Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Витяг для студентів_Ц.СХ.Євр.Грицук19.03.15.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
236.54 Кб
Скачать

Витяг з програми “Історія театру Центральної та Східної Європи”.

2. Мета та завдання навчальної дисципліни

Мета курсу – дати майбутнім фахівцям у сфері театрального мистецтва: театрознавцям, режиссерам, акторам, організаторам театральної справи уявлення про головні тенденції розвитку театрального мистецтва країн Центральної та Східної Європи від витоків професійного театру до його становлення та розвитку в нинішній час. Метою курсу для студентів театрознавчого відділення є також – зосередити увагу на діяльності головних постатей процесу – режисерів, акторів, драматургів, фундаторів національних театрах в країнах регіону. За мету ставиться також підготувати студентів до самостійного аналізу процесів у театральному мистецтві країн, вмінні порівнювати події з історії театру із сучасним розвитком театру в Європі взагалі, та у вітчизняному театрі зокрема.

Основне завдання курсу – оздобити студентів навичками самостійної роботи з підручниками та з науковими театрознавчими джерелами, а також з публікаціями в періодичних виданнях, з наявними наочними матеріалами, відеозаписами вистав тощо, аби вони могли поглиблювати знання самостійно, працюючи в сфері театрального мистецтва як практики та теоретики.

Предмет курсу – історія театрального процесу, його хронологічні етапи, систематизовані театрознавством, а також окремі елементи історичного розвитку театру: вистави, творчість видатних діячів театру, драматургічні твори.

Примітка

Програма з дисципліни «Історія театру Центральної та Східної Європи» ставить за мету дати студентам освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» знання основних тенденцій розвитку театрів регіону, а сюди належать у Східній Європі Білорусія, Литва, Латвія, Естонія, у Південно-Східній – Румунія, Болгарія, Молдова, у Центральній – Польща, Чеська республіка, Словаччина, Угорщина, Сербія. Хоча географічно Австрія, Швейцарія, Німеччина теж належать до Центральної Європи, історія театру цих країн не входить до програми, оскільки історично, а не географічно (та й за традиціями викладання у вузі) матеріал дається в дисципліні «Історія театру Західної Європи та США». Так само історія театру України та Російської федерації не входять до даної програми, оскільки існують окремі курси з історії театру цих країн.

У зв’язку з тим, що загальна кількість академічних годин невелика навіть для театрознавчих курсів денної форми навчання, деякі країни, що належать до регіону а саме: Словенія, Боснія і Герцеговина, Хорватія, Албанія та Македонія, а також центральноєвропейська частина Туреччини випускаються з програми.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати: головні тенденції розвитку театрального мистецтва країн Центральної та Східної Європи від витоків професійного театру до його становлення та розвитку в нинішній час, творчий шлях та особливості естетики головних діячів театрального процесу регіону: драматургів, режисерів, акторів, сценографів.

вміти: самостійно працювати з підручниками та з науковими театрознавчими джерелами, а також з публікаціями в періодичних виданнях та з наявними наочними матеріалами, відеозаписами вистав тощо; самостійно аналізувати процеси у театральному мистецтві країн, порівнювати події з історії театру із сучасним розвитком театру в Європі взагалі, та у вітчизняному театрі зокрема.