповідей називають дистракторами (в американській тестовій літературі неправильний, але правдоподібна відповідь називається словом дистрактор, від англійського дієслова to distract – відволікати) [34].

  1. Завдання альтернативних відповідей.

До кожного завдання альтернативних відповідей дається тільки два варіанти відповідей. Випробуваний повинен вибрати один з них – “так – ні”, “правильно – неправильно”.

Завдання альтернативних відповідей є найпростішими, але не є найбільш поширеними при складанні тестів. У випробовуваних є можливість на 50% відгадати правильну відповідь на одне запитання. Тому ці завдання доцільно застосовувати серіями до одного елементу знань.

Особливістю завдань альтернативних відповідей є те, що питання мають бути сформульовані у формі ствердження, оскільки він передбачає згоду або незгоду.

Найбільш ефективно використання завдань цього виду при перевірці знання великих визначень, розуміння складних процесів, вміння читати графіки функцій, інтерпретувати діаграми, таблиці, тобто таких елементів знань, які можуть бути структуровані або розбиті на менші частини.

  1. Завдання з множинним вибором.

Завдання з множинним вибором припускають наявність варіативності у виборі. Випробуваний повинен вибрати один із запропонованих варіантів, серед яких найчастіше тільки один правильний.

Завдання альтернативних відповідей є найпростішими, але не є найбільш поширеними при складанні тестів. Завдання альтернативних відповідей застосовуються для оцінки одного елемента знань. Використання завдань альтернативних відповідей у вигляді окремого питання, поодиноко, призводить, як правило, до тривіального тестуванню і небажано для використання. Про те ж говорять і рекомендації СIТО: “Питання альтернативних відповідей пропонують тільки одну альтернативу, яку тестований або приймає як правильну, або відкидає”. Таким чином, у випробовуваних є можливість на 50% відгадати правильну відповідь на одне запитання. Тому ці завдання доцільно застосовувати серіями до одного елементу знань.

Інструкція для завдань із множинним вибором: обведіть кружком букву, яка відповідає варіанту правильної відповіді.

У завданнях множинного вибору кількість правильних відповідей об’єктивними причинами не обмежується. У тому випадку, якщо варіантів правильних відповідей декілька, слід змінити інструкцію, вказавши на те, що необхідно відзначити букви, відповідні правильним відповідям. Або іншим чином вказати на те, що правильних варіантів кілька.

Закриті завдання з двома-трьома-чотирма варіантами відповідей і вибором однієї правильної зазвичай використовують для перевірки орієнтованості учнів по дисципліні, самоперевірки знань, експрес-оцінки підготовленості абітурієнтів, слухачів курсів і т. п.

Закриті завдання з вибором кількох правильних відповідей важчі, ніж з однією правильною відповіддю. Відрізняються вони і меншою ймовірністю вгадування правильних відповідей. Можуть використовуватися в дисциплінарних та кваліфікаційних тестах. Передбачається, що учень повинен вказати всі правильні відповіді на завдання.

  1. Завдання на встановлення відповідності.

У завданнях на встановлення відповідності необхідно знайти відповідність (або прирівняти частини, елементи, поняття) між елементами двох списків (множин).

Поширеною формою інструкції для учнів при відповіді на дане питання даного виду є варіант з використанням стрілок: намалюйте стрілочки від елементів першого списку до другого, з’єднайте стрілками відповідні поняття і т. д.

Завдання на встановлення відповідності дозволяють перевірити головним чином асоціативні знання, що існують у кожній навчальній дисципліні. Це знання про взаємозв’язок і про відносини між елементами, властивостями, законами, формулами, датами і т. п. двох “списків” (стовпців).

До переваг завдань на встановлення відповідності належать:

- компактність розташування завдань у тесті;

- можливість швидкої оцінки знань, умінь, навичок, як предметних, так і інтелектуальних;

- активізація діяльності учнів за допомогою асоціацій з досліджуваної дисципліни.

Педагогічний зміст застосування таких завдань полягає в прагненні активізувати власну навчальну діяльність учнів за допомогою посилення асоціацій досліджуваних елементів і осмислення результатів контролю і самоконтролю. У піддослідних з’являється важливе для процесу самостійного навчання знання про те, чого вони не знають.

Однією з формальних вимог, що пред’являються до завдань на установлення відповідності, є неоднакова кількість елементів у правому і лівому стовпцях. Надлишкові (правдоподібні, але неправильні) відповіді є тільки в одному стовпці. Вони виконують роль дистракторів. Якби кількість елементів у стовпцях була однаковою, то останню пару випробовувані б вибирали автоматично, використовуючи метод послідовного виключення.

  1. Завдання на відновлення послідовності.

Такі завдання дозволяють перевірити алгоритмічні знання, вміння та навички, необхідні для встановлення правильної послідовності різних дій, операцій, розрахунків. Вони підходять для будь-якого предмета, там, де присутня алгоритмічна діяльність або тимчасові події. Для технологій це може бути порядок технологічних операцій, для гуманітарних дисциплін – відновлення тимчасових послідовностей подій, для точних наук – алгоритми розв’язання задач і цей список практично нескінченний.

Роль алгоритмів правильної та ефективної діяльності важлива на всіх етапах навчання, вони особливо необхідні на заключних етапах професійної підготовки. Мета введення таких завдань у навчальний процес – перевірка сформованості алгоритмічного мислення.

Необхідно відзначити і характерну для цієї форми завдань низьку ймовірність вгадування правильної відповіді.

Інструкції для таких завдань: встановіть правильну послідовність; розташуйте в правильній послідовності.

Правила, яких необхідно дотримуватися при розробці завдання:

1) відновлюваний алгоритм повинен бути коректний з точки зору мети та змісту, а також однорідний у трактуванні, тобто передбачається наявність єдиного алгоритму, відповідного правильній відповіді;

2) ключове слово в назві та слова, що описують елементи, краще писати в називному відмінку, оскільки закінчення слів можуть підказати правильну відповідь.

  1. Завдання на класифікацію.

В основі класифікації об’єктів лежить вміння порівнювати, тобто знаходити риси подібності та відмінностей. Порівнювати об’єкти можна лише за певною загальною ознакою (параметром), яке є критерієм класифікації.

Якщо ця властивість не вказана, то питання про порівняння не може бути вирішене. Значить, для порівняння об’єктів необхідно спочатку виявити їх загальні властивості, а лише потім встановити, за якими вони різні, на скільки або в скільки разів.

Конструкція завдання: перелік пронумерованих об’єктів (слів, формул, малюнків і т.д.) і таблиця, яку необхідно заповнити. Якщо таблиця містить перелік критеріїв класифікації, то завдання є закритими, в іншому випадку – відкритими.

Інструкція: класифікуйте, заповнивши таблицю.

Правила, яких необхідно дотримуватися при проведенні класифікації:

1) підставою для класифікації слід брати істотні властивості (ознаки) об’єктів;

2) при класифікації за яким-небудь критерієм кожен об’єкт повинен потрапити в результаті класифікації тільки в один клас.

Переваги завдань закритого типу:

- завдання можуть бути надійні, оскільки відсутні чинники, пов’язані з суб’єктивними оцінками, які знижують надійність;

- оцінювання завдань повністю об’єктивне: між оцінками різних перевіряючих не може бути розбіжностей;

- неважливо, чи вміють учні добре формулювати відповіді;

- завдання легко обробляються, тестування швидко проводиться;

- простий алгоритм заповнення знижує кількість випадкових помилок і неточностей при відповіді на тест;

- ці завдання дозволяють охопити великі галузі знання;

- можлива машинна обробка відповідей [41].