Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_vkazivki_FO_1-_2014_dlya_studentiiv_1 (2).doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
120.32 Кб
Скачать

Методичні вказівки та завдання для контрольних робіт з дисципліни “Фінансовий облік 1”

для студентів заочного відділення зі спеціальності 6.03509 “Облік і аудит”

“Фінансовий облік 1” і призначені для самостійної роботи та самоконтролю студентів заочної форми навчання по курсу “Фінансовий облік 1”.

Мета методичних вказівок полягає у закріпленні знань, набутих під час вивчення теоретичних розділів ведення бухгалтерського обліку на окремих ланках облікового процесу.

В даних вказівках розроблені теми програми курсу, що присвячені вивченню бухгалтерського фінансового обліку активів підприємства в відповідності до національних П(С)БО.

Завдання і питання деталізовані відповідно темам курсу і зосереджують увагу студентів на основних важливих положеннях. Використання вказівок допоможуть студентам в освоєнні дисципліни, а викладачам для контролю їх знань.

У процесі самостійної роботи студенти мають вивчати лекційний матеріал, доповнювати його вивченням матеріалу з рекомендованих джерел, конспектувати законодавчі акти та нормативні документи, вирішувати ситуаційні завдання, розглянуті на практичних заняттях, самостійно готувати окремі питання тем курсу.

Зміст тем для самостійної роботи студентів

Тема1. Основи побудови фінансового обліку

Права підприємств щодо організації бухгалтерського обліку діяльності підприємств. Вибір структури, форми, методів, технічних засобів, процедур для забезпечення обліку господарських засобів на підприємстві. Порядок документообороту на підприємстві. Система управлінського контролю обліку та використання ресурсів підприємства.

Тема 2. Облік грошових коштів

Облік касових операцій. Порядок ведення касових операцій і ведення касової книги. Порядок отримання і здачі грошових коштів на поточний рахунок у банку. Встановлення ліміту каси.

Операції з готівковими коштами. Контроль за дотриманням вимог регулювання готівкового обороту. Бухгалтерський облік операцій по касі. Інвентаризація грошових коштів у касі..

Облік касових операцій з іноземною валютою. Документальне оформлення касових операцій з іноземною валютою.

Облік грошових коштів у дорозі. Облік грошових документів.

Облік грошових коштів на поточному рахунку у банку. Порядок відкриття поточних та спеціальних рахунків у банку. Виписки банку, їх перевірка та обробка. Кореспонденція рахунків по операціях на поточному рахунку.

Облік грошових коштів на рахунку в іноземній валюті. Порядок відкриття валютного рахунку. Валютні цінності. Курсові різниці. Визначення курсових різниць та їх облік. Порядок придбання та продажу іноземної валюти, облік цих операцій. Облік грошових коштів на валютному рахунку, їх документальне оформлення.

Облік інших рахунків у банку. Облік інших грошових коштів та грошових документів.

Тема 3. Облік короткострокових фінансових інвестицій

Визначення та класифікація фінансових інвестицій.

Поняття поточних фінансових інвестицій. Види оцінок фінансових інвестицій. Первісна оцінка фінансових інвестицій і оцінка на дату балансу.

Синтетичний та аналітичний облік поточних фінансових інвестицій.

Сутність і вимоги П(С)БО №12 “Фінансові інвестиції” та розкриття інформації про поточні фінансові інвестиції у фінансовій звітності.

Особливості обліку по торгівлі цінними паперами та оподаткування операцій з цінними паперами.