Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vika / Лекція 14.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
104.45 Кб
Скачать

14.4 Атестації програмного засобу.

Завершуючим етапом розробки ПС є атестація ПС, що підводить підсумок всій розробці. Атестація (certification) ПС  це авторитетне підтвердження якості ПС [14.5, 14.6]. Зазвичай для атестації ПС створюється атестаційна комісія з експертів, представників замовника і представників розробника. Ця комісія проводить приймально-здавальні випробування ПС з метою отримання необхідної інформації для оцінки його якості. Під випробуванням ПС тут розуміють [14.6, 14.7] процес проведення комплексу заходів, що досліджують придатність ПС для успішної його експлуатації (застосування і супроводи) відповідно до вимог замовника. У цьому процесі перевіряється повнота і досліджується якість представленої програмної документації, проводиться необхідне тестування програм, що входять до складу ПС, а також досліджуються і інші властивості ПС, що декларують в його специфікації якості. На основі отриманої інформації комісія повинна встановити, в якому ступені ПС виконує функції, що декларують, і в якому ступені ПС володіє примітивами, що декларують, і критеріями якості. Вирішення атестаційної комісії про проведену оцінку якості ПС фіксується у відповідному документі (сертифікаті), який підписується членами комісії.

Таким чином, оцінка якості ПС є основним змістом процесу атестації. Перш за все, слід зазначити, що оцінка якості ПС проводиться по пред'явленій специфікації його якості, тобто оцінюється якість ПС, що тільки декларує розробниками. При цьому оцінка якості ПС по кожному з критеріїв зводиться до оцінки кожного з примітивів якості, пов'язаному з цим критерієм якості ПС, відповідно до їх конкретизації в специфікації якості цього ПС (див. лекцію 4). Розрізняють наступні групи методів оцінки примітивів якості ПС:

  • безпосереднє вимірювання показників примітиву якості;

  • тестування програм ПС;

  • експертна оцінка на підставі вивчення програм і документації ПС.

Безпосереднє вимірювання показників примітиву якості проводиться шляхом перевірки відповідності пред'явленій документації (включаючи тексти програм на мові програмування) стандартам або явним вимогам, вказаним в специфікації якості ПС, а також шляхом вимірювання часу роботи різних пристроїв і використовуваних ресурсів при виконанні контрольних (тестових) завдань. Наприклад, деяким показником ефективності по пам'яті може бути число рядків програми на мові програмування, а деяким показником тимчасової ефективності може бути час відповіді на запит користувача.

Для оцінки деяких примітивів якості ПС використовується тестування [14.5-14.8]. До таких примітивів відносяться, перш за все, завершеність ПС, а також його точність, стійкість, захищеність і інші примітиви якості. Це питання вже обговорювалося в лекції 10. Проте, під час приймально-здавальних випробувань немає необхідності проведення тестування ПС в повному об'ємі (це може дуже дорого коштувати). Атестаційна комісія винна, перш за все, вивчити пред'явлену документацію по проведеному розробниками тестуванню ПС і лише вибірково пропустити пред'явлені тести. Додаткові тести складаються, якщо у комісії виникають певні сумніви в облиште тестування, проведеного розробниками. Крім того, зазвичай працездатність і деякі показники якості ПС демонструються на вирішенні контрольних завдань, що пред'являються замовником.

В деяких випадках для оцінки якості ПС проводяться додаткові польові або промислові випробування [14.8, 14.9]. Польові випробування ПС – це демонстрація ПС разом з технічною системою, якою управляє ця ПС, із забезпеченням ретельного спостереження за поведінкою ПС. Замовникам повинна бути надана можливість завдання власних контрольних прикладів, зокрема, з виходом в критичні режими роботи технічної системи, а також з викликом в ній аварійних ситуацій. Промислові випробування ПС – це процес передачі ПС в постійну експлуатацію користувачам, що є дослідною експлуатацією ПС (див. лекцію 10) користувачами із збором інформації про особливості поведінки ПС і її експлуатаційних характеристиках.

Багато примітивів якості ПС важко уловимі з погляду їх (об'єктивною) оцінки. У цих випадках іноді застосовують метод експертних оцінок. Цей метод полягає в наступному. Призначається група експертів і кожен з цих експертів в результаті вивчення представленої документації складає свою думку про володіння ПС необхідним примітивом якості. Потім голосуванням членів цієї групи встановлюється оцінка необхідного примітиву якості ПС, тобто отримувана оцінка є деяким усереднюванням сукупності суб'єктивних оцінок. Ця оцінка може проводитися як по двухбалльной системі ("володіє" "не володіє"), так і враховувати ступінь володіння ПС цим примітивом якості (наприклад, проводитися по п'ятибальній системі) відповідно до вимог щодо цього примітиву, сформульованих в специфікації якості ПС, що атестовується.

Атестація ПС схожа на огляд різних компонент ПС в процесі управління якістю ПС, проте, є і істотні відмінності [14.1]. По-перше, огляд проводиться менш представницькою групою фахівців. По-друге, в процесі огляду не проводиться повної оцінки якості ПС, а виявляються лише окремі прорахунки і порушення вимог щодо якості ПС, пов'язані з компонентой (документом), що оглядає, при цьому не вимагається негайного усунення виявлених недоліків, якщо вони не заважають проведення подальших робіт. Метою ж атестації є перевірка і фіксація реальних показників якості пред'явленого ПС [14.7]. Якщо атестаційна комісія підтверджує, що пред'явлене ПС відповідає всім вимогам щодо його якості, сформульованим в зовнішньому описі цього ПС, то вважається, що його розробка завершена успішно і замовник зобов'язаний прийняти це ПС. Якщо ж будуть виявлені відступи від цих вимог, то повинні ухвалюватися певні рішення про продовження або припинення розробки пред'явленого ПС, але це вже питання взаємин між замовником і розробниками. Таким чином, атестаційна комісія, підписуючи документ про проведену оцінку якості ПС, приймає на себе певну відповідальність за гарантію якості цього ПС. Але тут є певні правові проблеми, обговорення яких виходить за рамки теми цієї лекції.

Вправи до лекції 14.

14.1. Що таке управління розробкою ПС?

14.2. Що таке менеджер програмного проекту?

14.3. Що таке неформальна демократична бригада розробників ПС?

14.4. Що таке бригада провідного програміста?

14.5. Що таке огляд програмної компоненти (програмного документа)?

14.6. Що таке атестація ПС?

Литература к лекции 14.

14.1. Ian Sommerville. Software Engineering. – Addison-Wesley Publishing Company, 1992. – P. 479-493.

14.2. В.В. Липаев. Управление разработкой программных средств. Методы, стандарты, технология. – М.: Финансы и статистика, 1993.

14.3. Б. Шнейдерман. Психология программирования. – М.: Радио и связь, 1984. – С. 128-146.

14.4. Ф.П. Брукс, мл. Как проектируются и создаются программные комплексы. – М.: Наука, 1979.

14.5. Г. Майерс. Надежность программного обеспечения. – М.: Мир,1980. - С. 174-175.

14.6. Е.А. Жоголев. Введение в технологию программирования (конспект лекций). – М.: "ДИАЛОГ-МГУ", 1994.

14.7. В.В. Липаев, Е.Н. Филинов. Мобильность программ и данных в открытых информационных системах. – М.: Научная книга, 1997. – С. 252-268.

14.8. В.В. Липаев. Тестирование программ. – М.: Радио и связь, 1986. – С. 231-245.

14.9. Д. Ван Тассел. Стиль, разработка, эффективность, отладка и

испытание программ. – М.: Мир, 1985. – С. 281-283.

Соседние файлы в папке vika