Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕТИЧНИЙ КОДЕКС ХОРТИНГУ (Етикет хортингу).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
94.72 Кб
Скачать

Етичний кодекс хортингу (Етикет хортингу)

Етикет (франц. etiquette) - встановлені правила та норми поведінки будь-де. Складні правила змагань з хортингу передбачають строгу особисту дисципліну кожного спортсмена та серйозне відношення, як до тренувального процесу, так і до свого поводженню в повсякденному житті. Шлях, на який став спортсмен, що виступає по таких жорстких спортивних правилах змагань, покаже йому всі позитивні й негативні сторони дисципліни й недисциплінованості, прагнення до самовдосконалення й прояву ліні, переваги доброго відношення до людей і недоліки егоїзму. У людській душі протягом всього життя відбувається боротьба гарних якостей, думок, спонукань із поганими. Це і є тим невблаганним процесом виховання, що називається розвитком особистості. Потрапляючи в середовище підтримки здорового способу життя, людина знаходить звички, здатні підтримувати його організм, зовнішні дані, внутрішні органи тіла протягом багатьох років у здоровому стані. Потрапляючи в позитивне добродушне середовище спілкування, людина приймає характерні риси й принципи такого щиросердного поводження, при якому більшу частину часу перебуває в гарному доброму настрої, що саме по собі дає позитивний прогресивний результат на роботі, у навчанні, сімейних відносинах, навіть істотно продовжує його строк життя. Цей принцип оточення спортсмена позитивним відношенням, підтримкою доброї спортивної атмосфери й у тренуванні й у побуті закладений у Етичному кодексі хортингу. Етикету хортингу дотримуються всі спортсмени незалежно від того, чи здійснюється діяльність на добровільній або професійній основі.

          Етикет і спортивна дисципліна повинні бути присутніми і дотримуватися на всіх заходах змагального, оздоровчого й культурного напряму, незалежно від часу й місця їхнього проведення. Для розуміння й визначення норм поводження спортсмена існують наступні розділи правил спортивної дисципліни Етичного кодексу хортингу:

- правила поведінки в спортивному тренувальному залі;

- правила поведінки на змаганнях;

- правила поведінки на семінарах, школах і спортивних таборах з хортингу;

- правила поведінки в побуті.

 

Правила спортивної дисципліни хортингу

 

1. Шанобливість до батьків

 

Спортивний клуб, секція, федерація, будь-яка інша організація хортингу проводить заняття й навчає дітей з дозволу й схвалення батьків, які привели їх на тренування, тому спортсменові дозволено робити тільки те, що робиться з відома й підтримки батьків (матері, батька, дідуся, бабусі). Спортсмен повинен постійно інформувати батьків про свої тренування й плани на майбутнє, виявляючи до них повагу. Якщо батьки не дозволяють спортсменові, члену клубу хортингу бути присутнім на тренуванні, продовжувати заняття, такий спортсмен тренером з хортингу в спортивний зал допущений не буде, до узгодження позитивного рішення батьків.

Спортсменові хортингу в будь-якій життєвій ситуації заборонено проявляти нешанобливе відношення до своїх батьків, наодинці або в колективі висловлюватися нешанобливо стосовно них.

 

2. Біля спортивного залу

 

У спортивному залі хортингу діють суворі правила дисципліни, засновані на спортивному етикеті й розумінні про гідне поводження людини в суспільстві. Перебуваючи поблизу спортивного залу /хорта/, спортивної бази, тренувального майданчика, а також в оточенні людей, спортсменові забороняється демонструвати свої негативні звички, перебувати в нетверезому виді або розпивати спиртні напої, включаючи пиво й слабоалкогольні напої, курити або мати при собі предмети куріння, цигарки, сигари, сірники, запальнички, вживати в спілкуванні із членами клубу або сторонніми людьми нецензурну мову (негарні, некультурні слова), підвищений агресивний тон розмови, ображати людину.

Спортсмен хортингу повинен показувати приклад позитивного добродушного спілкування в колективі, особистої самодисципліни. Відвідувати туалет необхідно обов'язково до початку тренувального заняття. Також необхідно не їсти й не пити мінімум за одну година до початку тренування.