Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація театральної справи.docx
Скачиваний:
84
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
26.37 Кб
Скачать

«Організація театральної справи»

1)Поняття «планування», «організація», «управління», «економіка».

Планування– це заздалегідь намічений порядок дій, необхідних для досягнення поставленої цілі. Планування - оптимальний розподіл ресурсів для досягнення поставленої мети.

Організа́ція— цільове об'єднання ресурсів для досягнення певної мети. Означення соціальної групи, яка розподіляє виконання завдань між учасниками для досягнення певної колективної мети.

Управлíння- Це цілеспрямований програмований чи довільний вплив на об'єкти задля досягнення кінцевої мети за допомогою процесорів, явищ, процесів, коли є з ними взаємодія в режимі детермінованої чи довільної програми/регламенту. Управління проектом/об'єктом-системою, її компонентами та процесами, з метою підвищення ефективності функціонування систем відбувається ще на етапі системного проектування, створення/утворення, формування, розвитку, становлення, функціонування/життя системи. Ефективність управління визначається адекватністю дій управління що до об'єкта управління.

Управління є першим етапом тактичного рівня в алгоритмі системно-організаційній діяльності. Управління є координуючим, адміністративним, виконавчим рівнем в тактиці. Стратегічне управління пов'язане з аналізом проблем, виявленням крайових умов задач, пошуку оптимальних моделей рішень, забезпечення виконавчими процесорами, ресурсами, програмою дій, в тому числі керівними процесорами чи кадровими управлінцями для тактичного, виконавчого рівня проекту/об'єкта-системи.

Еконо́міка— теорія управління господарством, суспільними господарськими системами різних розмірів (від домогосподарства до загальнолюдського глобального господарства планети Земля), різних видів (натуральне і грошове) і різних епох. Суспільна наука, що вивчає ефективне використання обмежених ресурсів, розглядає питання організації та управління виробництва, розподілу, обміну, збуту й споживання товарів та послуг. Економіка — це наука про господарювання.

2)Що ви знаєте про ринкову економіку?

Ри́нкова еконо́міка— вид організації економіки, за якого продукт, що виробляється, стає товаром, тобто виробляється з метою продажу на ринку. Довільна система, яка дає можливість покупцям вступати в контакт з продавцями називається ринком. Ринкова економіка дає можливість людям купувати те, чого вони хочуть, а також реалізовувати виготовлені ними товари. При цьому ціни визначаються рівнем попиту на товари та їхньою кількістю.

Отже, механізм регулювання ринкової економіки — це спосіб її організації і забезпечення ефективного функціонування відповідно до вимог економічних законів, посередництвом якого реалізуються економічні інтереси суб'єктів ринку.

3)Як ви розумієте поняття «менеджмент» та «маркетинг» ?

Ме́неджмент— це процес планування, організації, приведення в дію та контроль організації з метою досягнення координації людських і матеріальних ресурсів, необхідних для ефективного виконання завдань. Менеджмент пронизує всю організацію, торкається практично всіх сфер її діяльності.

За своєю суттю термін «менеджмент» певною мірою можна вважати синонімом терміна «управління», але останнє значно ширше.

Тлумачення менеджменту:

спосіб, манера спілкування з людьми;

влада та мистецтво управління;

особливого роду вміння та адміністративні навички;

орган управління, адміністративна одиниця.

Менеджмент як наука виникла і розвивається в зв'язку з необхідністю пояснити, чому та в наслідок чого процвітають чи руйнуються організації.

Ма́ркетинг— це діяльність, спрямована на створення попиту та досягнення цілей підприємства через максимальне задоволення потреб споживачів.

Маркетинг це:

філософія бізнесу,

набір ефективних інструментів, які є необхідними для функціонування підприємства в умовах високої конкуренції,

важлива частина системи управління підприємством.

Трьома головними аспектами маркетингу є:

аналітичний аспект (розуміння ринків);

активний аспект (проникнення на ринки);

ідеологічний аспект.

4) Кого називають менеджером в театрі?

5) Організаційна структура музичного або драматичного театру

Структура театру

Творчі кадри

Режисер

Автори

Художник-постановник

Композитори

Директор

Музичний директор / диригент

Хореографи

Художник-дизайнер

Світловик

Художник-костюмер

Драматурги, літературні редактори

Гример

Актори

Співаки-солісти

Танцюристи

Хор: Жінки: сопрано, меццо-сопрано, альт, чоловіки: тенор, баритон, бас

Оркестр з різними інструментами

Музичний редактор (звукорежисер)

Концертмейстер

Світло-режисер

Суфлер

Масовка-статисти (на контрактах)

6)Фунцкії та структура управління культурою та мистецтвом в Україні

Организационно-правовые основы управления культурой

Культура как самостоятельная отрасль социально-культурного строительства включает в себя широкий круг государственных и общественных органов, предприятий, учреждений, организаций, заведений культуры. К этой отрасли относятся: театральное, музыкальное, хореографическое, изобразительное, декоративно-прикладное, эстрадное и цирковое искусство; концертные организации, музеи, библиотеки, дома культуры и др.; кинематография, телевидение и радиовещание; издательское дело, полиграфия и книготорговля.

Управление культурой заключается в: организации создания, распространения и популяризации произведений литературы и искусства; обеспечении распространения информации и пропаганды достижений культуры; сохранении и использовании культурных ценностей; охране произведений искусства и памятников культуры, повышении культурного уровня населения Украины; руководстве предприятиями, организациями, учреждениями и заведениями культуры.

Систему органов управления культурой составляют: Министерство культуры и искусств Украины, министерство культуры АРК, управления культуры областных, Киевской и Севастопольской городских государственных администраций, отделы культуры районной государственной администрации, подведомственные им театры, концертные организации, художественные коллективы, цирки, библиотеки, музеи, клубы и другие театрально-зрелищные предприятия и заведения культуры, специальные учебные заведения культуры и искусств, музыкальные и художественные школы.

7)Організаційні форми світового та вітчизняного театру?

На території України створюються і діють театри, що відрізняються за видами театрального мистецтва, формою власності, спрямованістю на різні верстви населення та іншими ознаками.

Рішення про створення театру приймають його засновники (власники).

Засновниками театру можуть бути органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, юридичні або фізичні особи. Підставою для створення театрів є соціально-економічні, національні, культурно-мистецькі потреби регіонів та наявність відповідних творчих, кадрових і матеріально-технічних можливостей.

Театри можуть створюватися і діяти в усіх організаційних формах, передбачених законом.

8) Наука про театр

Театрознавство, наука про театр, вивчає різні аспекти сценічного мистецтва, його історію й теорію.

Історія театрознавства в Україні

В Україні театрознавство сформувалося як окрема дисципліна в 20 ст. Йому передувало в 1860 — 1917 pp. пожвавлене зацікавлення театром та обговорення (на стор. «Основи», «КСт.», «ЛНВ», «Зорі», «Діла», «Правди», «України», «Неділі», «Сяйва», «Української Хати» та ін. преси) можливостей його розвитку, в якому брали участь І. Франко, М. Вороний, В. Доманицький, Б. Грінченко, Г. Коваленко, М. Комаров, О. Кониський, А. Кримський, П. Куліш, В. Левицький, В. Науменко, Є. Олесницький, С. Петлюра, С. Русова, Л. Старицька-Черняхівська, І. Стешенко, Г. Хоткевич, Г. Цеглинський, С. Чарнецький та ін.