Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Размещение произв.сил-2011.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
105.66 Кб
Скачать

Тема 3. Закономірності та принципи рпс.

План

  1. Основні закони РПС

  2. Принципи РПС

Усі підприємства розташовуються у відповідності факторів розміщення, а також визначених закономірностей і законів:

1. Закон пропорційного розвитку компонентів територіальних соціально-економічних систем. Забезпечується найбільш раціональний обмін енергією, речовиною й інформацією в будь-якому місці території. Для цього розробляються якісні і кількісні параметри даної пропорційності.

  1. Закон раціоналізації територіально-економічних зв'язків. Відбиває добір найбільш оптимальних просторових компонентів економічного тяжіння. Сюди відносяться родовища ресурсів, джерела палива, пункти реалізації продукції, трудові ресурси. Кожне підприємство повинне знаходитися не тільки відповідно до вигідності в економічному плані, але й у вигідному географічному положенні.

  2. Закон територіальної концентрації продуктивних сил. Досягнення оптимальних параметрів рівнів концентрації продуктивних сил, з урахуванням вимог охорони природи й умов життя населення є важливою задачею сучасної соціально-економічної географії. Необхідно переглядати, у якому місці буде більш висока продуктивність, де більш затребувана підприємство і де від підприємства буде найменша шкода.

  3. Закон територіальної диференціації продуктивних сил. Виражається в народногосподарській спеціалізації, що обумовлює вибір на хазяйновито освоєній території місць економічно вигідних рівнів концентрації визначених видів людської діяльності, виходячи з наявності і сполучення природних умов і ресурсів, а також соціально-економічних факторів.

  4. Закон територіального комплексування продуктивних сил забезпечує взаємозв'язок систем розселення з розміщенням виробничих підприємств.

Завдяки дії цих законів забезпечується найбільш раціональний обмін енергією, речовиною, інформацією між усіма компонентами ТСЄС.

Виходячи зі стратегічних цілей розвитку народного господарства, дії законів формуються принципи територіальної організації і регіональної економічної політики.

  1. Принцип раціонального розміщення виробництва. Він полягає в прагненні до такого розміщення продуктивних сил, що забезпечило б високу ефективність функціонування народного господарства при мінімальних витратах.

  2. Принцип оптимального розміщення виробництва. Це означає вибір кращого варіанта не тільки з запропонованих, але і з усіх можливих.

  3. Принцип комплексності забезпечує найвищий рівень спеціалізації району з урахуванням територіального поділу праці.

4. Принцип збереження екологічної рівноваги.

5. Принцип обмеження централізму - держава не повинна втручатися в діяльність підприємств і місцевих органів влади.

Дотримання цих принципів є основою регіональної політики держави.

Регіональна політика - це сфера керування економічним, соціальним і політичним розвитком країни в просторовому і регіональному аспектах.

Засобом регулювання територіальної організації продуктивних сил країни і її соціально-економічного розвитку повинні стати регіональні програми.