Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Аудит у заруб_жних країнах.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
939.52 Кб
Скачать

7. Аудит інших активів та пасивів.

Аудит інших активів

До інших активів, як правило, включають витрати майбутніх періодів (виплачені авансом орендна плата, страхові платежі, плата за підписку на періодичні друковані видання, плата за рекламу та ін.).

Передусім, аудитор за даними обліку та звітності повинен виявити, чи є такі активи, потім оцінити їх суттєвість порівняно з загальними підсумками активів. Якщо вони відносно несуттєві, то практично їм і уваги приділяють мало. При аудиті інших активів застосовують ті самі методи та процедури, що й для інших видів активів. Наприклад, перевіряючи витрати на освоєння нових видів продукції, застосовують процедури аудиту циклу витрат на виробництво.

Аудит операцій із заробітною платою

Цей вид аудиту включає перевірку нарахувань і виплат заробітної плати працівникам підприємства, а також перевірку операцій з утримання з заробітку прибуткового податку, за виконавчими листами, відшкодування матеріального збитку та інших, у тому числі відрахувань у пенсійний фонд зі страхування.

Аудитор розглядає весь комплекс операцій — від приймання працівників на роботу, затвердження тарифів оплати їх праці і до обліку заробітної праці. Порівняно з аудитом циклів аудит операцій з оплати праці характеризується більшою увагою до тестування контролю (підприємство само уважніше контролює цю ділянку), тестування операцій (вони мають більше значення, ніж сальдо за рахунками) та аналітичних процедур.

Частіше за все аудит операцій з оплати праці виконується під час аудиту грошових коштів, витрат, доходів.

Зобов’язання та операції з оплати праці повинні відображатися у фінансовій звітності достовірно, за фактично виконані працівниками роботи, на підставі обліку всіх існуючих операцій, фактично відпрацьованого часу, відповідних ставок і норм. Не повинно бути нарахувань «мертвим душам», приписок обсягів роботи, відображення операцій в іншому звітному періоді, ніж коли відбулася робота працівників.

Аудитори застосовують для перевірки широкий спектр процедур, у тому числі присутність під час видачі грошей працівникам, інвентаризації каси, перевірку фактичної наявності працюючих, вивчення документів, бухгалтерських розрахунків та записів.

Аудит фінансових результатів

Фінансовий результат (прибуток або збиток) є кінцевим підсумком господарської діяльності підприємства, правильне відображення якого у фінансовій звітності є одним із критеріїв суттєвості помилок у звітності. Перевіряти фінансовий результат треба в послідовності його формування та в розрізі складових (доходів від продажу товарів, основних засобів, інших активів, витрат на виробництво та збут продукції, адміністративних та інших витрат і доходів). Інакше кажучи, ця ділянка обліку і звітності перевіряється після перевірки основних засобів, продажу, матеріальних запасів, грошових коштів та ін.

Програми аудиту передбачають процедури перевірки записів на рахунках в тій послідовності, в якій там відображаються операції, і як це передбачено стандартами обліку та звітності. Окремі витрати які піддаються незвичайному ризику, наприклад, на ремонтні роботи, технічне обслуговування, виплата винагород за юридичні та інші консультації, відбираються для окремої перевірки великих сум.

Аудитор повинен також перевірити фінансові результати від реалізації інвестиційних цінних паперів, звірити їх з даними обліку.

Одним з найважливіших з точки зору акціонерів даного підприємства є процес підтвердження достовірності фінансових результатів діяльності за звітний рік і правильності його розподілу, особливо сум дивідендів, що підлягають оплаті.

ЗМІСТ

ТЕМА 1. СУТЬ ТА ПРЕДМЕТ АУДИТУ, ЙОГО СФЕРА ДІЇ В ЗАРУБІЖНИХ

КРАЇНАХ ……………………………………………………………………….……….…..2

ТЕМА 2. ОРГАНІЗАЦІЯ І СТРУКТУРА АУДИТОРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ………………….…….5

ТЕМА 3. МЕТОДИ АУДИТОРСЬКОЇ ПЕРЕВІРКИ, ОЗНАКИ ТА КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ ФІ НАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ………………………………………………………………………………….…11

ТЕМА 4. АУДИТОРСЬКИЙ РИЗИК ТА АУДИТОРСЬКІ ДОКАЗИ…………………………………..17

ТЕМА 5. ПЛАНУВАННЯ, СТАДІЇ ТА ПРОЦЕДУРИ АУДИТУ………………………………………24

ТЕМА 6. РОБОЧІ ДОКУМЕНТИ АУДИТОРА………………………………………………………….28

ТЕМА 7.АУДИТОРСЬКИЙ ЗВІТ ТА ВИСНОВОК…………………………………………………….36

ТЕМА 8.АУДИТ ОКРЕМИХ СПЕЦИФІЧНИХ ЦИКЛІВ ТА РАХУНКІВ……………………………39

ЛІТЕРАТУРА

1. Закон України «Про аудиторську діяльність» // Відомості Верховної Ради України. — 1993. — № 23. — С. 244.

2. Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» № 966—XIV від 16 липня 1999 р.

3. Національні нормативи аудиту. Кодекс професійної етики аудиторів. — К.: Основа, АПУ, 1999. — 274 с.

4. Адамс Р. Основы аудита. — М.: Аудит, ЮНИТИ, 1995. — 398 с.

5. Андреев В. Д. Практический аудит: справоч. пособие.М.: Экономика, 1994. — 336 с.

6. Аудит Монгомери / Пер. с англ. — М.: Аудит, ЮНИТИ, 1997. — 542 с.

7. Аудит: Практ. пособие / А. Кузьминский, Н. Кужельный, Е. Пет­рик и др.; под ред. А. Кузьминского. — К.: Учетинформ, 1996. — 283 с.

8. Аудит: Учебник / В. Й. Подольский, Г. Б. Поляк, А. А. Савин и др.; под ред. В. И. Подольского. — М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2000. — 655 с.

9. Аудит: Учебные материалы / Сост. В. В. Калинин. — М.: ООО «ИКФ Омега-Л», 2000. — 384 с.

10. Білуха М. Т. Курс аудиту. — К.: Вища школа, 1998. — 574 с.

11. Бычкова С. М., Карзаев Н. Н. Аудит: ситуации, примеры, тесты: Учеб. пособие. — М.: Аудит, ЮНИТИ, 1999. — 127 с.

12. Данилевский Ю. А. Практика аудита: Учеб. пособие. — М.: Финансовая газета, 1994. — 96 с.

13. Додж Р. Краткое руководство по стандартам и нормам аудита / Пер. с англ. — М.: Финансы и статистика, ЮНИТИ, 1992. — 240 с.

14. Завгородний В. П., Савченко В. Я. Бухгалтерский учет, контроль и аудит в условиях рынка. — К.: Блиц-информ, 1995. — 832 с.

15. Завгородний В. П. Бухгалтерский учет, контроль и аудит в системе управления предприятием. — К.: Ваклер, 1997. — 976 с.

16. Карлмайкл Д., Бенис М. Стандарты и нормы аудита. М.: Аудит, ЮНИТИ, 1995. — 527 с.

17. Ковалева О. В., Константинов Ю. П. Аудит. — М.: Изд-во «ПРИОР», 1999. — 272 с.

18. Ришар Ж. Аудит и анализ хозяйственной деятельности предприятия / Пер. с франц. / Под ред. Л. П. Белых. — М.: Аудит, ЮНИТИ, 1997. — 375 с.

19. Робертсон Дж. Аудит / Пер. с англ. — М.: КРМО, «Контакт», 1993. — 496 с.

20. Скобара В. В. Аудит: методология и организация. — М.: Дело и Сервис, 1998. — 576 с.

21. Суйц В. П. Аудит: Практ. пособие для аудиторов. — М.: Анки, 1994. — 108 с.

22. Woolf Emile. Auditing Today. — Prentice Hall International (UK) Ltd, 1990. — 650 р.