Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsii / лекции-1 / †„.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
515.07 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

донбаській інститут техніки та менеджменту

МІЖНАРОДНОГО НАУКОВО-ТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

ІМ. АКАД. Ю. БУГАЯ

«БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ»

Конспект лекцій затверджено

на засіданні кафедри природних та гуманітарних наук

Протокол N_______

від _________ 2008р.

м. Краматорськ, 2008р.

Конспект лекцій з дисципліни «Безпека життєдіяльності.

Сост. Шейко В.І. ДІТМ МНТУ.

ПРЕДМЕТ КУРСУ "БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ" ЙОГО ЗМІСТ.

Курс "Безпека життєдіяльності" є гуманітарно-технічною дисципліною, в якій, розглядаються питання безпечної взаємодії людини з місцем існування: побутовою, міською, природною і виробничою, а також безпека населення при надзвичайних ситуаціях військового і мирного часу.

Основна мета курсу -- турбота про людину і його здоров'я. Крім того. велике значення має запобігання економічним втратам, що викликаються травматизмом, професійними захворюваннями а також збитками при стихийных-: лихах, пожежах, вибухах і аваріях.

У народному господарстві України щорічно травмуються близько 140 тис. чоловік з них 2,6 тис. гинуть. У республіці на обліку перебуває 180 тис. інвалідів. У шкідливих умовах працюють. 5 млн. чоловік.

За даними міжнародної організації праці в світі щоденного реєструються 500 н/с із смертельним результатом близько 300 тис. отримують травми.

Економічні витрати складають близько 1% світового валового доходу. На ці засоби можна забезпечити живленням країну з населенням 75 млн. чоловік.

Дослідженню проблем безпеки життєдіяльності присвячений ряд юридичних, медичних і технічних наук.

Юридичні науки складають законодавчу частину курсу. Законодавча частина курсу є сукупністю законодавчих актів, норм і правил, що визначають гуманітарні права людини по захисту його життя і здоров'я, а також регулюючих трудові відносини робочих і службовців у всіх галузях народного господарства. -Медицинские науки (гігієна праці або професійна гігієна, промислова токсикологія. фізіологія праці і ін.) покладені в основу промислової санітарії і гігієни праці.

ГІГІЄНА ПРАЦІ --це галузь медичної науки, що вивчає, трудову діяльність людини і навколишнє виробниче середовище з погляду її можливої дії на. організм людини і розробляюча рекомендації для створення сприятливих і здорових умов праці.

ПРОМИСЛОВА ТОКСИКОЛОГІЯ -- це галузь гігієни праці, що вивчає властивості отруйних речовин і що викликаються ними патологічні зміни в організмі людини з метою дослідження ефективних засобів для лікування і профілактики отруєння.

ВИРОБНИЧА САНІТАРІЯ і ГІГІЄНА ПРАЦІ -- це система організаційно-технічних заходів що визначають вимоги при проектуванні будівництві і експлуатації будівель, технологічних процесів і окремого устаткування.

Основними питаннями, що відносяться до промсанитарии є: планування промислових підприємств, оздоровлення повітряного середовища і водних ресурсів, освітлення підприємств і ін.

У розділі БЖД в системах "чоловік машина" розглядаються загальні вимоги до безпеки технічних систем і технологічних процесів, а також ролі людського чинника в безвідмовній надійній роботі технічних систем.

Розгляд цієї частини курсу базується на використанні положень теорії надійності і риски, інженерної психології і ергономіки і ін.

ІНЖЕНЕРНА ПСИХОЛОГІЯ і ЕРГОНОМІКА розробляють принципи оптимального розподілу функції між людиною і машиною в системах, що управляють, пошук оптимальної конструкції засобів управління з урахуванням характеристик природних аналізаторів людини.

Україна належить до країн з несприятливою екологічною обстановкою: окремі регіони, в т.ч. Донбас, мають високий рівень забруднення повітряного і водного басейнів: частину території має високий рівень радіаційного забруднення після аварії на Чорнобильській АЕС, тому в курсі розглядаються питання захисту оточуючого середовища і людини від шкідливої дії виробництва.

Соседние файлы в папке лекции-1