Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Бух.учет в отраслях н.х. -2010 г..doc
Скачиваний:
104
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.01 Mб
Скачать

72

ДОНБАСЬКИЙ ІНСТИТУТ ТЕХНІКИ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ

МІЖНАРОДНОГО НАУКОВО-ТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

ІМЕНІ АКАДЕМІКА Ю.БУГАЯ

Бухгалтерський облік у галузях народного

господарства

конспект лекцій

м. Краматорськ 2010

Зміст

Тема 1. Особливості бухгалтерського обліку в торгівлі 3

Тема 2. Організація бухгалтерського обліку на підприємствах

громадського харчування 36

Тема 3. Організація бухгалтерського обліку в будівництві 39

Тема 4. Організація бухгалтерського обліку в сільськогосподарських 45

підприємствах

Тема 5. Організація бухгалтерського обліку на автотранспортних 56

підприємствах

План рахунків бухгалтерського обліку 73

Література 80

Тема 1. Особливості бухгалтерського обліку в торгівлі

План

1. Основи організації та бухгалтерського обліку в торгівлі

2. Облік товарних операцій в оптовій торгівлі

2.1. Облік надходження товарів

2.2. Облік реалізації товарів

2.3.Облік іншого вибуття товарів

3 .Облік товарних операцій у роздрібній торгівлі

1. Основи організації та бухгалтерського обліку в торгівлі

Організація торговельної діяльності

Під торговельною діяльністю розуміють ініціативну самостійну діяльність юридичних осіб і громадян по здійсненню купів­лі-продажу споживчих товарів з метою одержання прибутку.

Торговельна діяльність здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності всіх форм власності за наявності державного дозволу (ліцензії, патенту) на право здійснення такої діяльності. Залежно від форм організації і призначення вона поділяється на оптову і роздрібну.

Оптова торгівля — сфера підприємницької діяльності з придбання товарів для їх подальшої реалізації підприємствам роздрібної торгівлі, іншим суб’єктам підприємницької діяльності.

Роздрібна торгівля — сфера підприємницької діяльності з продажу товарів (послуг) безпосередньо кінцевим споживачам для їх власного некомерційного споживання.

Організація бухгалтерського обліку в торгівлі

Бухгалтерський облік у торгових підприємствах здійснюється з дотриманням єдиних методологічних принципів, установлених Законом України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні», національними Положеннями (стандартами) бух­галтерського обліку, Планом рахунків бухгалтерського обліку, а також іншими нормативними актами щодо ведення бухгалтерського обліку і складання звітності.

Облік наявності і руху товарів відповідно до Плану рахунків у торгових підприємствах ведеться на рахунку 28 «Товари» за субрахунками:

281 «Товари на складі»;

282 «Товари в торгівлі»;

283 «Товари на комісії»;

284 «Тара під товарами»;

285 «Торгова націнка»;

289 «Транспортно-заготівельні витрати».

Облік витрат операційної діяльності торгових підприємств (витрат, пов’язаних з управлінням діяльністю, реалізацією товарів, та інших операційних витрат) ведуть відповідно на рахунках 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», 94 «Інші витрати операційної діяльності».

Відображені на зазначених рахунках витрати в кінці звітного періоду списуються на фінансові результати (дебет рахунка 791 «Результат операційної діяльності»).

Формування цін на товари, контроль за їх дотриманням

Відповідно до Закону України «Про ціни та ціноутворення» торгові підприємства застосовують ціни на товари: вільні ринкові та державні (фіксовані і регульовані).

Оптові підприємства з цією метою встановлюють оптово-збутову націнку в процентах до відпускної ціни підприємств-виробників або до митної вартості імпортних товарів.

Вільні роздрібні ціни на товари вітчизняного виробництва, а також на імпортні товари формуються підприємствами роздрібної торгівлі, виходячи з вільної відпускної ціни виробника (або відпускної ціни оптового підприємства) і торгової націнки самого роздрібного підприємства (призначеної для покриття власних витрат операційної діяльності, сплати податків і одержання прибутку).

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси» вільні ціни залежно від джерел надходження товарів формуються з урахуванням:

  • відпускної ціни виробника;

  • митної вартості імпортних товарів;

  • суми непрямих податків;

  • транспортно-заготівельних витрат;

  • інших витрат;

  • оптово-збутової націнки (в оптових підприємствах) або торгової націнки (в роздрібних підприємствах) на товари.

Державне регулювання цін здійснюється шляхом встановлення фіксованих цін, граничних рівнів торгових націнок та нормативів рентабельності на окремі види продукції і товарів, які мають соціальне значення (продовольчі і непродовольчі товари першої необхідності, продукти дитячого харчування, готові лікарські вироби тощо), а також на продукцію, товари і послуги, виробництво яких зосереджено на підприємствах, що займають монопольне становище на ринку (тарифів на послуги зв’язку, перевезення населення та вантажу, цін на паливно-енергетичні ресурси, які відпускаються для побутових потреб населення, й ін.).

Ліцензування і патентування окремих видів торговельної діяльності

Ліцензія — це державне свідоцтво, що засвідчує дозвіл на право здійснення суб’єктом господарювання окремих видів діяльності. Відповідно до Закону України «Про підприємництво» ліцензуванню підлягають лише ті види діяльності (товарів), які безпосередньо впливають на здоров’я людини, безпеку держави, навколишнє середовище.

Для отримання ліцензії необхідно подати до органу, уповноваженого видавати ліцензії, заяву, копії документів, що засвідчують рівень освіти і кваліфікації, необхідний для здійснення відповідного виду діяльності, а також копія свідоцтва про держав­ну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності.

В бухгалтерському обліку операції, пов’язані з придбанням та спи­санням вартості ліцензії, відображаються в такому порядку (табл. 1.1).