Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
етика і естетика.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
360.45 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Київський університет туризму, економіки і права

Кафедра філософії і соціальних наук

Робоча програма

навчальної дисципліни

“Етика і естетика”

(кредитно-модульна система організації навчального процесу)

для студентів спеціальностей “Туризм” і “Готельне господарство”

денної та заочної форми навчання

Київ 2008

Робоча програма навчальної дисципліни “Етика і естетика” (кредитно-модульна система організації навчального процесу) для студентів спеціальностей “Туризм” і “Готельне господарство” денної та заочної форми навчання. – Київ, 2007. – 47 с.

Укладач: Любивий Я.В., доктор філософських наук, професор, провідний науковий співробітник Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАНУ.

Рецензенти: Левицька О.І., доктор філософських наук, професор кафедри філософії Київського міського педагогічного університету ім. Б.Д. Грінченка;

Василевська Т.Е., кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії і методології державного управління Національної академії державного управління при Президентові України;

Затверджено на засіданні кафедри філософії і соціальних наук КУТЕП від “18” жовтня 2007 р. Протокол № 2

Передмова

Предмет навчальної дисципліни. Етика як навчальна дисципліна передбачає: вивчення історії зародження та розвитку моралі, як специфічного способу відношення людини до дійсності з точки зору протиставлення добра та зла; джерел її походження, структурних складових; категоріального апарату; історії етичних вчень; актуальних проблем сучасного етичного знання, зокрема – прикладної етики. Естетика дає уяву про: становлення та розвиток чуттєвої культури людини, специфічне відношення та опанування людиною дійсності через призму понять - прекрасне та потворне, трагічне та комічне, героїчне, піднесене, низьке; елементи естетичної свідомості - почуття, потребу, смак, ідеал; різновиди естетичної діяльності, особливий акцент робиться на мистецтві, його зародженні, історичних закономірностях розвитку.

Мета навчальної дисципліни полягає в тому, щоб ознайомити студентів з основами таких видів філософського знання як етика та естетика, які становлять підвалину гуманітарного знання загалом і відіграють основоположну роль як у формуванні світоглядних засад особистості так і у виборі стратегії життєвої практики.

Завдання курсу передбачають: надання студентам необхідного рівня знань про сутність, структуру та функції моралі, а також закономірності чуттєвого опанування людиною навколишньої дійсності; сприяння усвідомленню значимості моралі як фундаментального контрольно-регулятивного механізму суспільного життя; формування уяви про необхідність культивування моральних та естетичних цінностей як основоположної умови розкриття сутнісних потенцій людського в людині; спонукання до розвитку чуттєвості як опозиції байдужості; орієнтацію на пошук в історичному контексті моральних програм та власне продукування стратегії доброчинного життя; вироблення здатності критичного судження смаку та застосування етичного інструментарію для діагностики як суспільної так і власної моральної практики.