Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

SULM_PZ-3-2015

.docx
Скачиваний:
72
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
29.17 Кб
Скачать

Практичне заняття 3

ОДНОСКЛАДНЕ РЕЧЕННЯ

  1. Загальна характеристика простих односкладних (одноядерних) речень.

  2. Односкладні дієслівні речення.

  3. Односкладні номінативні речення.

  4. Неповні речення, їх класифікація.

  5. Нечленовані конструкції (слова-речення).

(Удома виконати завдання 26-30, 32)

Завдання 26. Заповніть порожні чарунки таблиці.

ТИПИ ОДНОСКЛАДНИХ РЕЧЕНЬ

НАЗИВНІ

(номінативні)

особові

інфінітивні

емоційно-оцінні

означено-особові

Завдання 27. Підкресліть у реченнях граматичну основу. Проаналізуйте способи вираження головного члена в дієслівних особових реченнях. Визначте різновиди цих речень.

  1. Не вчи орла літати. 2. Криком дуба не зрубаєш. 3. Там переходять шлях уповні. 4.  Хочу вирізьбити днів обличчя вірша долотом. 5. Вчись не до старості, а до смерті. 6. Марнували літечко, марнували…7. Добром лиха не зробиш. 8. Береться памороззю брук. 9. Скільки груш із дички натрусили! 10. І чужого научайтесь, й свого не цурайтесь. 11. Сказаного не вернеш. 12. Летим. Дивлюся, аж світає… 13. В сіні вогню не сховаєш. 14. Біля кузні кували підкови степовим жеребцям. 15. І не знецінюйте коштовне, не загубіться у юрбі. 16. І відпливаю поночі одна на кризі шибки у холодний вечір. 17. Там люблять працю й пісню гомінку І вдачу мають кармелюкувату.

Завдання 28. Визначте спосіб вираження головних членів безособових речень та з’ясуйте їхню семантику (повідомлення про стан людини чи стан природи; відсутність кого- або чого-небудь; бажання, можливість, неможливість тощо).

1. Вже в стільниках стерні немає меду сонця. 2. Ой у полі жито копитами збито. 3. Тепер пора прощатися нам. Будень. 4. Плакать хочеться мені, немов ображеній дитині. 5. Для ближніх знято тисячі свитин. 6. Мене морозило, боліла голова. 7. Як пощастило дівчинці в сімнадцять! 8. До булави треба й голови.  9. Пашить вогнем на млосному щаблі. 10. Аж морозом сипнуло поза спиною. 11. Пахло смаленим вовком, заходилось знов на грозу. 12. Замело туманами, зарясніло мрякою. 13. Нема вже й стежки до соші. 14. Не стало доброго та щедрого князя. 15. Поету важко. 16. Запахло хлібом, ласкою і сном. 17. Вже стільки пройдено доріг! 18. На нього було жаль дивитися. 19. Прив’язано човен до темного коріння. 20. Солодко човнам в ласкавім літеплі Славути. 21. У стріхаті пні здоєно солод літа. 22. Сльозам немає влади.  23. Самоповаги в мене ані-ні.

Завдання 29. Підкресліть головні члени поданих речень. Вкажіть, які з односкладних речень є інфінітивними, а які – безособово-інфінітивними.

  1. А слова дружнього за гроші не купити. 2. Нема іншої ради, треба забезпечити наші межі укріпленнями. 3. В житті мені весь вік тужити – Не жити. 4. Отак би жити синім квітнем під небом зоряно-ясним… 5. Людей такого рідкісного дару хоч трохи, люди, треба берегти. 6. Не потрібно топити думки в словесній калюжі. 7. Творити світ, а не вклонятись світу!

Завдання 30. Підкресліть у реченнях граматичну основу і з’ясуйте, які з них є називними. Визначте різновиди називних речень.

В-1. 1. Аж ось і ліс. 2. Пролісків перших блакитні отари. 3. В небі печаль журавлина. 4. Ось і ця стежина. 5. Зоря… Цвіти… І гай, і поле… Над ставом верби золоті. 6. Ось і дуб той кучерявий. 7. Зимовий вечір. Тиша. Ми… 8. Як ясно і тихо навколо. 9. Різдво. Сніги біліші за лілеї. 10. Свобода – як молитва. В серці віруючого відкриває бога, а в серці безвірника – диявола. 11. Поліфонія стуливуса й конюшини. Поліфонія мишію і ковили. 12. Чарівні місця на річці на Осколі.

В-2. 1. Сніги, і хмари, й поголоси, і вигорбіла Колима. 2. Яка сумна й красива хуртовина!. 3. Ну от і сніг… 4. Сади прекрасні, роси – як вино. 5. Крик журливий журавлів… 6. І тільки степ, і Тільки спека, спека, і озерявин проблески скупі. І той у небі зморений лелека, і те гніздо лелече на стовпі. 7. Над Києвом – золотий гомін. 8. Яка важка у вічності хода! 9. Акації бджолині дзвони. 10. Я – молодий. 11. Тут обелісків ціла рота. 12. Забути не зумів той щебет в торрічелевій аорті. Таємну в лісі папороть. Когорти у темряві таємних солов’їв!..

Завдання 31. З’ясуйте, які з речень є неповними. Визначте різновиди неповних речень.

  1. Васильки у полі, васильки у полі, а у тебе, мила, васильки з-під вій. 2. Тут, на дні міжгір’я, ще ніч. Простерла сині крила і тихо вкрила одвічні бори. 3. Згадайте праведних гетьманів. Де їх могили? Де лежить останок славного гетьмана? Де Остряницина стоїть хоч би убогая могила? Де Наливайкова? Нема! Живого й мертвого спалили. 4. Вода ласкава, солодка. П’ю ще раз, убрівши по коліна. 5. Жити я хочу. Радості, боротьби, любові, взаємності, роботи! 6. Світить білолиций на всю Україну. 7. Чи вже мені ходить позавгорідно? Від цих чуток, здається, трачу глузд. 8. Людина нібито не літає… А крила має. А крила має! 9. Кругом не проглядь. 10. За садом царина і поле. 11. Живімо. Не треба впадати у відчай. Потрібно дивитися правді у вічі. Довіритись ножицям, латці і голці. Купити щось тепле на барахолці. 12. Навколо тільки дрімучий тютюн, мак та кукурудзяні тополі й соняшники. 13. В сріблі місяця лебеді срібні.

Завдання 32. Випишіть з художніх текстів нечленовані речення різних типів (стверджувальні, заперечні, спонукальні, питальні, емоційно-оцінні, слова-речення, що виражають вітання, прохання, подяку, вибачення).

Завдання 33. Зробіть синтаксичний розбір речень, вибраних з творів Л. Костенко.

1. Сьогодні сніг іти вже поривавсь. 2. Старезні пні, кошлаті поторочі, літопис тиші пишуть у траві. 3. Всі мости ще кленові. 4. Вечірній сон закоханого літа. 5. На подвір’ї малеча. 6. О, не взискуй гіркого меду слави! 7. Усмішкою дитячої фортуни було для нас потрапити в той дім. 8. Фантазія задуманої ткалі. 9. Свій будень будемо творити. 10. Двадцятий вік уже за перелазом. 11. Марнували літечко, марнували… 12. Хоч би іще хоч трошки побули. 13. Біля річки верба. 14. Немає там ні станції, ані пошти. 15. Всі коні іще вороні. 16. Ой, живу впівголоса, впівсили.

СХЕМА РОЗБОРУ ПРОСТОГО РЕЧЕННЯ

  1. Записати речення.

  2. Підкреслити головні та другорядні члени речення.

  3. Визначити тип речення за складом граматичної основи: двоскладне, односкладне (означено-особове, неозначено-особове, узагальнено-особове, безособове, називне).

  4. Визначити тип речення за наявністю чи відсутністю другорядних членів: поширене, непоширене.

  5. Визначити тип речення за наявністю необхідних членів речення: повне, неповне.

  6. Визначити тип речення за наявністю чи відсутністю ускладнювальних засобів: ускладнене, неускладнене (однорідними членами, звертаннями, вставними словами, словосполученнями, реченнями, відокремленими членами).

  7. Визначити тип речення за метою висловлювання: розповідне, питальне, спонукальне.

  8. Визначити тип речення за інтонацією: окличне, неокличне.

З р а з о к: В сухій сопілці соняха зітхає вітер (Є. Гуцало).

Речення просте, двоскладне, поширене, повне, неускладнене, розповідне, неокличне.

Завдання 34. Проаналізуйте наведені речення за типом граматичної основи. Дані аналізу занесіть до таблиці.

Тип речення

Номер

речен.

Тип речення

Номер

речен.

Двоскладне повне

Односкладне особове

(озн.-особ.)

Двоскладне неповне контекстуальне

Односкладне особове

(неозн.-особ.)

Двоскладне неповне еліптичне

Односкладне особове

(узагальн.-особ.)

Односкладне називне (буттєве)

Односкладне безособове

Односкладне називне (оцінне)

Односкладне інфінітивне

Односкладне називне (вказівне)

Нечленоване речення

В-1. 1. Росиста рань. 2. Жнива у розповні. 3. В хаті спокійно й затишно. 4. А ще коржі пекли на Маковія. 5. На вузькім плечі розірвана сорочка. 6. Аж ось і ліс. 7. І знову йдемо. 8. Тарас скінчив азбуку раніше за інших. Прийшов додому щасливий і гордий. 9. Стояти тут!. 10. Яка краса! 11. Прощайте, батьку! 12. Шила в мішку не утаїш. 13. Ромашки. Маки. Мальви біля хати. 14. Вже в стільниках стерні немає меду сонця.

В-2. 1. Зустрічаю піснями врочисто косовицю врожайного літа. 2. Обжинки. Серпень. Серп... 3. А цибуля зелена… 4. Чорнило там робили з бузини. 5. І стало солодко на серці. 6. Біля кожної хати – свій лелека. 7. Сказаного не вернеш. 8. Он і млин та болота!. 9. Серце не навчити. 10. Діду, драстуйте! 11. Квітку метелик цілує, обрії – сонце ясне, вітер – берізку німую… 12. Яка заметіль! 13. Яка троянда горда і духмяна!. 14. Прозорий гай. Тремтячий лист. Осіння світла акварель.

В-3. 1. Поете, вмій шукати і чекати! 2. Город біля хати. 3. Там вишивали хрестиком і гладдю. 4. Безлюдно, голо на стонадцять гін. 5. З порожнього посуду не їдять. Шалені темпи. 7. Всі мости ще кленові. 8. От і берег. 9. А слова дружнього за гроші не купити. 10. Яка зима! 11. Один?! О ні!. 11. Під склепінням печалі така хороша акустика. 12. Гонта з Залізняком трубки закурили. Страшно закурили. 13. 14. Поете, вмій шукати і чекати!

В-4. 1. Вже в стільниках стерні немає меду сонця. 2. Всі коні іще вороні. 3. Вечірній сон закоханого літа. 4. Край дороги – яскрава квітка ромашка. 5. Відбілювали полотно на сонці. 6. Свій будень будемо творити. 7. Не проміняйте неповторне на сто ерзаців у собі! 8. От тобі, Гапко, й пентагон. 9. Червоними озерами цвіли в лісосмузі маки. Синіми озерами біля них – сокирки. 10. Гасити зараз свічі!. 11. Ну й мороз! 12. Цить, дитино! 13. Ясно та тепло було надворі. 14. Безмежні степи запорізькі.

В-5. 1. На ньому була полотняна сорочка з вишитим волошковими нитками коміром. 2. Поле, поле… А який врожай!. 3. І вже оскома на зубах. 4. Степова весняна ніч. 5. Виходжу в сад. 6. Скільки груш із дички натрусили! 7. І чужого научайтесь, й свого не цурайтесь. 8. От тобі, бабо, і Юр’їв день. 9. Вже осені кругом передчуття. 10. Як тихо скрізь. 11. Працювать, працювать, безумовно! 12. Ні! Я зовсім іще не заповнив золотої анкети життя. 13. Розкошами, красою віє над степом… 14. Квітку метелик цілує, обрії – сонце ясне, вітер – берізку німую…