Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MKR.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
412.16 Кб
Скачать

31. Розрив між національною та етнічною культурою Росії

к-ра Росії - це складне і багатогранне явище, формувалося віками. Процес її становлення та розвитку почався ще в Давньоруській державі, потім пройшов через середньовічну Русь, Російська держава і СРСР до сучасної Російської Федерації. Величезний вплив на культуру Росії мали не тільки історичні події, але і багатонац склад населення, який є однією з особливостей країни. Мабуть, у жодній іншій країні світу к-ра не відчувала такого різноманітного впливу від численних народів і етнічних груп. к-ра Росії в тому стані, в якому вона існує зараз, - це складне поєднання матеріальних і духовних явищ, які мають вирішальний вплив на життя російського народу. Народні традиції та обряди, стародавні храми і монастирі, картини та музичні твори, кінофільми та театральні постановки - все це разом і є російська к-ра, знайомство з якою буде цікаво не тільки іноземним трурістам, а й жителям самій Росії.

к-ра сучасної Росії - це складна система, розвиток якої оцінюється далеко не однозначно. Останнім часом все частіше звучить думка про те, що в гонитві за модою країна позбулася свого споконвічного вигляду, що національна к-ра Росії залишилася в минулому. Безсумнівно, в умовах сучасного суспільства багато рис російської культури йдуть у минуле, а на зміну їм приходять нові, іноді заімствованнние і чужі елементи. Однак національна к-ра Росії як і раніше жива, і зараз робиться дуже багато чого для її збереження. Архітектура, література, живопис, музика, театральне мистецтво - всі ці елементи, що несуть у собі споконвічно російські риси, є особливо важливою частиною культури сучасної Росії. Крім того, підвищена увага зараз приділяється фольклорних традицій, а також збереженню традиційних російських промислів. Для туристів навіть організовуються особливі етнічні тури, які дозволяють у всій красі оцінити споконвічно російську культуру і зрозуміти, що вона зовсім не обмежується матрьошкою і балалайкою. У всі часи особливе місце у російській культурного життя займає к-ра народів Росії. Усього на території країни проживає близько 180 разоічних етнічних груп, і в кожної з них (навіть самої нечисленної) є свою культурну спадщину - свої традиції, звичаї і життєвий уклад. Народи Півночі, наприклад, славляться своїми виробами з хутра, шкіри і кістки, татари - кулінарним мистецтвом, удмурти - різними видами рукоділля (вишивка, візерункове в'язання, плетіння). У кожного з народів є привід для гордості! Природно, що зберегти культуру народів Росії в сучасному суспільстві вкрай складно, проте представники етнічних груп прикладають всіх зусиль, щоб зберегти свої споконвічні традиції і «обличчя» свого народу.

33. Гетеростереотипи сучасних росіян.

Існують автостереотипи, які відображають те, що думають люди про свій власний народ, і гетеростереотипи, які пов'язані з іншим народом. Обидва ці види етнокультурних стереотипів складаються і вкорінюються в суспільстві у якості загальновідомих традиційних поглядів. Гетеростереотипи набагато більш критичні, ніж автостереотипи. Вони нерідко служать джерелом національних забобонів і упереджень. Зустрічаючись з представниками іншого народу, люди мають природну схильність сприймати їх поведінку з позицій своєї культури. Нерозуміння їхньої мови, символіки жестів, міміки та інших елементів їх поведінки при цьому веде до спотвореного тлумачення змісту їх дій, що легко може породити цілий ряд негативних почуттів - настороженість, презирства, ворожості. гетеростереотипи представляють собою сукупність оціночних суджень про якісь народи, які дають їм представниками інших народів. Гетеростереотипи можуть бути як позитивними, так і негативними залежно від історичного досвіду взаємодії даних народов.Положітельние емоції по відношенню до близьких, сусідніх народів є більш стриманими. в основному латиші вважаються націоналістами, які прагнуть наслідувати захід, і ті й інші просто «чужими», не такими, як «ми», хоча виділяються і позитивні характеристики (доброта, привітність, вихованість). американці, («самовпевнені», «примітивні», «хвалькуваті», «обжорлівие», «товсті»), німці-«пунктуальні» і «акуратні», італійці - «добрі» і «привітні»). кавказькі народи, «горді», «гарячі».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]