Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна робота.docx
Скачиваний:
115
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать
    1. Тестові завдання відкритого типу

До завдань відкритого типу науковці відносять два види – завдання-доповнення та завдання вільного викладу. Їх відмітною особливістю є те, що для їх виконання учневі необхідно самому записати одне або декілька слів (цифр, букв; можливо словосполучень або навіть речень). Цей тип завдань не має дистракторів і варіантів правильних відповідей [42].

Завдання-доповнення (інша назва: завдання з обмеженням на відповіді). У цих завданнях випробовувані повинні також самостійно давати відповіді на питання, проте їх можливості обмежені. Обмеження забезпечують об’єктивність оцінювання результату виконання завдання, а формулювання відповіді повинно дати можливість однозначного оцінювання.

Позитивними сторонами добре складених завдань-доповнень є:

1) стислість і однозначність відповідей;

2) необхідність відтворення відповіді по пам’яті;

3) відсутність необхідності шукати кілька варіантів відповіді;

4) простота формулювання питань;

5) простота перевірки;

6) неможливість вгадати відповідь.

Основна перевага цих завдань – неможливість вгадати відповідь, а основний недолік – складність формулювання правильної відповіді. Проте, для задач на обчислення, завдань з формулами у якості відповіді ця форма є оптимальною.

Інструкція для завдань-доповнень: замість кожних трьох кнопок пишіть тільки одне слово (символ, знак і т.д.).

Завдання вільного викладу або вільного конструювання. Вони припускають вільні відповіді випробовуваних по суті завдання. На відповіді не накладаються обмеження. Проте формулювання завдань повинні забезпечувати наявність тільки однієї правильної відповіді [38].

Інструкція для завдань: закінчіть фразу, впишіть замість крапки правильну відповідь; доповніть визначення, записуючи відповідь у бланку і т. д., тобто замість крапки можна вписати словосполучення, фразу, або навіть кілька фраз.

Розділ 2 особливості мови програмування delphi 7 при розробці програмного засобу

2.1. Середовище Delphi 7

Середовище Delphi 7 являє собою інтегровану оболонку розробника, в яку входить набір спеціальних програм [5, 8, 24, 40].

Вихідний текст програми готується в середовищі Delphi 7 за допомогою вбудованого редактора вихідних текстів. Цей редактор спеціалізований. Він відрізняється гнучкими можливостями колірного виділення різних елементів тексту програми (ключові слова, назви, операцій, чисел рядків) і надає можливість швидкого введення конструкцій.

Рис 2.1. Вигляд головного меню програми Delphi 7

Головне меню здійснює основні функції керування проектом створюваної програми. Не намагайтесь його розгорнути на весь екран, його розмір і вигляд при цьому майже не зміняться. Це пов’язано з його функціональним призначенням – воно містить всі інструменти для програміста і не займає місце інших вікон. Згортання головного вікна призводить до згортання всіх інших вікон середовища [16].

Рис 2.2. Зображення та розташування інструментальних кнопок

Інструментальні кнопки відкривають швидкий доступ до найбільш важливих команд головного меню (меню View – Speedbar). По функціональним ознакам вони розділені на кілька груп, що займають окрему панель [13].

Розглянемо їх вміст:

- відкрити сховище об’єктів (new items);

- відкрити файл (open file);

- зберегти файл (save file);

- зберегти всі файли проекту;

- відкрити проект;

- додати файл до проекту (add file to project);

- видалити файл з проекту (remove file from project);

- обрати модуль зі списку модулів, пов’язаних з поточним проектом (select unit from list);

- обрати форму зі списку форм, пов’язаних з поточним проектом (select form from list);

- перемкнути активність між вікном форми і вікном коду програми (toggle form/unit);

- створити нову форму і додати її до проекту (new form);

- запустить компіляцію та виконання програми (run);

- призупинити виконання програми (pause);

- здійснити покрокове виконання програми з викликом підпрограм (step into);

- здійснити покрокове виконання програми без виклику підпрограм (step over).

Палітра компонентів – це головне багатство Delphi (меню View – Component Palette). Вона розташована в правій частині головного вікна і містить кілька вкладок, що забезпечують швидкий пошук потрібного компонента. Під компонентом розуміють певний функціональний вузол, який програміст може розмістити в вікні форми, який має певні властивості. Як правило за допомогою цих компонентів користувач програми вводить дані в програму або отримує результати її роботи. Це може бути вікно введення, перемикачі, прапорці, списки і т.п. Палітру можна редагувати за допомогою ДВ Environments Options (КМ палітри – Configure).

Рис 2.3. Вигляд палітри компонентів

Вікно форми – в майбутньому перетвориться в вікно програми. На початку це вікно пусте і містить тільки стандартні для Windows інтерфейсні елементи в рядку заголовка. Уся область вікна заповнена координатною сіткою. Значну частину часу програміст ніби з конструктором Lego бере з палітри певний компонент і викладає його на форму. У наповненні форми і полягає основна родзинка візуального програмування. Програміст у будь-який момент контролює вигляд вікна створюваної програми і може вносити в нього певні зміни.

Вікно інспектора об’єктів. Будь-який розміщений на формі об’єкт має певні характеристики: розташування, розмір, колір, тощо. Частину цих параметрів програміст може визначити, маніпулюючи мишкою: перетягти, змінити розмір. Але всі характеристики об’єктів визначаються в вікні інспектора об’єктів. Це вікно має 2 вкладки: Properties (Властивості) і Events (Події). Вкладка Properties використовується для визначення певних властивостей компонента, а вкладка Events дозволяє визначити реакцію компонента на ту чи іншу подію. Сукупність властивостей відображає видиму сторону компонента: відстань відносно лівого верхнього кута вікна, розмір, колір, тощо, сукупність подій – його поведінку: чи буде реагувати на клацання мишею, як буде з’являтись на екрані чи буде зникати після використання і т.п.

Кожна вкладка вікна постає перед програмістом у вигляді таблиці з 2-х стовпчиків: лівий – назви властивостей або подій, правий – значення властивості або ім’я підпрограми, що її обробляє. Рядки таблиці обираються кліком миші і відображають прості (одне значення) або складні властивості (сукупність значень). Виділивши складну властивість, маємо біля неї позначку-кнопку – , після натискання на неї з’явиться діалогове вікно, в якому визначаємо сукупність параметрів властивості.

У верхній частині вікна маємо відкриваючий список усіх компонентів, розміщених у формі. Оскільки сама форма також є компонентом, то її ім’я також є в цьому списку.

Вікно коду програми призначене для створення і редагування тексту програми. Мова програмування Delphi 7 є надбудовою над мовою Pascal.

Зразу після відкриття нового проекту маємо рядки, що описують присутністю в програмі форму. Як вже зазначено, вікно кода програми описує поведінку програми, а вікно форми – її зовнішнє відображення. Обидва вікна тісно пов’язані між собою, і будь-які зміни в формі вносять зміни в коді програми між рядками unit і implementation.

Вікно дерева об’єктів – призначене для візуального відображення зв’язків між окремими компонентами, розміщеними на активній формі або в активному модулі. Клік на будь-який компонент у цьому вікна активізує відповідний компонент у формі і відображає властивості цього компонента в вікні інспектора об’єктів.