Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vika / Лекція 16.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
124.42 Кб
Скачать

16

Розумний в гору не піде, розумний гору обійде.

Народне прислів'я (від І.Б. Задихайло)

Лекція 16. Комп'ютерна підтримка розробки і супроводу програмних засобів

Програмні інструменти в життєвому циклі програмних засобів. Інструментальні середовища і інструментальні системи підтримки розробки програмних засобів, їх класифікація. Комп'ютерна технологія (CASE-технология) розробки програмних засобів і її робочі місця. Загальна архітектура інструментальних систем технології програмування

16.1. Інструменти розробки програмних засобів.

При розробці програмних засобів використовується в тій чи іншій мірі комп'ютерна підтримка процесів розробки і супроводу ПС [16.1]. Це досягається шляхом уявлення хоч би деяких програмних документів ПС (перш за все, програм) на комп'ютерних носіях даних (наприклад, на дискетах) і наданню в розпорядження розробника ПС спеціальних ПС або включених до складу комп'ютера спеціальних пристроїв, створених для якої-небудь обробки таких документів. Як таке спеціального ПС можна вказати компілятор з якої-небудь мови програмування. Компілятор позбавляє розробника ПС від необхідності писати програми на мові комп'ютера, який для розробника ПС був би украй незручний,  замість цього він складає програми на зручній йому мові програмування, які відповідний компілятор автоматично перекладає мовою комп'ютера. Як спеціальний пристрій, що підтримує процес розробки ПС, можна вказати, наприклад, емулятор якої-небудь мови. Емулятор дозволяє виконувати (інтерпретувати) програми на мові, відмінній від мови комп'ютера, що підтримує розробку ПС, наприклад, на мові комп'ютера, для якого ця програма призначена.

ПС, призначене для підтримки розробки інших ПС, називатимемо програмним інструментом розробки ПС, а пристрій комп'ютера, спеціально призначений для підтримки розробки ПС, називатимемо апаратним інструментом розробки ПС.

Інструменти розробки ПС можуть використовуватися протягом всього життєвого циклу ПС [16.2] для роботи з різними програмними документами. Так текстовий редактор може використовуватися для розробки практично будь-якого програмного документа. З погляду функцій, які інструменти виконують при розробці ПС, їх можна розбити на наступні чотири групи:

  • редактори

  • аналізатори

  • перетворювачі

  • інструменти, що підтримують процес виконання програм.

Редактори підтримують конструювання (формування) тих або інших програмних документів на різних етапах життєвого циклу. Як уже згадувалося, для цього можна використовувати один який-небудь універсальний текстовий редактор. Проте, сильнішу підтримку можуть забезпечити спеціалізовані редактори: для кожного виду документів  свій редактор. Зокрема, на ранніх етапах розробки в документах можуть широко використовуватися графічні засоби опису (діаграми, схеми і тому подібне). У таких випадках вельми корисними можуть бути графічні редактори. На етапі програмування (кодування) замість текстового редактора може виявитися зручнішим синтаксично керований редактор, орієнтований на використовувану мову програмування.

Аналізатори проводять або статичну обробку документів, здійснюючи різні види їх контролю, виявлення певних їх властивостей і накопичення статистичних даних (наприклад, перевірку відповідності документів вказаним стандартам), або динамічний аналіз програм (наприклад, з метою виявлення розподілу часу роботи програми по програмних модулях).

Перетворювачі дозволяють автоматично приводити документи до іншої форми уявлення (наприклад, форматери) або перекладати документ одного вигляду до документа іншого вигляду (наприклад, конвертори або компілятори), синтезувати який-небудь документ з окремих частин і тому подібне

Інструменти, що підтримують процес виконання програм, дозволяють виконувати на комп'ютері описи процесів або окремих їх частин, представлених у вигляді, відмінному від машинної коди, або машинний код з додатковими можливостями його інтерпретації. Прикладом такого інструменту є емулятор коди іншого комп'ютера. До цієї групи інструментів слід віднести і різні відладчики. По суті, кожна система програмування містить програмну підсистему періоду виконання, яка виконує програмні фрагменти, найбільш типові для мови програмування, і забезпечує стандартну реакцію на тих, що виникають при виконанні програм виняткові ситуації (таку підсистему ми називатимемо виконавчою підтримкою). Таку підсистему також можна розглядати як інструмент даної групи.

Соседние файлы в папке vika