Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ISTE.doc
Скачиваний:
614
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.81 Mб
Скачать

Барасюк Я.М.

Стець О.В.

Інформаційні системи і технології в економіці

ЗМІСТ

Вступ 3

1. Основи інформаційних технологій в економіці 5

2. Технічні основи інформаційних технологій в економіці 62

3. Управління ресурсами даних 178

4. Телекомунікації 219

5. Безпека економічних інформаційних систем 291

Бібліографічний список 398

Вступ

Найхарактернішою рисою сьогоднішнього розвитку світової економіки є колосальні успіхи та досягнення в галузі техніки і технології. В умовах динамічного розвитку ринку та ускладнення його інфраструктури інформація стає таким же стратегічним ресурсом, як і традиційні матеріальні та енергетичні ресурси. Сучасні технології, які дозволяють створювати, зберігати, переробляти та ефективно представляти інформацію, стали важливим фактором конкурентоздатності та засобом підвищення ефективності управління усіма сферами економіки. Рівень інформатизації сьогодні став одним з головних факторів успішного розвитку практично будь-якого підприємства.

Керівник будь-якого рівня, приймаючи рішення, базується тільки на доступній йому інформації про предмет управління, тому від якісних характеристик цієї інформації, таких як адекватність, повнота, достовірність, своєчасність та ін. безпосередньо залежить ефективність його роботи. В сучасних умовах інформаційні системи (ІС) відіграють та будуть відігравати надзвичайно важливу роль і в досягненні стратегічної мети компанії. Це тягне за собою нові вимоги до інформаційних систем та їх функцій. Вони не можуть залишатися просто інструментом, що забезпечує обробку інформації для відділів і кінцевих користувачів всередині підприємства. Тепер вони повинні надавати нові можливості, які забезпечать бізнесу конкурентні переваги на ринку.

Інформаційні системи і технології – це широкий клас дисциплін та областей діяльності, що відносяться до технологій управління процесами роботи з даними та інформацією, в тому числі з використанням обчислювальної, комп’ютерної та комунікаційної техніки. Інформаційні технології виникли одночасно з появою людського суспільства, але до ХХ століття вони не були предметом спеціального вивчення, адже настільки природно виконували свою функцію в житті людей, що просто не було необхідності у виділенні їх в окрему сферу розгляду.

За попередніх п’ятдесят років світ змінився так, як він не змінювався за останні 500 років, причому швидкість цих змін наростає в експоненційному масштабі. З появою комп’ютерів та з початком їх використання для збору, обробки та зберігання даних швидкість накопичення інформації в багато разів стала перевищувати динаміку розвитку знання та практичної економіки. Увага до цієї проблеми стала особливо великою саме в сучасний період, коли найбільш виражено проявився розрив між об’ємом інформації в суспільстві та можливостями окремої людини в її освоєнні.

Вперше в історії людства більшість соціальних процесів набули яскраво виражену особливість інформаційних, які не просто пов’язані з операціями отримання інформації, її трансляції в просторі і часі, переробки, а значною мірою – з вибірковим відношенням людини до інформації, з необхідністю використання спеціальних інструментів, що забезпечують необхідну вибірковість.

Інформаційні технології, що використовуються на підприємствах, підтримують реалізацію тих чи інших рішень менеджерів. Проте, в свою чергу, нові системи і технології диктують свої специфічні умови ведення бізнесу, змінюючи компанію. Керівник повинен уміти отримувати максимальну вигоду з потенційних переваг інформаційних технологій. Він повинен володіти достатніми знаннями для того, щоб здійснювати загальне керівництво процесом застосування та розвитку інформаційних технологій на підприємстві і розуміти коли потрібні додаткові затрати ресурсів в цій галузі чи допомога сторонніх фахівців.

Основна мета навчального посібника – дати загальне системне уявлення про інформацію, методи її зберігання, обробки і передавання, про сучасні інформаційні технології і системи, історію їх розвитку, вплив на суспільство і бізнес а також методологію їх застосування в діяльності підприємства. Оскільки кожен із розглядуваних у посібнику розділів представляє собою досить широку та самостійну предметну область, даний посібник слід розглядати як вступний оглядовий курс.