Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
131.51 Кб
Скачать

1.Дайте поняття про сплави.Умови, якиі повинні

Задовольняти авіац. Сплави

Сплав (стоп[1]) — тверда або рідка однорідна речовина, утворена

сплавленням (стопленням) кількох металів або металів з неметалами.

Більшість металів при їх сумісному стопленні змішуються один з одним

і, кристалізуючись, утворюють стопи чи інтерметаліди.

2. кристалічна будова металів; Типи кристалічної рещітки

Всі метали мають кристалічну будову. Атоми в кристалах розташовані в визначеному порядку, який створює просторові кристалічні гратки. Найбільше атомів забезпечують крист. Гр. кубічна об'ємноцентрова, кубічна гранецентрована і гексагональна щільно упакована.

Кристалі́чна ґра́тка — геометрично правильне розміщення атомів (йонів, молекул), властиве речовині, що перебуває в кристалічномустані.

Розрізняють 3 види: Кубічно обємноцентрована, Гране центрована, Гексогональна.

3. Будова реальних ристалів. Дефекти кристалічної рещітки.

Кристалічна будова характеризується геометрично правильним розташуванням атомів (іонів) у просторі. Атоми металу перебувають на певній відстані між собою, при якій енергія взаємодії позитивно і негативно заряджених частинок мінімальна. В площині атоми утворюють атомну сітку, а в просторі – атомно-кристалічну гратку. Атоми коливаються навколо точки рівноваги з великою частотою. точкові дефекти лінійні дефекти плоскі, або поверхневі об'ємні дефекти, або макроскопічні порушенн

4. Процес кристалізації і зростання зерен

При солодженні розплавленого металу до температури кристалізації атоми розміщуються в вузлах кристалічних граток і формується кристал. Цей процес називається кристалізацією. Кристалізація відбувається з виділенням теплоти і починається нижче температури плавлення. Різницю між теоретичною і фактичною температурами кристалізації наз. переохолодженням. Через переохолодження виникають центри кристалізації і виділяється теплота. Кристалізація відбувається в такий спосіб: при досягненні температури кристалізації в металі виникають центри кристалізації. Навколо кожного центра кристалізації формується окремий кристал. На 1 етапі кристали ростуть в рідкому середовищі і мають правильну геометричну форму, одночасно з ростом кристалів виникають нові центри кристалізації, довкола яких формуються нові кристали. У процесі росту кристали стискаються, їх правильна геометрична форма порушується, утворюються зерна неправильної форми – кристаліти

5.Процес алотропії в металах

Алотропія – здатність деяких речовин при однаковому хімічному складі мати різну будову і властивості. Алотропії піддаються: Fe, Mn, Co, Ti та інші метали, які у твердому стані при певній температурі здатні змінити кристалічну гратку. Перебудова супроводжується виділенням чи поглинанням теплоти і відбувається при певній температурі.

6,Поняття алотропічні перетворення

Алотропі́чні перетво́рення зміни, що відбуваються в будові і властивостях металів під час їхнього нагрівання і охолодження.

Алотропічні перетворення призводять до утворення різних кристалічних форм або різної кількості атомів хім. елемента в молекулі простої речовини.

7.Сплави, іх компоненти фази система сплавів. Типи сплавів.

Сплав тверда або рідка однорідна речовина, утворена

сплавленням (стопленням) кількох металів або металів з неметалами.

Більшість металів при їх сумісному стопленні змішуються один з одним

і, кристалізуючись, утворюють стопи чи інтерметаліди.ю

Компонент – незалежна складова частина системи (сплаву). Компонентами можуть бути хімічні елементи (метали, неметали) і хімічні сполуки. Чистий метал можна розглядати як однокомпонентну систему. Сплав двох металів - як двокомпонентну систему.

Фаза –однорідна область сплаву, яка утворюється в результаті взаємодії компонентів і характеризується однаковими властивостями в кожній її точці. Фазами можуть бути хімічні елементи, чисті метали, тверді розчини, хімічні сполуки.

Система - сукупність фаз (у рідкому, твердому чи газо­подібному стані), які знаходяться в рівновазі при заданих умовах (температура, тиск).

8. Механічні суміші. Утворення. Діагрма стану.

Неоднорідні сплави є механічною сумішшю кристалітів металів. До того ж, кожний з металів зберігає свою кристалічну ґратку. Наприклад, структура стопів Стануму зПлюмбумом, які використовують як м'які припої, складається з кристалітів чистого Стануму та кристалітів чистого Плюмбуму.

11. сплави заліза з вуглецем. Компоненти.Алотропія заліза.

Залізовуглецеві сплави - сталі та чавуни - широко застосовуються в сучасній техніці.  Сплави  заліза з вуглецем в залежності від вмісту ввуглецю, температури  нагрівання розплава та швидкості його охолодження можуть мати різні структурні складові :  тверді розчини,  хімічні сполуки,  механічні суміші.

Компонентами залізовуглецевих сплавів є залізо та вуглець, який може знаходитись у сплавах у хімічно зв’язаному стані у вигляді цементиту – Fe3C

або у вільному стані – у вигляді графіту

Алотропія заліза має велике значення в процесах гарячої механічної і термічної обробки чавуну і сталі. Головну роль при цьому грають а і ^-модификации залоза. Регулюючи гартом, відпалом і іншими способами вміст цих модифікацій в сталях, додають їм задані механічні властивості.

12. Діаграма стану сплаву заліза з вуглецем.

14. евтетика сплаву

Евтектична композиція являє собою рідкий розчин , що кристалізується при найбільш низькій температурі для сплавів даної системи. Відповідно, температура плавлення сплаву евтектичного складу - також найнижча , у порівнянні зі сплавами іншого складу для даної системи компонентів. Це явище якраз і відображає етимологію терміна.

15. залежність властивостей сплавів від їх фазового сплаву

Фазовий склад і структуру сплаву в залежності від температури і концентрації в зручній графічній формі показують діаграми стану.

Діаграми стану подвійних систем будують у координатах температура-хімічний склад сплаву. Вид діаграми визначається особливостями компонентів, які формують даний сплав і характером їх взаємодії. Діаграми надають інформацію про температури початку і закінчення перетворень сплавів, що, в свою чергу, дозволяє підібрати режим термічної обробки і визначити кінцеву структуру сплаву після охолодження.

16. термічна обробка сплавів. Класифікація

Термі́чна обро́бка — технологічний процес, сутність якого полягає у зміні структури металів і сплавів при нагріванні, витримці та охолодженні, згідно зі спеціальним режимом, і тим самим, у зміні механічних та фізичних властивостейостанніх. Застосовують також різні види хіміко-термічної обробки, сутність якої полягає в легуванні поверхневого шару виробів вуглецем, азотом або деякими металами (алюмінієм, хромом, берилієм) з подальшою термічною обробкою.

17. Термічна обробка сплавів. Відпал

Термі́чна обро́бка — технологічний процес, сутність якого полягає у зміні структури металів і сплавів при нагріванні, витримці та охолодженні, згідно зі спеціальним режимом, і тим самим, у зміні механічних та фізичних властивостейостанніх. Застосовують також різні види хіміко-термічної обробки, сутність якої полягає в легуванні поверхневого шару виробів вуглецем, азотом або деякими металами (алюмінієм, хромом, берилієм) з подальшою термічною обробкою.

Відпал або відпалювання — це операція термічної обробки (термооброблення) металів і сплавів, яка полягає в нагріванні металевих напівфабрикатів, виробів до певної температури, витримуванні при цій температурі та повільному охолодженні з метою наближення структури до рівноважного стану. Існують різні види відпалювання: гомогенізувальне, графітизувальне, перекристалізувальне, рекристалізувальне, релаксаційне, сфероїдизувальне тощо[1]. Залежно від роліфазових перетворень в технологічному процесі розрізняють операції відпалів І роду та ІІ роду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]