Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodvkazIKG.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.78 Mб
Скачать

7

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Київська державна академія водного транспорту

ім. гетьмана П. Конашевича-Сагайдачного

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

з інженерної графіки

для студентів спеціальностей 7.100302 “Експлуатація суднових енергетичних установок”, 7.100301 “Судноводіння” усіх форм навчання

Затверджено на засіданні кафедри

природничих і технічних дисциплін.

Протокол № 4 від 19.01.2005р.

Київ - 2005

УДК 744.4

Л77

Методичні вказівки з інженерної графіки студентів спеціальностей 7.100302 “Експлуатація суднових енергетичних установок”, 7.100301 “Судноводіння” усіх форм навчання / Укладач: доц., к.т.н. Лопатюк С.П.– К.: КДАВТ, 2005.–37с.

Методичні вказівки з інженерної графіки призначені для самостійної роботи студентів денної і заочної форм навчання при вивченні дисциплін «Нарисна геометрія, інженерна і комп’ютерна графіка», «Інженерна і комп’ютерна графіка» і виконанні самостійних контрольних робіт. Завдання з нарисної геометрії пов’язані з розв’язанням основних позиційних і метричних задач з геометричними фігурами і тілами. Завдання з інженерної графіки містять геометричні побудови для відпрацювання загальних правил виконання креслень у відповідності з державними стандартами України.

Рецензенти: проф., д.т.н. Бадаєв Ю.І.,

доц., к.т.н. Горалік Є.Т.

ЗМІСТ

1 Загальні положення..4

2 Нарисна геометрія........5

2.1 Контрольна робота 1…5

2.2 Список літератури..17

3 Креслення.....18

3.1 Контрольна робота 2..........................................................18

3.2 Список літератури......37

1 Загальні положення

Навчальна дисципліна “Інженерна графіка” складається з елементів нарисної геометрії і технічного креслення .

В курсі нарисної геометрії викладаються теоретичні відомості про побудову зображень просторових геометричних об’єктів на площині, розглядаються методи розв’язання позиційних і метричних задач.

Курс технічного креслення ознайомлює із стандартами ЄСКД, розвиває уміння виконувати і читати технічні креслення.

Дисципліна надає необхідні знання для вивчення спеціальних технічних дисциплін, а також для наступної інженерної діяльності.

Номер варіанта дорівнює сумі двох останніх цифр шифру залікової книжки студента.

2 Нарисна геометрія

2.1 Контрольна робота 1

Завдання 1. Побудувати лінію перетину трикутника АВС і ЕДК і показати її видимість у проекціях. Визначити натуральну величину трикутника АВС. Дані для свого варіанта взяти з таблиці 2.1. Приклад виконання завдання наведений на рисунку 2.1.

Вказівки щодо виконання завдання. У лівій половині аркуша формату А3 намічаємо осі координат і з таблиці 1 відповідно до свого варіанта наносимо координати точок А, В, С, Д, Е, К - вершин трикутника (рис.2.1). Сторони трикутників і інших допоміжних прямих проводять спочатку тонкими суцільними лініями. Лінія перетину трикутників будується за допомогою точок перетину сторін одного трикутника зі сторонами іншого. Таку лінію можна побудувати, використовуючи допоміжні січні площини.

Видимість сторін трикутників визначається способом конкуруючих точок. Видимі відрізки сторін трикутників виділяють суцільними жирними лініями, невидимі необхідно показати штриховими лініями.

Визначається натуральна величина трикутника АВС. За допомогою метода заміни площин проекцій трикутник АВС перетворюється в проектуючу площину, і далі приводиться в положення, коли він буде паралельним площини проекцій. У трикутнику АВС необхідно показати і лінію перетину його з трикутником ЕДК.

Всі побудови виконують в олівці або чорною і кольоровою пастою. Характерні точки позначають кружечками . Чорною пастою обводять лінії заданих трикутників, червоною пастою – лінію перетину трикутників. А всі допоміжні побудови повинні бути обов'язково показані на кресленні у вигляді тонких ліній олівцем або синьою (зеленою) пастою. Видимі частини трикутників у проекціях можна зафарбувати дуже блідими тонами кольоровими олівцями. Усі буквені і цифрові позначення, а також написи виконують олівцем або чорною пастою.

Рисунок 2.1

Завдання 2. Побудувати проекції піраміди, основою якої є трикутник АВС, а ребро SА визначає висоту h піраміди. Дані для свого варіанта взяти з таблиці 2.2. Приклад виконання завдання наведений на рисунку 2.2.

Вказівки до виконання завдання 2. У лівій половині аркуша формату А3 намічають осі координат і з таблиці 2.2 відповідно до свого варіанта беруть координати точок А, В, С вершин трикутника АВС. По координатах будують трикутник у проекціях. Через точку А проводять перпендикуляр до площини трикутника і на ньому вище цієї площини відкладають відрізок АS, рівний за натуральною величиною h. Будують ребра піраміди. Способом конкуруючих точок визначають їхню видимість. Видимі ребра піраміди необхідно показати суцільними жирними лініями, невидимі – штриховими лініями. Сторони трикутника АВС (основа піраміди) варто показати олівцем або чорною пастою, ребра SA, SB, і SC піраміди показати червоною пастою. Усі допоміжні побудови необхідно зберегти на епюрі і показати їх тонкими суцільними лініями олівцем, зеленою (синьою) пастою.

Рисунок 2.2

Завдання 3. Побудувати лінію перетину піраміди з прямою призмою. Дані для свого варіанта взяти з таблиці 2.3. Приклад виконання завдання наведений на рисунку 2.2.

Вказівки до виконання завдання 3. У правій половині аркуша намічають осі координат і з таблиці 1.3 відповідно до свого варіанта беруть координати точок А, В, С, Д вершин піраміди і координати точок Е, К, G і U вершин багатокутника нижньої основи призми, а також висоту h призми. За цими даними будують проекції багатогранників (піраміди і призми). Основа призми належить горизонтальній площині проекцій, тому горизонтальні проекції її вертикальних ребер перетворяться в точки. Грані бічної поверхні призми являють собою відсіки горизонтально проектуючі площин.

Лінія перетину багатогранників визначається за допомогою точок перетину ребер кожного з них із гранями іншого багатогранника чи за допомогою побудови лінії перетину граней багатогранників. З'єднуючи пари тих точок, що належать одним і тим самим граням, відрізками прямих, одержують лінії перетину багатогранників.

Видимими є тільки ті сторони багатокутника перетину, що належать видимим граням багатогранників. Їх варто показати суцільними жирними лініями червоною пастою. Невидимі відрізки просторової ламаної показати штриховими лініями червоною пастою. Усі допоміжні побудови на епюрі зберегти і показати їх тонкими лініями олівцем або синьої (зеленої) пастою.

Завданню 3 приділити особливу увагу. Усі побудови на кресленні ретельно перевірити. Допущені тут помилки приводять до неправильного рішення наступної задачі (завдання 5 – побудова розгорток багатогранників).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]