Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
со Глей.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
490.5 Кб
Скачать

Vіі. Завдання для самостійної роботи

Змістовий модуль І

Апаратне та програмне забезпечення персональних комп’ютерів (18 год)

Тема 1. Основи інформатики та програмного забезпечення (6 год)

  1. Сучаснi засоби збирання, зберігання, опрацювання, передавання та подання iнформацiї. (2 год)

  1. Знаковi системи. Природні i штучні мови. (2 год)

Знакова система - це система одноманітно інтерпретуються і трактованих повідомлень / сигналів, якими можна обмінюватися в процесі спілкування. Іноді знакові системи допомагають структурувати процес спілкування з метою надання йому певної адекватності в плані реакцій його учасників на ті чи інші " знаки ".

Приро́дна мо́ва

  • мова, яка використовується для спілкування людей, створена не штучно, а тому вона не має автора.

  • Здатність людини говорити, висловлювати свої думки.

  • Сукупність довільно відтворюваних загальноприйнятих у межах даного суспільства звукових знаків для об'єктивно існуючих явищ і понять, а також загальноприйнятих правил їх комбінування у процесі вираження думок. Різновид цього комбінування у процесі вираження думок, якому властиві ті або інші характерні ознаки.

Функції природної мови

  • інформаційна

  • комунікативна

  • пізнавальна

  • емоційна

Властивості природної мови

  • універсальність

  • багатозначність

  • семантична замкненість

Штучна мова — це мова, чия фонологія, граматика, та/або словниковий запас були цілеспрямовано створені особою, чи групою осіб. Це відрізняє штучні мови, від мов які розвивались еволюційно. Штучні мови створюються через багато причин, наприклад щоб спростити спілкування між людьми (міжнародні мови), щоб додати реалізму вигаданому світу, чи з інших естетичних міркувань(вигадані мови), для лінгвістичних експериментів (наприклад перевірки гіпотези Сепіра-Ворфа), чи для мовних ігор.

Також до штучних мов належать спеціалізовані знакові системи для запису необхідної інформації із певних галузей науки і техніки. Серед останніх виділяються мови програмування.

Штучні мови поділяються на мови створені апріорі, та апостеріорі. Граматика та словниковий запас перших створюються з нуля, базуючись на уяві автора, чи на певних розрахунках, другі успадковують їх від природніх мов.

Мови створені апостеріорі поділяються також на схематичні, у яких природній, чи частково природній словниковий запас змінюється щоб відповідати заздалегідь-встановленим правилам, і натуралістичні, у яких природні слова залишають своє нормальне звучання і написання. Есперанто в основному вважається схематичним, Інтерлінгва розглядається як натуралістична. Ідо представляють або як схематичну мову, або як компроміс між обидвома видами.

За призначенням штучні мови можна поділити на такі типи:

Експериментальні мови 

створені з метою експериментів в логіці, філософії чи лінгвістиці.

Міжнародні допоміжні мови 

створені з метою спрощення міжнародного спілкування

Вигадані мови 

створені щоб додати реалізму в вигаданий світ, та з метою естетичного чи гумористичного ефекту.

Щоправда межі між видами мов доволі розмиті, і штучна мова може підпадати одночасно під кілька різних видів.

  1. Поняття повідомлення. Зв’язок повідомлення i інформації. (2 год)

Поняття інф-ції є інтуїтивним та невизначеним, яке можна пояснити синонімами дані, повідом Інформація – це відомості про навколишній світ і процеси, що відбуваються у ньому. Інф-цію передають за допомогою повідом, а повідом за допомогою послідовності сигналів. Повідомлення – це різні форми подання будь – якої інформації. Тобто це інформація, виражена за доп. літер, чисел, матем символів.  За допомогою одного і того ж повідом можна передати різну інф-цію і за допомогою різних повідом можна передати одну і ту ж саму ін форм-цію. Повідомлення подають певною мовою. Повідомлення може мати вигляд певної послідовності знаків, жестів, живописного, музичного твору, звукозапису, відеозапису і кінофільму. Способи подання повідом.: усно, письмово, за допомогою звуку, графіків, комбінованим методом.

Інформація може перетворюватись в шум і навпаки. Якщо повідомлення не несе корисної інформації, то воно несе шум.

Повідомлення зберігаються на носіях. Носій – це фізичне середовище, в якому зберігається повідомлення. Є дві групи носіїв: довгоіснуючі( книги, папіруси, газети, дискети) і недовгоіснуючі( звукова хвиля, радіохвилі).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]