Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Размещение произв.сил-2011.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
105.66 Кб
Скачать

Тема 9 харчова промисловість

План

  1. Загальна характеристика

  2. Види виробництв

Харчова промисловість почала формуватися на початку 19 століття.

До складу харчової промисловості входить 25 галузей. На неї приходиться близько 20% від усієї валової продукції України. У ній трудиться близько 10 % ППП. У сучасних умовах розвиток галузі відбувається в двох напрямках:

1- реконструкція старих галузей;

2- створення нових. Через аграрну спеціалізацію України багато підприємств розташовуються поблизу джерел сировини і не далеко від споживача.

Галузі, що мають сировинну орієнтацію: цукрова, маслоробна, спиртова, молочноконсервна, рибоконсервна, виноробна. Споживча орієнтація властива таким галузям, як хлібопекарська, кондитерська, макаронна, пивоварна. Двоїсте значення факторів спостерігається для м'ясний, борошномельної, тютюнової промисловостей.

Разом з харчовою промисловістю розвиваються галузі по переробці її відходів.

2. Види виробництв

Цукрова промисловість

Є ведучою галуззю. В Україні створений 61 завод даної галузі. Найбільшими є Арельський (Полтавська обл.), Першотравневий (Миколаївська обл.), Долинський (Кіровоградська обл.).

Цукрові заводи намагаються розміщати поблизу вирощування цукрового буряка. В Україні дане виробництво засноване в 19 областях.

Цукрове виробництво співробітничає з більшістю підприємств харчової промисловості.

Кондитерська та виноробна галузі

Дана промисловість розміщена у всіх областях України. Розміщення підприємств орієнтується на споживача у виді швидкого порчення продукції. Найбільші підприємства розташовані в Києві ім. К.Маркса („Рошен"), Львові („Світоч"), Донецьку („АВК"),(«КОНТІ»).

Виноробна промисловість розміщається поблизу сировинної бази, тому що час переробки винограду після його збору не повинне перевищувати 5 годин. Основні підприємства розміщені в Криму («Масандра», «Магарач», «Коктебель», «Золота Амфора»).

Виноробство приносить державі близько 8 % від усіх доходів.

- Спиртова, ликьороводочна та пивоварна промисловість

Спирт використовують більш ніж у 150 галузях промисловості. Сировиною є меліса (патока), цукор, зернові культури, картопля, відходи сокового виробництва. Це притягає виробництво спирту до цукрових заводів, що розташовуються як правило в невеликих містах або ПГТ. Багато заводів, що виробляють виноградний спирт використовують свою продукцію для готування коньяків, лікерів, марочних вин.

Виробництво пива орієнтується на споживача і розташовується у великих містах. Найбільші підприємства розташовані в Києві (Оболонь), Харкові (Рогань), Донецьку (Сармат).

Виробництво мінеральних вод орієнтується на наявність відповідних шпар. Основні виробництва розташовані в Закарпаття (Трускавець, Моршин), поблизу Полтави (Миргород).

М'ясна промисловість

М'ясна промисловість приносить близько 30 % від валової продукції харчової промисловості. Найбільші підприємства розташовані в Миколаєві, Вінниці, Києві, Полтаві, Кременчуці, Луганську. Через виробництво швидкопсувних товарів, підприємства розташовуються у великих населених центрах. До них тяжіє створення тваринницьких ферм (поблизу міст).

У структурі даного виробництва зайняте близько 4 % усього промислово-виробничого персоналу.

Тютюнова промисловість

Розміщається як поблизу вирощування махорки і тютюну, так і у великих містах (через недороге транспортування сировини). Найбільші підприємства розташовані в Києві, Харкові, Львові, Прилуках. Дане виробництво приносить близько 20 % від усіх доходів харчової промисловості.

По характері функціонування ринку в Україні склалася олігополія.

. Молочна промисловість

Дана промисловість охоплює маслоробні, сироварну і молочно­консервну галузі.

Розміщення підприємств має споживчу і сировинну орієнтацію. В даний час нараховується більш 500 підприємств. Приносить близько 17 % від усіх доходів харчової промисловості. Найбільші підприємства розташовані в Києві, Одесі, Львові, Харкові, Сімферополю, Дніпропетровську.

Хлібопекарська і макаронна промисловість

Значна кількість борошномельних підприємств зосереджено як у районах сировини, так і в місцях споживання. Дана промисловість входить до складу будь-якого територіально-промислового комплексу. Вона концентрується з підприємствами інших галузей харчової промисловості, а також має господарські зв'язки із сільським господарством. Для прийому і збереження сировини споруджуються спеціальні елеватори. Концентрація борошномельного виробництва обумовила ліквідацію великої кількості малих борошномельних підприємств.

Рибна промисловість

У структурі харчової промисловості рибна промисловість займає 4% вартості валової продукції і 5% від усієї чисельності промислово-виробничого персоналу.

Дане виробництво розміщене як біля джерел, так і в місцях великого скупчення населення. Близько 40 % риби переробляється на плавучих рибоконсервних заводах.