Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ET_shpora.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
282.62 Кб
Скачать

26.Пропозиція та її чинники. Закон пропозиції.

Пропозиція – це обсяг тов. та послуг,який виробники хочуть і можуть поставити на ринок за різною ціною час за певний проміжок часу. Зміст закону пропозиції полягає в тому,що чим вища ціна (за інших однакових умов),тим більше товару за такою ціною товаровиробники готові запропонувати на ринок упродовж певного проміжку часу, і навпаки чим нижча ціна,тим менше товарів виробник бажатиме і зможе поставити на ринок.індивідуальна пропозиція – це пропозиція одного товаровиробника. Ринкова пропозиція визначається як загальна сума індивідуальних пропозицій ,а крива ринкової пропозиції складається із сукупності індивідуальних обсягів тов.,запропонованих усіма виробниками цього товару за певною ціною. Нецінові чинники впливу на пропозицію: 1.технологічний прогрес- застосування нових технологій,що дозволяє прискорити процес виробництва,зберігання корисних властивостей продукту, зменшити собівартість одиниці продукції. 2.зміна цін на ресурси:зростання цін на ресурси призводить до збільшення витрат в-цтва ,зростання собівартості продукції і тим самим скорочується пропозиція. 3.зміна цін на споріднені тов.:н-д:якщо ціна на маргарин зростає,а на йогурт незмінна,то виробник йогурту шукатиме альтернативне застосування своїх ресурсів і збільшить виробництво маргарину ,а йогуртів зменшить. 4.зміни у бюджетно-податковій політиці: 5.Очікування підприємців 6.зміни моди 7. релігійні традиції.8 к-ть продавців на ринку.

Закон пропозиції – чим більша ціна тим більше товару за такою ціною товаровиробників готові запропонувати на ринку впродовж певного проміжку часу і навпаки. Із визначення випливає прямий зв’язок між ціною і пропозицією товару.

Функціональна залежність пропозиції від ціни виражається формулою:

Qs=F(P) де- Qsвеличина пропозиції товару; Pціна товару.

Крива пропозиції зображується так;

27.Еластичність попиту та пропозиції.

Еластичність-це здатність однієї економічної змінної реагувати на зміни,що відбулися в іншій. Еластичність попиту-це зміна попиту,залежно від цінових та нецінових чинників,що на нього впливають.Стосовно попиту розрізняють такі види еластичності:за ціною,перехресна та за доходами. Еластичність попиту за ціною – це процентна зміна обсягу попиту,спричинена однопроцентною зміною ціни даного товару.Коефіцієнт еластичності- це відношення відсоткової зміни однієї величини до відсоткової зміни іншої. розрізняють такі випадки цінової еластичності попиту:1.Еластичний попит-якщо зміна ціни на 1% викликає зміну попиту більшу на 1%. 2.нееластичний попит-зміна ціни на 1% викликає меншу зміну обсягу попиту. 3.Абсолютно еластичний – якщо нескінченно мала зміна ціни зумовлює до нескінченного зростання обсягу попиту 4.абсолютно нееластичний – зміна ціни не впливає на зміну обсягу попиту. Перехресна еластичність попиту – це чутливість споживчого попиту на товар А до змін, що відбулися в ціні супутнього товару В. Для тов.-субститутів-коли зростає цінана один тов його обсяг продажу зменшується,а на товар-замінник – збільшується.Для то-комплементів – зростання ціни на товар і зменшення обсягів його продажу призводить до зменшення обсягів продажу його доповнювача. Еластичність попиту за доходом – це процентна зміна обсягу попиту,викликана однопроцентною зміною доходу . Ця еластичність для нормальних товарів є додатною,для нижчих-відємною,нейтральних-нульовою.

Еластичність пропозиції- це чутливість пропозиції до змін,що відбулися в ціні товару,який підприємець готовий поставити на ринок. Цінова еластичність пропонування –це процентна зміна обсягу пропонування,зумовлена однопроцентною зміною ціни товару.Сфери застосування еластичності:1. визначення цінової стратегії продавців 2.аналіз і прогнозування наслідків зміни ринкових умов 3.визначення наслідків державного втручання у ціноутворення 4.політика оподаткування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]