Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ISTE.doc
Скачиваний:
614
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.81 Mб
Скачать

1.1.3. Економічна інформація

За рівнем виникнення економічна інформація характеризується своїм об’єктом та джерелом.

Під об’єктом інформації розуміється об’єкт чи явище, що має реальне втілення, відрізняється від інших та існує фактично або в уявленні людей.

Наприклад, структурні підрозділи, працівники тощо.

Під джерелом інформації розуміється такий елемент, який може виробляти та формувати вхідні повідомлення для системи, наприклад, посадова особа, відділ тощо.

На основі об’єкту інформації формується економічна інформаційна система. Вона розчленовується на складові елементи, кожен з яких володіє властивостями системи. Таким чином, в результаті послідовного розчленування отримується система взаємозв’язаних одиниць інформації, які на різних рівнях впливають одна на одну. Дамо кілька визначень поняття інформаційна система.

Інформаційна система – це засіб організації інформаційного забезпечення процесу управління, який сприяє своєчасному надходженню необхідної і достовірної інформації в усі галузі системи управління, які її потребують.

Інформаційна система – це сукупність інформації, апаратно-програмних і технологічних засобів, засобів телекомунікацій, баз і банків даних, методів і процедур, персоналу управління, які реалізують функції збирання, передавання, обробки і накопичування інформації для підготовки і прийняття ефективних управлінських рішень.

Інформаційна система – програма, призначена для зберігання і обробки інформації.

Інформаційна система – це система, яка організовує пам’ять і маніпулювання інформацією щодо проблемної сфери.

Економічні інформаційні системи зазвичай працюють з документами. Інформаційну сукупність масиву документів деякої організації, яка утворилася при їх групуванні по рівнях, називають складовою одиницею інформації. Кожна складова одиниця інформації поділяється на інформаційні сукупності більш низького рівня.

Найменшою одиницею економічної інформації є реквізит – неділима одиниця даних, що має певний зміст.

Кожний реквізит представляє собою сукупність символів (буквених і цифрових) та має свою назву. Назва типу реквізиту необхідна для відображення його змісту та для звертання до нього. З реквізитів будуються усі інші структурні одиниці, в яких дані логічно зв’язані чи об’єднані між собою.

В процесі автоматизованої обробки інформації реквізити поділяються на основи та ознаки.

Основи характеризують кількісні властивості сутностей, отримані в результаті обрахунків чи вимірювань, наприклад, кількість товару, ціна тощо. Ознаки характеризують якісні властивості сутностей, наприклад, назва товару, одиниця виміру, прізвище працівника тощо. При обробці інформації в комп’ютері над основами виконуються арифметичні операції, а за допомогою ознак здійснюється пошук інформації, її вибірка, сортування тощо.

Основи та ознаки, що до них відносяться, утворюють показники.

Показник – кількісна характеристика об’єкта, явища, процесу, якісно визначена величина.

Показник представляє собою одну з найважливіших форм економічної інформації. Економічні показники можуть бути кількісними, якісними і номінальними. Показник складається з назви і значення. Назва показника виражає його основний економічний зміст, який співставляє показник із системами економічних категорій та конкретною системою управління. Назва показника складається із бази та означної частини. База економічного показника визначає основний економічний зміст показника та методику його розрахунку; означна частина – конкретне положення об’єкта в просторі, в часі та оцінку в одиницях вимірювання – конкретне кількісне значення показника. Вимірювані частини структури показника в процесі обробки зазвичай піддаються арифметичній обробці. База та ознаки назви використовуються для здійснення пошуку, вибірки, об’єднання та впорядкування показників.

Під системою економічних показників розуміється сукупність взаємозв’язаних показників, яка усестороннє характеризує розглядуваний об’єкт чи господарську функцію в аспекті певної задачі з допомогою певного набору економічних категорій та понять.

На основі показників будуються документи.

Під документом розуміють таку інформаційну сукупність, яка має повністю самостійне смислове значення, характеризується повним набором реквізитів та показників і зафіксована на матеріальному носії.

При розв’язанні економічних задач на ЕОМ прийнята ієрархія даних, яка включаю наступні основні елементи:

  • Агрегат даних – це поіменована сукупність двох чи більше реквізитів, наприклад, дата народження працівника тощо.

  • Запис – це поіменована сукупність логічно зв’язаних реквізитів, що використовуються для описання сутностей, наприклад, відомості про підприємство. Сукупність взаємозв’язаних типів реквізитів, розміщених в певній послідовності, утворює шаблон відповідної структури запису.

  • Файл – це поіменована сукупність записів для об’єктів одного типу, наприклад, „Відомості про усі структурні підрозділи підприємства“.

  • База даних – це поіменована сукупність взаємозв’язаних файлів, наданих для одночасного використання багатьма користувачами чи програмами.