Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

informatika_vidpovidi

.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
152.58 Кб
Скачать

1. До пакета Mc Office належить табличний процесор MS Excel. Ця програма допомагає людині вирішувати значну кількість завдань. Які можуть виникати при опрацюванні числових данних: від розвязування звичайних задач з математики до ведення бюджету сімї, побудови діаграм проведеного соціального дослідження.

Microsoft у 1985 p. запропонувала пакет Excel, призначений для комп'ютерів Macintosh. Ці

пакети, що є табличними процесорами другого покоління, були реалізовані в кількох

мільйонах примірників.

2. Екран Excel містить наступні основні компоненти:

- рядок заголовка з кнопками управління вікном програми і вікном документа;

- рядок основного меню;

- дві панелі інструментів Стандартна і Форматування;

- рядок формул і поле імені;

- робоча область;

- смуга прокрутки;

- смуга перебору сторінок робочої книги;

- рядок стану.

Всі програми, що працюють під управлінням системи Windows, мають рядок заголовка.

У ній вказується ім'я програми, і тут же знаходяться деякі кнопки управління, які можна

використовувати для зміни зовнішнього вигляду вікна.

Кнопки управління вікном програми і вікном документа (мал. 1):

- згорнути в піктограму, кнопка мінімізації; - розгорнути на весь екран,

кнопка максимізації; - повернути вікно в попередній стан, кнопка відновлення;

- закрити вікно, кнопка закриття; - кнопка системного меню.

Меню Вид дозволяє підлаштувати інтерфейс під смаки користувача, задати основний

вигляд робочій книзі.

Меню Сервіс дозволяє використовувати функції різних програм настройок, котрі

організують, спрошують чи автоматизують роботу.

3.( Рядок головного меню - містить назви категорій меню програми (файл , правка , вид , вставка , формат , сервіс , дані , вікно , довідка) , а кожне меню включає підміню - набір деяких команд , наприклад , Файл - Зберегти як ; Формат - Осередки ...Панелі інструментів ( для швидкого виконання певних команд) : стандартна , форматування , кордон , діаграма , залежності, захист , настройка зображення , рецензування , малювання , зведені таблиці , список , форми та ін Для відкриття списку панелей інструментів необхідно вибрати меню Вид і команду Панелі інструментів або натиснути праву клавішу миші на будь-якій кнопці панелі інструментів.)

Є 9 основних меню в головному меню

Меню Файл дозволяє виконувати маніпулювання з книгами

Меню Правка дозволяє здійснювати редагування в робочій книзі.

Меню Вставка дозволяє додавати дані та об’єкти на робочу область, як з програми так імплементувати їх зовні.

Меню Формат дозволяє форматувати вміст комірок, діапазонів, та різних об’єктів в робочому листі.

Меню Дані дозволяє працювати зі списками (БД).

Меню Діаграма-спрощує роботу по модифікації діаграми та її форматуванні.

Меню Вікно впорядковує роботу з декількома робочими книгами.

Панелі інструментів

Панелі містять найбільш часто використовувані команди меню.

Після установки програми на екрані присутні дві панелі інструментів: Стандартна і Форматуваня. Excel включає багато інших панелей інструментів, які можна винести в робоче вікно програми (застосування 1). У панелі інструментів можна додати нові пінтограмми, що як входять в програму, так і створені

самим користувачем. При русі уздовж піктограм цих панелей покажчиком миші, під кожною з них з'являється ім'я інструменту у вікні (знаряддя натяків).

Настройка панелей інструментів (піктографічних меню) надає наступні можливості:

- відображення на екрані піктографічних меню;

- додавання окремих піктограм;

- створення призначеного для користувача піктографічного меню;

- створення власних піктограм користувача і прив'язка до ним певних дій.

Всі операції по форматуванню піктографічних меню виконуються у вікні:

Вигляд > Панелі інструментів

На екрані будуть відображені ті піктографічні меню біля назви яких у вікні списку панелей інструментів стоїть галочка.

Існують панелі інструментів, що викликаються при проведенні маніпуляцій над елементами для яких вони призначені.

Панелі інструментів об'єднують функціонально близькі піктограми: Стандартна –

стандартні можливості системи (створення, завантаження, збереження, друк робочих тек і

ін.); Форматування – оформлення елементів таблиці; Форми – інструменти елементів управління підлаштовані для виконання макросів; Зведена таблиця – засоби роботи з базами даних таблиці; Діаграма – інструменти побудови діаграм; Малювання – елементи схем і ілюстрацій; Майстер підказок – підказка, що допомагає оптимізувати робочі кроки користувача; Елементи управління – створення стандартних керівників елементів (меню, кнопок, смуг прокрутки ).

4. Документ Excel має розширення " * . Xls " (" * . Xlsx " в Microsoft Office Excel 2007 і пізніших версіях ) і називається робоча книга . Робоча книга складається з листів . За замовчуванням їх створюється три . Перемикатися між листами можна , використовуючи закладки ( ярлички ) у нижній частині вікна " Лист 1 " і т.д. Кожен лист являє собою таблицю . Таблиця складається із стовпців і рядків. Стовпців в аркуші 16384 (2 в 14 ступені ) , а рядків 1048576 (2 в 20 ступені) . Кількість ячеек(клітинок) - 17179869184 (2 в 34 ступені) . Стовпці позначаються літерами латинського алфавіту (у звичайному режимі) від " A " до " Z" , потім йде "AA- AZ " , " BA- BZ " , "AAA " і т.п. до " XFD " ( 16384 ) . Рядки позначаються звичайними арабськими числами.На перетині стовпця і рядка знаходиться ячейка(клітинка) . Кожна комірка має свій унікальний ( в межах даного листа) адреса , який складається з літери стовпця (у звичайному режимі ) і номера рядка (наприклад "A1 " ) . Адреса комірки (посилання на комірку ) використовується в розрахунках (і не тільки) для того , щоб " дістати" дані з ієї ячейки(клітинки) , і використовувати у формулі .Тільки одна з клітинок аркуша в поточний момент часу є активною. Навколо активного ячейки(клітинки) видна жирна чорна рамка з квадратиком в нижньому правому куті ( маркером автозаповнення ) . Навіть якщо виділено діапазон комірок , все одно одна з виділених ячеек(клітинок) матиме білий колір. Це не означає , що вона не виділена , це означає , що у виділеному діапазоні вона активна - саме в неї буде вводиться набирається з клавіатури текст.

5. Іноді необхідно одночасно переглядати різні частини великої таблиці. Для цього слід поділити вікно таблиці на підвікна одним із таких способів.Установити покажчик миші на горизонтальній або вертикальній вішці поділу (мал.28) (він матиме вигляд двуспрямованої стрілки) і пересунути його в потрібне місце. Розміри підвікон можна змінювати, пересуваючи смуги поділу.Виділити стовпець або рядок, по якому слід поділити вікно. Для поділу вікна на 4 частини необхідно виділити вічко, по якому потрібно виконати поділ.Потім у меню Окно вибрати команду Разделить . Вікно розділиться горизонтально по рядку над виділеним вічком і вертикально по стовпцю ліворуч від нього.Щоб скасувати поділ вікон, слід у меню Окно вибрати команду Снять разделение або двічі натиснути на лінії поділу. Створення нового вікнаЗа допомогою команди Новое меню Окно можна створити додаткове вікно для активної робочої книги, щоб переглядати різні частини робочої книги одночасно. У цьому випадку в заголовку вікна після імені робочої книги, після двокрапки зазначається номер нового вікна. Наприклад, друге вікно робочої книги Отчет буде назване Отчет:2.Упорядкувати вікна робочої книги можна в такий спосіб. У меню Окно вибрати команду Распложить . У діалоговому вікні, що з'явилося, вибрати підхожий варіант (мал.29):рядом – вікна займатимуть рівні частини екранусверху вниз – упорядкування горизонтальними смугами;слева направо – упорядкування вертикальними смугамикаскадом – упорядкування каскадом.Якщо установити прапорець только окна текущей книги, то розміщуватися будуть тільки вікна активного документа.Для повернення до одновіконного зображення необхідно розгорнути активне вікно на весь екран, натиснувши по кнопці розгортання вікна.

6. Робочі таблиці Excel призначені для аналізу даних, представлених в рядках і стовпцях. Вони зберігаються у файлах, які називаються робочими книгами. Таблиці в Excel складаються з рядків, стовпців і листів. Така структура є могутнім засобом для виконання фінансового аналізу. Кожна створювана робоча книга складається з 3 робочих листів за замовчуванням.максимальна к-к визначається можливостями ПК.

База даних в Microsoft Excel – таблиця, що складається з однотипних записів (рядків). Діаграма – це подання даних таблиці в графічному вигляді, що використовується для аналізу і порівняння даних. На діаграмі вміст кожного вічка зображується у вигляді крапок, ліній, смуг, стовпчиків, секторів і в іншій формі. Групи елементів даних, що відбивають вміст ячеек(клітинок) одного рядку або стовпця на робочому аркуші, складають ряд даних.

7. Стовбці – вертикальні складові екранної сітки Excel. Кожний стовпець позначається у таблиці буквою латинського алфавіту (А, В, АВ).

Рядки – горизонтальні складові екранної сітки Excel. Кожний стовпець позначається цифрою (1, 2, 3…). Клітинка – місце перетину стовпця та рядка у таблиці. Кожна клітинка має свій адрес, який складається із букв, що позначають стовпець, та цифр, що позначають рядок (А1, С4). Блок клітинок (інтервал, діапазон) – прямокутна група клітинок, яка позначається іменами діагональних елементів. (А1:А5, В1:F1, C3:F5).Клітинка з чорною рамкою називається активна клітинка. На аркуші, з якими ви працюєте, завжди є лише одна активна клітинка.

8. 1 спосіб створення іменованого блоку осередків одного листа:

Зафарбувати діапазон комірок , наприклад , містить номери робочих розрядів на аркуші Тарифні ставки;Виконати команду меню Вставка / Имя / Присвоїти ;Ввести ім'я створюваного блоку осередків у рядку Ім'я ( автоматично вводиться ім'я , відповідне вмісту осередку , розташованої над виділеним блоком - Розряд) , в рядку Формула виводиться посилання на діапазон виділених осередків. Натиснути кнопку ОК.

2 спосіб Зафарбувати діапазон комірок , що містить , наприклад ,

, номери робочих розрядів а також назва стовпчика;Виконати команду меню Вставка / Имя / Створити ;Вказати , що ім'я блоку знаходиться в рядку вище; Натиснути кнопку ОК.

Зафарбув.

9. Існує кілька способів прокручування аркуша. Для швидкого переміщення між клітинками та різними областями аркуша можна використовувати клавіші зі стрілками, смуги прокручування або мишу.Клавіші для переміщення по аркушу робочої книги Клавіша Переміщення

HomeНа початок біжучого рядка

Ctrl+HomeВ комірку А1

Ctrl+EndВ останню заповнену комірку таблиці

↓ або EnterНа одну комірку вниз

↑ або Shift+EnterНа одну комірку вгору

→ або TabНа одну комірку вправо

← або Shift+TabНа одну комірку вліво

Ctrl+↓Вниз до першої заповненої комірки

Ctrl+↑Вгору до першої заповненої комірки

Ctrl+→Вправо до першої заповненої комірки

Ctrl+←Вліво до першої заповненої комірки

Page UpВгору на один екран

Page DownВниз на один екран

Alt+ Page UpВліво на один екран

Alt+ Page DownВправо на один екран

Ctrl+ Page UpНа наступний аркуш робочої книги

Ctrl+ Page DownНа попередній аркуш робочої книги

10. Робоча книга складається з листів, які використовуються в Excel для організації і аналізу даних. Листи в книзі пронумеровуються 1, 2... і розмічені сіткою. Працюючи з книгою ви можете вводити і змінювати дані одночасно на декількох листах, а також проводити різні обрахунки, використовуючи дані, розміщені на різних листах книги.Змінювати число листів, прийнятих за замовчуванням, можна наступним способами:

* Клацніть мишею по любій комірці Робочої книги.

* Виберіть команду меню Сервис - Параметри і перейдіть на вкладку Загальні.

* Встановіть потрібне значення лічильника Листів в новій книзі.

* Натисніть кнопку ОК.

Нове значення параметру вступає в дію з моменту створення нової Робочої книги. Кількість листів, які уже є в відкритій книзі, також можна змінювати.

Імена листів відображаються на вкладках в нижній частині вікна книги над рядкомстану. Той лист, який в даний момент відкритий в вікні Excel, називається активним. Вкладка активного листа підсвічується світліше інших вкладок.Для того щоб перейти з одного листа на інший достатньо натиснути по потрібному ярлику або ж використати кнопки переходу, розташовані зліва від лінійки вкладки.Для того щоб перейменувати лист, потрібно:

клацнути двічі по ярлику листа і поверх фонового прямокутника на вкладниці ввести нове ім'я зайти в меню Формат – Лист - Переименовать

Для вилучення робочого листа потрібно:

Виділити потрібний лист.Вибрати команду Удалить з контекстного меню, або команду Удалить лист з меню Правка головного меню.Для того щоб вставити робочий лист в робочій книзі потрібно:Виділити лист перед яким потрібно вставити новий.Вибрати команду Вставка з контекстного меню, або команду Лист з меню Вставка головного меню.Для того щоб перемістити (скопіювати) лист потрібно:Виділити лист, який потрібно скопіювати або перемістити.З контекстного меню обрати команду Переместить/Скопировать, далі обрати лист, перед яким потрібно вставити новий та відмітити команду Создать копию.

Програма також надає можливість Приховати/Відображати листи. Для цього потрібно:

- зайти в меню Формат – Лист – Скрыть (Отобразить)

Створення подложки листа.При оформленні документів Excel корисною може виявитися можливість створення подложки, тобто графічного шару, що знаходиться під робочим листом. Виберіть лист, для якого потрібно створити подложку, і ввійдіть в меню Формат - Лист - Подложка. В діалозі, що з'явився, виберіть файл, малюнок подложки, що містить, і натисніть по кнопці Вставка. В результаті на робочому листі з'явиться фоновий малюнок, який буде розмножений так, щоб займати всю поверхню листа.

Щоб видалити малюнок підкладки листа, відкрийте лист з подложкою. Потім в меню Формат - Лист виберіть команду Видалити фон.

+/- Введення інформації у комірки робочого аркуша – процес доволі простий. Спочатку комірку, в яку вводять дані необхідно зробити активною. (активна комірка виділена більш масним обрамленням, а її адреса висвітлюється в списку імен. При введенні інформації у клітинки робочого листа Excel автоматично визначає тип даних і намагається підібрати відповідний формат. При цьому числові дані розміщуються праворуч, а текстові – ліворуч. При введенні чисел зі знаком «мінус» або у круглих дужках вони сприймаються як від’ємні числа. Для форматування комірок використовуються пункти стрічки меню Главная секція Ячейки . Часто виникають ситуації, коли у деякій діапазон комірок доводиться вносити дані, які йдуть один за одним по визначеному порядку. Наприклад, порядкові номери. Для прискореного введення даних у такі комірки існує спеціальна методика автоматичного заповнення, яка заповнює виділений діапазон. Цифри і текст вводять у клітинки безпосередньо, без попередньої підготовки, а введення формули починається знаком дорівнює. Формула автоматично відображується у рядку формул. Формула – це запис дій, які треба провести з вихідними даними для отримання потрібного результату. Текст формули складається з адрес комірок із вихідними значеннями, поєднаних математичними, логічними або пунктуаційними знаками. Адреси комірок можуть бути абсолютними і відносними. Відносні адреси використовуються у випадках, коли при копіюванні або переміщенні формули адреси у ній мають змінювати свої значення відносно нового положення формули у таблиці, а абсолютні адреси – у випадках, коли при копіюванні або переміщенні формули адреси у ній не мають змінювати свої значення відносно нового положення формули у таблиці, а посилатися на зафіксовані дані.  Символ $ означає абсолютну адресу. Виконання операцій редагування об'єктів електронної таблиці в табличному процесорі Excel здійснюється в такі самі способи, що і в текстовому редакторі Word за допомогою команд: Копіювати, Вирізати, Вставити з меню Правка (з вкладки Основне), відпо­відних кнопок Стандартної панелі інструментів, команд контек­стного меню об'єктів, сполучення клавіш, а також перетягуванням за допомогою миші. Виділений об'єкт електронної таблиці можна скопіювати або вирізати до Буфера обміну (Правка Копіювати, Правка  Вирізати), а звідти вставити до інших об'єктів (Прав­ка  Вставити). При цьому об'єкт потрапляє до Буфера обміну, а звідти вставляється на нове місце. Видалення виділених об'єктів (ко­мірок, рядків, стовпців) електронної таблиці здійснюється командою Bидолити... з меню Правка або контек­стного меню цих об'єктів. Під часвиаонання операції вида­лення комірок відкривається вікно Видалення комірок, у якому треба ви­брати спосіб видалення вибором відпо­відного.перемикача.Якщо вибрати перемикач Комірки зі зсувом ліворуч, то комірка буде видалена разом із даними, а комірка праворуч від неї будуть зміщена вліво. Відповідним чином здійснюється видалення комірок під час вибору перемикача Комірки зі зсувом угору. Під час вибору перемикачаРядок (стовпець) буде видалений цілий рядок (стовпець), у якому знаходилася виділена комірка. Очистити комірки від введених даних можна аа допомогою кла­віш Delete та backspace.

11. Після того, як створено таблицю, слід прикласти додаткові зусилля, щоб зробити її привабливою, легкою для читання і розуміння. Можна так виділити ключові моменти документа: вид і розмір шрифту, колір, заливка, особливе оформлення, щоб найбільш важлива інформація так і кидалася в очі. Дії, що стосуються оформлення документа, називаються форматуванням, необхідні засоби для таких дій знаходяться на панелі « Форматування ». Для документа електронної таблиці виконується: форматування комірок, форматування рядків і стовпчиків, форматування робочих листів, форматування.книги. При форматуванні комірок виконуються такі дії: -Встановлення.формату.чисел. -Вирівнювання.вмісту.комірок. - Зміна виду, розміру, кольору і стилю шрифту. - Встановлення границь однієї або діапазону комірок. - Виділення кольором однієї або діапазону комірок. - Встановлення захисту від випадкового пошкодження або зміни вмісту таблиці. -Встановлення стилів. При форматуванні рядків і стовпчиків виконуються такі дії: - Зміна висоти рядків і ширини стовпчиків. - Розміщення тексту в робочому листі. - Сортування рядків. / Фільтрація даних. При форматуванні робочих листів виконуються такі дії:  - Закріплення заголовків робочих листів.  - Розбивка вікна робочого листа на області. - Групування робочих листів. - Розміщення робочих листів в окремих вікнах.  При форматуванні книги виконуються такі дії: у  - Створення колонтитулів. - Встановлення розривів аркушів. - Попередній перегляд перед друкуванням. Форматування клітинок Щоб встановити потрібний формат, треба виділити область клітинок (окрема клітинка, стовпчик, кілька стовпчиків, рядок, кілька рядків, всю таблиця) і виконати команду «Формат» «Комірки...». З'явиться діалогове вікно «Формат комірок», в якому натиснути потрібну вкладку: «Число», «Вирівнювання», «Шрифт», «Межа», «Вид» або «Захист». Далі, залежно від формату, який потрібно встановити, у відповідній вкладці виконують команди. Для вставки нового стовпчика треба: 1. Клацнути по заголовку того стовпчика, перед яким потрібно вставити новий. (Якщо треба вставити декілька стовпчиків, то треба й виділити декілька стовпчиків). 2. Із меню Вставка вибрати команду «Стовпці». 3. У вибране місце вставиться новий стовпчик. Всі посилання у формулах будуть автоматично від коректовані з урахуванням нових координат. Аналогічно вставляють і рядки: виділяється рядок, перед яким потрібно вставити новий, після цього із меню Вставка вибирають команду «Рядки». Для вилучення зайвих стовпчиків чи рядків їх треба виділити і з контекстного меню вибрати команду «Видалити». Крім того, можна з меню Правка вибрати команду «Видалити». Також можна вилучити та вставляти окремі клітинки, але в цьому рідко виникає потреба. Якщо Ви маєте бажання про це дізнатись, то скористайтесь довідковою системою програми. Програма Excel має багато різноманітних засобів для створення професійно оформлених таблиць. При оформленні даних в таблиці важливо правильно вибрати шрифт - це може значно покращити зовнішній вигляд таблиці. В Excel можна задати шрифт як для всього робочого аркуша, так і для будь-якого його фрагмента (діапазону, клітинки). Для зручності читання основний текст, як правило, оформлюють шрифтом із се рифами, а заголовки - без них. - Нарис шрифту може бути звичайним, курсивом, жирним та жирним і курсивом. - Розмір шрифту можна вибрати зі списку, або ж ввести з клавіатури у поле « Розмір » навіть проміжні розміри (ті, яких немає у списку, наприклад 11,5 пункту). - Крім того, можна вибрати тип підкреслювання (одинарною чи подвійною лінією), колір та ефекти (верхній чи нижній індекси або закреслення) шрифту. Можна змінювати колір символів. Наприклад, для тексту, який не треба виводити на друк, можна встановити білий колір. На вкладці «Вигляд» можна задати колір клітинок і візерунок. На вкладці «Захист» можна зняти чи задати режими захисту клітинок від несанкціонованих змін і ховання формул. Щоб унеможливити внесення змін до захищених клітинок, захист з зазначенням паролю або без нього треба задати ще командою « Сервіс » - « Захист » - « Захистити лист ».

12. При друку таблиць на папері лінії сітки таблиць відсутні. Тому необхідно укладати поля таблиць в рамки. При попередньому перегляді на екран виводиться зображення документа у вигляді, що не воно получитчя при печати.Для попереднього перегляду ввійти в меню і вибрати Файл ( Попередній перегляд. Ввійти у режим попереднього перегляду можна лише тому випадку, тоді як робочий лист запроваджено хоча б тільки символ.

Працюючи як попереднього перегляду можна виконувати такі дії: - перегляд наступній сторінки ( попередньої сторінки); - висновок укрупненного зображення на екран; - печатку; - настроювання параметрів сторінки; - показ полів листку папери, ручна коригування полецй; - повернення у робочу книжку; - справка.Аби вивести документ на печатку використовується командне меню:Файл ( Печать

З'явиться вікно друку, у якому необхідно вибрати принтер до друку, встановити ознака друку, у файл чи принтер, вказати кількість копій, вказати орієнтацію страницы.

Якщо потрібно вивести на печатку не весь документ, лише обрані сторінки, треба вказати діапазон сторінок для печати.

13. Формула – це арифметичний або логічний вираз. Формула в середовищі MS EXCEL завжди починається зі знака “=“ для того, щоб можна було відрізняти формули від даних, і може містити числові константи, посилання на клітинки і функції, з'єднані знаками математичних операцій. 

Формула може містити посилання, тобто адреси комірок, вміст яких використовується в обчисленнях. Це означає, що результат обчислення формули зв'язаний із числом, що міститься в цій клітинці. Якщо це число змінюється, то автоматично змінюватиметься результат, пов’язаний із ним. 

Для спрощення перевірки правильності написання формули в режимі її введення або редагування посилання на різні клітинки відображаються різними кольорами, причому навколо таких клітинок на екрані відображаються рамки відповідного кольору. 

Функції – це заздалегідь визначені формули, що виконують обчислення за заданими величинами (аргументами) в зазначеному порядку.

Функції, які використовуються найчастіше і дозволяють виконати сумування даних, визначити середнє, максимальне, мінімальне значення винесені, на панель інструментів Стандартная (піктограма ∑).

Для зручності роботи Excel функції розбиті за категоріями:

1) математичні функції;

2) статистичні функції;

3) логічні функції;

4) фінансові функції;

5) функції дати і часу;

6) вкладені функції;

7) функції роботи з базами даних;

8) текстові функції;

9) функції посилання та масивів.

За допомогою текстових функцій є можливість обробляти текст: витягати символи, знаходити потрібні, записувати символи в чітко потрібне місце тексту і багато чого іншого.

14. стовпці мають містити відповідні дані, щоб програма Excel створила рядки перехресних посилань в одній таблиці на такі ж рядки інших таблиць

Зв'язок – це з'єднання між двома таблицями даних на підставі одного рядка в кожній із них.

У кожній таблиці повинен бути один стовпець, який унікально визначатиме кожний рядок у цій таблиці. у таблиці не повинно бути повторень.

. у таблиці не повинно бути повторень. у стовпці підстановки не може бути кілька нульових значень.

15. Діаграми — це засоби наглядного подання даних, які полегшують порівняння, виявлення закономірностей і тенденцій даних. Наприклад, замість аналізу декількох стовпців чисел на аркуші, можна, лише поглянувши на діаграму, дізнатися, зменшуються чи зростають об'єми продаж по кварталам, або як реальні об'єми продаж відповідають планам.

Серія даних - група даних розташована всередині одного рядка таблиці.

Звичайно діаграма має дві осі, які використовуються для позначення та оцінки даних: вісь категорій (Х) і вісь значень (Y).Точкова діаграма відображає значення як на осі X, так і на осі Y, на відміну від графіків, де значення відображаються лише на осі Y. Точкову діаграму слід використовувати, якщо потрібно змінити масштаб осі X або використати для неї логарифмічну шкалу.Об'ємні діаграми мають третю вісь (Z), завдяки чому дані можна відкладати у глибину діаграми.Кругові та кільцеві діаграми не мають осей.Для гістограми, лінійчатої діаграми, графіка, діаграми з областями, поверхні або пелюсткової діаграми розташуйте дані по стовпцях.

Звичайно кругові діаграми (як на малюнку праворуч) містять лише один ряд даних, тому слід використовувати лише один стовпець даних. Багаторівневі кругові та кільцеві діаграми можуть містити декілька рядів даних, тому для них можна використовувати декілька стовпців даних.Для точкової або бульбашкової діаграми розташуйте дані по стовпцях так, щоб значення X були в першому стовпці, а відповідні значення Y та/або розміри бульбашок — в сусідніх стовпцях.Для біржової діаграми розташуйте дані в такому порядку: найбільші значення, найменші значення та значення на час закриття. Для підписів використовуйте назви або дати.

16. У програмі Microsoft Excel підтримується багато типів діаграм, які дають змогу відображати дані у зрозумілому для користувачів поданні. Під час роботи з майстром діаграм, який використовується для їх створення, або під час виконання команди Тип діаграми, що використовується для змінення наявної діаграми, у списку стандартних або користувацьких типів можна вказати потрібний тип діаграми.Стовпчаста діаграма використовується для відображення зміни даних із плином часу або наочного порівняння елементів.Гістограми використовуються для порівняння окремих елементів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]