Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ЭС и ПС.M03384(3963)(Курс.).unlocked

.pdf
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
349.2 Кб
Скачать

41

конструктивного виконання РП різних напруг та їх компонування розглянуті у [1-4, 6, 7] та ін.

В пояснювальній записці повинне бути обґрунтування та опис вибраної конструкції з посиланням на другий аркуш графічної частини проекту.

4.9Заходи з техніки безпеки

Уроботі будь-якої електроустановки питання техніки безпеки та протипожежної безпеки є найбільш важливими.

Безпека обслужного персоналу забезпечується цілою низкою організаційних та технічних заходів, встановлених правилами техніки безпеки Міністерства енергетики України та правилами техніки безпеки та технічної експлуатації електроустановок споживачів.

Основні технічні заходи нормального функціонування електроустановок зазначені у [16], а експлуатації – у [21].

Один з основних заходів підвищення безпеки обслужного персоналу – уземлення усіх металевих частин обладнання, які не знаходяться нормально під напругою. Знання норм опору уземлення, допустимих значень напруги дотику та небезпечних значень струму для людини є обов'язковим при захисті курсового проекту.

Упояснювальній записці необхідно вказати характерні для розробленої електроустановки заходи організаційного та технічного плану, які підвищують експлуатаційну надійність та безпечність обслуговування.

Серед обов'язкових питань з техніки безпеки є визначення режиму нейтралей трансформаторів та генераторів, норми опорів системи захисного уземлення (в залежності від режиму нейтралі) та його конструктивне виконання (без розрахунку), захист від блискавки, необхідність інших засобів підвищення безпеки обслуговування електроустановки (контроль ізоляції, занулення тощо).

Наявність пожежонебезпечного обладнання (оливні трансформатори та вимикачі) вимагає розробки у проекті системи пожежогасіння, проведення робіт для зменшення ймовірності виникнення та поширення пожежі (застосування негорючих матеріалів конструкцій, спеціальних перегородок, ям, що заповнені щебенем під трансформаторами та оливними вимикачами та ін.).

Обсяг цього розділу – 3-5 сторінок.

PDF создан испытательной версией pdfFactory Pro www.pdffactory.com

42

4.10Індивідуальне завдання

Вцьому розділі проекту студент вибирає схеми та робить опис процесу, пов'язаного з оперативною роботою обслуги електроустановки. Тема вказана в завданні на курсовий проект. Розроблені (прийняті з відповідної літератури) схеми зображуються на другій половині другого аркуша графічної частини. У пояснювальній записці з посиланням на цей аркуш треба детально описати склад елементів прийнятої схеми та їхню взаємодію при виконанні операцій.

Якщо це схема керування вимикачем, то треба вказати початкове положення апаратів (вимикач – вимкнутий, його привод – готовий до роботи, чи не готовий);послідовність роботи схеми при команді „Увімкнути", „Вимкнути", аварійному вимиканні вимикача. Які елементи блокують невірні дії персоналу.

Якщо розкривається тема вимірювання електроенергії, то треба вказати, які параметри підлягають вимірюванню, які прилади для цього використовуються та як їх підімкнути. Аналогічно розкривається тема про елементи контролю, сигналізації, компенсації ємнісних струмів, контролю ізоляції тощо.

Обсяг пояснень 2-3 сторінки.

4.11Висновки

Тут треба сформулювати коротко хід роботи над проектом , що зроблено в основних розділах проекту, які одержано результати, тобто як вирішено проблеми, поставлені у вступі до проекту.

PDF создан испытательной версией pdfFactory Pro www.pdffactory.com

43

5 ВКАЗІВКИ ЩОДО ОФОРМЛЕННЯ І ЗАХИСТУ КУРСОВОГО ПРОЕКТУ

Курсовий проект студент виконує відповідно до індивідуального завдання, де наведені вихідні дані, обсяг роботи та послідовність виконання основної частини проекту.

Курсовий проект складається з пояснювальної записки (ПЗ) обсягом 35-50 сторінок рукописного тексту (формату А4 - 210 мм х 297 мм) та графічної частини – 2 аркуші формату А1.

УПЗ необхідно у стислій та чіткій формі розкрити творчий задум проекту. Усі розрахунки та прийняті технічні рішення повинні мати обґрунтування, у необхідних випадках підтверджуватися технікоекономічними розрахунками.

ПЗ та креслення повинні складати один документ, відображати комплекс прийнятих рішень у обсязі, передбаченому завданням до проекту, а також відповідати стандартам на конструкторську документацію та стандартам підприємства (СТП).

Послідовність компонування ПЗ (відповідно до СТП 15-96) така: титульний аркуш, завдання на проектування, реферат, зміст, перелік умовних позначень, основна частина, перелік посилань, додатки.

Урефераті стисло викладаються розглянуті питання, наводиться кількість сторінок, рисунків, таблиць, аркушів графічної частини, використання джерел. Реферат закінчується переліком ключових слів (не більше 15 слів або словосполучень).

Основна частина починається вступом, а закінчується висновками (без номерів). У вступі необхідно дати стислу характеристику об'єкта, що проектується, його ролі у системі електропостачання, особливостям режиму роботи, вказати мету (тему) проекту.

Кожний розділ основної частини проекту повинен починатися з нової сторінки та мати порядковий номер з цифрами (1, 2 і т.д.) без крапки, підрозділи – з двома цифрами, пункти – з трьома цифрами. Розділи та підрозділи повинні мати заголовки, які пишуть посеред рядка (без крапки у кінці). Інтервал між заголовком та текстом приблизно 16 мм.

Увисновках наводять оцінку виконаних розрахунків та вибраних технічних рішень.

PDF создан испытательной версией pdfFactory Pro www.pdffactory.com

44

Перелік джерел, на які є посилання в основній частині ПЗ наводять у кінці тексту ПЗ, починаючи з нової сторінки. Бібліографічні описи в переліку посилань подають у порядку, за яким вони вперше згадуються в тексті.

Нумерація сторінок – угорі праворуч. Першою сторінкою ПЗ є титульний аркуш. Титульний аркуш пишуть креслярським шрифтом або друкують на машинці.

Рисунки та таблиці повинні мати назви. Нумерація їх - наскрізна або у межах кожного розділу. Розрахункові формули нумеруються в межах розділу.

Зразки оформлення елементів ПЗ та креслень наведені на стенді курсового та дипломного проектування.

Усі однотипні розрахунки повинні бути зведені до таблиць. У додатки можуть бути включені :

-додаткові ілюстрації або таблиці.

-матеріали, які через великий обсяг, специфіку викладання або форму подання не можуть бути внесені до основної частини (проміжні математичні докази, формули, розрахунки та ін.).

Виконаний курсовий проект перевіряє та підписує керівник. Після цього студент допускається до захисту проекту перед комісією з двох

– трьох викладачів кафедри (разом з керівником проекту).

PDF создан испытательной версией pdfFactory Pro www.pdffactory.com

45

6 РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

Підручники та навчальні посібники

1.Электрическая часть станций и подстанций: Учебник для ВУЗов

/Под ред. А. А. Васильева. - М.: Энергоатомиздат, 1990. -576с.

2.Электрическая часть электростанций: Учебник для ВУЗов / Под ред. С.В. Усова. - Л. Энергоатомиздат, 1987. -616с.

3.Неклепаев Б. Н. Электрическая часть электростанций и подстанций: - Учебник для ВУЗов. - М.: Энергоатомиздат, 1986. - 640с.

4.Рожкова Л.Д., Козулин В.С. Электрооборудование станций и подстанций: Учебник для техникумов. - М.: Энергоатомиздат, 1987. - 648с.

5.Гук Ю.Б., Кантан В.В., Петрова С.С. Проектирование электрической части станций и подстанций: Учебник для ВУЗов. - Л.: Энергоатомиздат, 1985. - 312с.

6.Околович М.Н. Проектирование электрических станций: Учебник для ВУЗов. - М.: Энергоатомиздат, 1982. -400с.

7.Двоскин Л.И. Схемы и конструкции распределительных устройств. - М.: Энергоатомиздат, 1985. -240с.

8.Надежность системы электроснабжения / В.В. Зорин, В.В. Тисленко, Ф. Клеппель, Г Адлер. - К.: Вища школа, 1984.

9.Карвовский Г.А. Электрооборудование и окружающая среда: Выбор и защита. - М.: Энергоатомиздат, 1984.

10.Охрана труда в электроустановках: Учебник для ВУЗов / Под ред. Б.А.Князевского. – М.: Энергоиздат,1983

Довідники

11.Справочник по проектированию подстанций 35…500 кВ / Под ред. С.С.Рокотяна, Я.С.Самойлова. – М.: Энергоатомиздат, 1982. – 352с.

12.Справочник по электрическим аппаратам высокого напряжения /Под ред. А.А.Афанасьева. – Л.: Энергоатомиздат, 1987. – 544с

PDF создан испытательной версией pdfFactory Pro www.pdffactory.com

46

13.Неклепаев Б.Н., Крючков И.П. Электрическая часть электростанций и подстанций: Справочные материалы для курсового

идипломного проектирования. - М.: Энергоатомиздат, 1989. – 608с.

14.Электротехнический справочник: В 3 т./ Под общ. Ред. В.Г.Грудинского, Л.А. Жукова и др. – М.: Энергоатомиздат, 1981. – т.2: Электромеханические устройства. 1982. –т.3 кн.1: Производство, передача и распределение электрической энергии.

15.Справочник по проектированию электроснабжения / Под ред. Ю.Г.Барыбина и др. – М.: Энергоатомиздат, 1990 – 576с.

Нормативна література

16.Правила устройства электроустановок ПУЭ / Минэнерго СССР.

6-е изд. – М.:Энергоатомиздат, 1987.

17.Укрупненные показатели стоимости строительства (УПСС). Понижающие подстанции. Воздушные линии электропередач 35…750 кВ. – М.: Стройиздат, 1988.

18.Каталоги Информэлектро:

Серия 01 – Электрические машины.

Серия 02 – Аппараты высокого напряжения (свыше 1000 В) Серия 03 – Трансформаторы, КТП, реакторы.

Серия 06 – Комплектные устройства управления, распределители электрической энергии U ≤ 1000 В.

19.Сборник директивных материалов по эксплуатации энергосистем (электротехническая часть). – М.: Энергоиздат, 1985.

20.Нормы технологического проектирования тепловых электрических станций. – М.: Минэнерго СССР. 1981.

21.Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів. –

Київ, 1998.

22.Стандарти Єдиної системи конструкторських документів

(ЄСКД) – розділи 2.300, 2.700.

PDF создан испытательной версией pdfFactory Pro www.pdffactory.com