Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

3 тема

.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
16.87 Кб
Скачать

Об’єктивна сторона злочину

1.Тракторист КСП “Колос” Куліш, керуючи трактором у нетверезому стані, виконував роботу по заготівлі силосу. Під час чергового розвантаження силосу, привезеного машиною з причепом, Куліш повів трактор уперед та наїхав на робітницю цього ж КСП Дворникову, яка у цей час відчіпляла трос, що з’єднував причеп з автомашиною. Від заподіяних тілесних ушкоджень Дворникова померла на шляху до лікарні.

Чи є у даному випадку об’єктивна сторона злочину, передбаченого ст. 286 КК України? Якщо є, то як це відображається зовні? Чи мало б значення для притягнення до кримінальної відповідальності Куліша те, що Дворникова залишилася живою?

Відповідь.

Об'єктивна сторона – зовнішня сторона діяння, що виражається у вчиненні передбаченого законом діяння ( дії чи бездіяльності), що заподіює чи створює погрозу заподіяння шкоди об'єкту привело до смерті Дворнікова, Як щоб Дворніков залишився живим , то Коліша все одно притягнули б то кримінальної відповідальності відповідно до ч1 ст 286

  1. Приватний підприємець Бондаренко вирішила відкрити магазин продовольчих товарів на території підприємства “Прилад”. Для позитивного вирішення цього питання вона передала заступнику директора заводу 1000 доларів США.

Ознайомтесь з диспозицією ст. ст. 368, 369, 370 КК України і визначіть, об`єктивна сторона якого складу злочину міститься у діях Бондаренко та заступника директора підприємства “Прилад” ? Матеріальний чи формальний цей склад злочину за конструкцією ?

Заступник директора підприємства може букти притягнут до кримінальної відповідальності за ч.3ст. 368-3 КК А приватний підприємець Бондаренко за ч 2 . ст.. 369.КК .

За конструкцією склад злочину – формальний.

8. Назвіть декілька, що найменше п`ять складів злочину, в яких у якості обов`язкової ознаки об`єктивної сторони складу злочину виступали б: а) спосіб; б) час; в) місце; г) знаряддя та засоби скоєння злочину.

А) спосіб – ст. 187КК Напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яка зазнала нападу, або з погрозою застосування такого насильства (розбій), -

карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Ст..190КК Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайств

Б) час ст. 117 Умисне вбивство матір'ю своєї новонародженої дитини.

В) місце поле бою ст. 429, 432, район бойових дії 433

Г) знаряддя та засоби скоєння злочину ч4 ст. 296КК Дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, якщо вони вчинені із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень, - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

2. Старший черговий підстанції електромережі Попов одержав повідомлення про обрив дроту на одному з будівельних майданчиків і замість того, щоб вимкнути струм у лінії, направив для усунення пошкодження чергових електромонтерів Бакаїна і Довбню. На територію майданчика самовільно проникли діти, і один з них - Кузьменко доторкнувся до обірваного дроту, внаслідок чого він помер на місці від враження електричним струмом.

Вирішіть питання про об’єктивну сторону діяння, скоєного Поповим. Чим у даному випадку виражена об’єктивна сторона (дія чи бездіяльність) ? Розкрийте поняття дії та бездіяльності. Охарактеризуйте умови кримінальної відповідальності за злочинну бездіяльність.

Старший черговий підстанції електромережі Попов одержавши повідомлення про обрив дротів на одному з будівельних майданчиків мав забезпечити безпеку громадян , котрі могли знаходитись біля місця аварії , замість цього він без діяв. Як обов'язкові ознаки об'єктивної сторони, як елемента складу, виділяють бездіяльність, суспільно небезпечні наслідки і причинний зв'язок. Тому у злочинах з так званим матеріальним складом має бути встановлений причинний зв'язок між бездіяльністю і суспільно небезпечним наслідком, що настав.