Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vika / Лекція 14.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
104.45 Кб
Скачать

14.3. Планування і складання розкладів по розробці пс.

Загальне уявлення про цю діяльність можна скласти по її опису на псевдокоді (див. лекцію 8), приведеному на мал. 14.2 (див. також [14.1]). Цей опис показує, що планування і складання розкладів по розробці ПС є ітеративним процесом, який закінчується тільки після припинення робіт за самим програмним проектом.

Определить ограничения, с которыми проект должен быть доведен до конца.

Сделать начальную оценку параметров проекта.

Установить вехи развития проекта и их сроки.

ПОКА проект не является завершенным или прекращенным (аннулированным)

ДЕЛАТЬ

Составить расписание проекта.

Инициировать процессы, соответствующие расписанию.

ПОДОЖДАТЬ.

Просмотреть развитие проекта.

Скорректировать параметры проекта.

Оценить влияние изменения параметров проекта на расписание проекта.

Уточнить ограничения и сроки.

ЕСЛИ возникли проблемы ТО

Инициировать технический пересмотр и возможную ревизию проекта.

Все если

ВСЕ ПОКА

Мал. 14.2. Опис на псевдокоді процесу планування і складання розкладів по розробці ПС.

На початку цього опису оцінюються загальний термін розробки ПС, використовувані штати виконавців, граничний бюджет і інші обмеження (умови) розробки. З урахуванням цього фіксуються початкові параметри проекту (його структура і розподіл функцій). Повинні бути також визначені «віхи розвитку проекту» і їх терміни. Віха розвитку проекту (project progress milestone) – це кінцева точка деякого етапу або процесу, з якою зв'язується видача деякого проміжного продукту, що є деяким чітко певним документом. Віхи розвитку проекту забезпечують можливість контролю розвитку проекту і можливість модифікації розкладів проекту.

Далі починається ітераційний процес, основу якого складає складання розкладів, що повторюються. Складання розкладу полягає

  • у розділенні всієї роботи, необхідної для виконання проекту, на окремі самостійно виконувані завдання;

  • у складанні мережевого графіка виконання завдань;

  • у складанні гістограми виконання завдань;

  • у розстановці виконавців завдань.

При виділенні самостійних завдань для кожного з них оцінюється час його виконання і його залежність від інших завдань з погляду порядку виконання. Мережевий графік є схемою (мережа) шляхів виконання завдань з вказівкою часу виконання кожного завдання і з розстановкою віх розвитку проекту. У мережевому графіку повинен бути визначений критичний шлях, що є таким шляхом завдань, сумарний час виконання яких є найбільшим. Гістограма виконання завдань (activity bar chart) містить для кожного завдання свою тимчасову смугу від моменту, коли виконання цього завдання може бути почате, і до моменту, коли виконання цього завдання повинне бути закінчене. У такій смузі фіксується як тривалість виконання самого завдання, так і можливий запас часу для завершення його виконання. Це дає можливість модифікувати план розвитку проекту в певних рамках без зміни загальних термінів виконання проекту. При розстановці виконавців оцінюється для кожного виконавця відповідність його кваліфікації і досвіду характеру пропонованої роботи. Особлива увага приділяється розстановці виконавців завдань, що знаходяться на критичному шляху.

Через деякий час (звичайно 2-3 тижні) після активізації процесів, вказаних в розкладі, проводиться огляд (перегляд) ходу розвитку проекту і наголошуються виниклі суперечності. З урахуванням цього проводиться перегляд (уточнення) параметрів проекту і оцінюється вплив змінених параметрів на розклад проекту. Якщо опиниться, що ці зміни збільшують час розробки ПС, необхідно обговорити із замовником можливість зміни обмежень проекту і терміну його завершення. У тому випадку, коли замовник не може піти на відповідні зміни, проводиться технічний перегляд проекту з метою пошуку альтернативних підходів до розробки ПС.

Соседние файлы в папке vika