Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Индз по валеологии.docx
Скачиваний:
69
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
101.02 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ БОРИСА ГРІНЧЕНКА

ІНСТИТУТ ПСИХОЛОГІЇ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПЕДАГОГІКИ

ІНДЗ з навчальної дисципліни

«Валеологія»

«Культура здоров’я українців: традиції, вірування, обереги.»

Виконала:

Студентка І курсу

групи ППБ-1-12-4.0Д

Криворучко

Ірина Андріївна

Перевірив:

Волковська

Анна Ігорівна

Київ

2012

Зміст

  1. Вступ.

  2. Українські звичаї і традиції.

  3. Вірування українців.

  4. Обереги.

  5. Висновок.

  6. Використана література.

1. Вступ

Своєрідна культура українського народу тисячоліттями плекала традиції, які несли здоров’я, зберігали рідну землю, допомагали людям в роботі, ратних перемогах. Обрядові дійства, свята, образотворче мистецтво, народна пісня, ведення домашнього господарства – все життя наших предків, яке ми знаємо за переказами, було спрямоване на виживання українського народу, пошук засобів поліпшення здоров’я.

Від того, які у людини віра та світогляд, хата, світлиця, їжа, напої, великою мірою залежить добробут родини. Зараз годиться повернутись до надійних природних засобів, якими користувався наш народ з часів Трипільської культури для пильнування здоров’я, саме час відновити в сім’ях повагу до надбань предків. Не слід забувати про поважне ставлення до літніх людей, які в наш час опинились в найбільш тяжкому становищі, всіляко підтримувати їх, допомагати в усьому.

Сонячні язичницькі свята Коляди, Калити, Колодія, Зелені Свята, свято Івана Купайла наповнювали життя радістю, налагоджували на оптимістичний настрій, поклоніння Сонцю, землі, господарям та господиням, примирення між людьми. Таке, з сучасної точки зору, психологічне розвантаження усуває головні причини захворювань.

Святкові страви та напої готувались не просто як харчі. Їх наділяли цілющими властивостями, частувались, усвідомлюючи силу захисту від негод. Сучасні вчені вже довели лікувальні властивості ікон, святої води. Тож повернення нашого народу до віри, глибоких духовних традицій має повернути йому здоров’я. Віра в своє призначення на землі, свою роботу допомагає людині зберігати здоров’я, робити свідомі кроки по його збереженню.

Наша земля багата на лікарські рослини, які можуть захистити від багатьох недуг. Зараз у мешканців міста є свої ділянки землі, де окрім садовини та городини, мають обов’язково культивуватись лікарські рослини: алтея, материнка, чебрець, родовик, м’ята, калина, аґрус, смородина тощо.

Лікарські рослини в змозі зв’язувати та виводити з організму людини радіонукліди, солі важких металів, пестициди та інші техногенні забруднення. Багато природних сорбентів міститься у фруктах, овочах, зернових культурах. Бажано, щоб родини мали на столі, в залежності від сезону, буряки, цибулю, часник, гарбуз, капусту, кукурудзу, моркву, огірки, кабачки, яблука, айву, сливи, аґрус, суниці, брусницю, смородину. Такі знані рослини як насіння льону, лист подорожника, суцвіття липи, плоди шипшини, квітки ромашки, полин здавна використовуються народною медициною для збереження молодості та бодьорості. Хочеться, щоб господині не забували, як зварити смачні борщ та кашу, потішити родину варениками та узваром.