Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
информ 2.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
234.5 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Київський технікум готельного господарства

Циклова комісія «Інформатики, програмування та КТ»

Реферат

На тему

«Застосування комп`ютерів за спеціальністю.»

Виконала:

студентка 13-ПВ групи

Яломенко Марина Віталіївна

Перевірив:

викладач Хрущ Л.А.

Київ 2014

Зміст

Введення

Глава 1.Комп'ютерні технології в юридичній діяльності: сутність, передумови та значення використання

1.1 Комп'ютеризація юридичної діяльності - один з напрямків підвищення її ефективності

1.2 Інформація та інформаційні процеси в структурі юридичної діяльності

1.2.1 Поняття інформації та її сучасні концепції

1.2.2 Інформаційні процеси як безпосередній об'єкт комп'ютеризації

1.3 Інформаційні системи

1.4 Правова інформація і функціональні інформаційні системи державно-правового характеру

1.4.1 Правова інформація.Її види, джерела та носії

1.4.2 Правова інформація як основа функціонування правових систем

Висновок

Література

Введення

Завдання побудови демократичноїдержави, заснованого на ринковій економіці, висунули перед правовою наукою і практикою Росії цілий комплекс проблем, серед яких одне з центральних місць, мабуть, займає інформатизація правової сфери на базі її широкої комп'ютеризації.

Своє конкретне вираження вирішення цих проблем має знайти в розробці і широкому впровадженні комп'ютерних та інших інформаційнихтехнологій у всі види правотворчої, правозастосовчої та правоохоронної діяльності, а також у сфері правової освіти та виховання громадян. При цьому інформатизація всіх цих видів діяльності має спиратися на належне їх правове забезпечення.

Комп'ютеризацію можна вважати, мабуть, найбільш значущою серед особливостей, що характеризують науково-технічний прогреслюдства другої половини XX століття.

Цим терміномприйнято позначати техніку,математичніметоди і спеціальнепрограмне забезпечення, що застосовуються для збору, зберігання і переробки інформації, використовуваної в різнихпроцесахуправління, для навчання, а також для отримання різного роду інформаційних та обчислювальних послуг1.

Сьогодні практично немає виду людської діяльності, де б у тій чи іншій формі не використовувалася обчислювальна техніка(комп'ютери). Оцінюючи ситуацію в 1972 році,американськийсоціолог О. Тоффлер писав: "... Те, що відбувається нині, судячи з усього, - щось більше, ніжпромислова революція... Нинішній момент є не більше і не менше, як другий великий вододіл в історії людства, можна порівняти за своїм значенням лише з першим великим розривомісторичноїспадкоємності - переходом від варварства до цивілізації ... Появапринциповонових машин (мовав книзі йде про комп'ютери) - Я. Я) не тільки підказує ідеї зміни інших машин - воно також підказує нові рішення соціальних, філософських і навіть особистих проблем ..."1.Сьогодні можна з упевненістю стверджувати - новий, науково-технічна,революціявідбулася, і ми споживаємо її плоди.

При цьому слід враховувати, що людство знаходиться лише на початку шляху. Якстверджує Г.Р. Громов: "... Весь відрізок часу, протягом якоголюдипочали реєструвати інформаційні образи, а потім і обробляти їх, не становить і 1% від віку людської цивілізації"2.

Глава 1.Комп'ютерні технології в юридичній діяльності: сутність, передумови та значення використання

1.1 Комп'ютеризація юридичної діяльності - один з напрямків підвищення її ефективності

Людина -неодмінний суб'єкт юридичної діяльності. Слідчий і суддя, судовий експерт і адвокат, працівники карного розшуку та співробітники інформаційних центрів - можуть розглядатися як головні компоненти складно організованих правоприменяющими систем (прокуратури, органів юстиції, МВС та ін.) Поширення комп'ютерів, як показують останні десятиліття, дійсно "... стимулювало безліч нових ідей про людину як взаємодіє частини більших систем, про йогопсихології, про те, як він навчається, запам'ятовує, приймає рішення ..."1.Те, що відбувається представляє двоєдинийпроцес: людинавдосконалює комп'ютерні системи, які, у свою чергу, удосконалюють людини. Вдосконалення відносин у людино-машинних системах у галузі юриспруденції - одна з найважливіших завдань сучасної юридичної діяльності.

У різні історичні епохи ця проблема вирішувалася по-різному, в результаті чого сьогодні склалася ціла система підходів до її розв'язання, засобів і методів, які в основі своїй базуються на закономірностях розвитку і вдосконалення пізнавальної та виробничої діяльності людей. Враховуючи, що з усього розмаїття видів людської діяльності тут розглядається лише юридична діяльність, можна виділити як провідних напрямів її вдосконалення раціоналізацію, механізацію та комп'ютеризацію.

Раціоналізація,тобто дії з удосконалення способів іприйомівдіяльності, у тому числі вдосконалення способів обмінуінформацією, завжди супроводжувала будь-якого виду юридичної діяльності. Раціоналізація є основою наукової організації праці. Ідеї ​​в цій галузі зводяться до відомому прислів'ї: "Доручіть роботу ледачому, і він виконає її з найменшою кількістю рухів". Якщо говорити серйозно, то правильнаорганізація управлінської праці, у тому числі і юридичної діяльності, приносить досить істотні результати.

Механізація -самостійний напрям вдосконалення і підвищення ефективності людської діяльності взагалі, а юридичною зокрема, за рахунок застосування різноманітнихмеханізмівдля полегшення людської праці і скорочення (усунення) рутинних операцій. У широкому сенсі слова підмеханізацієюрозуміється і використання пристроїв, здатних перетворити один вид енергії в інший, наприклад теплову енергію в механічну, механічну уелектричну, електричну в звукову і механічну і т.п.

Можливість використовувати у сфері юридичної діяльності телефоннийта радіозв'язок, механічні таелектричнідрукуючі пристрої, фото-,кіно- та відеозйомку, звукозапис та інші засоби отримання, фіксації і передачі інформації, що має правове значення, безумовно, сприяли її оптимізації та підвищення ефективності.

Принциповонові можливості для вдосконалення організації юридичної діяльності відкрилися на базі їїкомп'ютеризації.Це збірнепоняття. Воно включає в себе, об'єднує в єдине цілепроцесивикористання логіки, математичного апарату (зокрема, для формалізованого опису об'єктів і алгоритму розв'язання правових задач), теорії інформації та інформаційних систем і, нарешті, самих комп'ютерів (як технічних засобів автоматизації інформаційнихпроцесів).

Фактично відома історіярозвитку засобів обчислювальної техніки - багато в чому цепроцесвзаємовпливу розвиваються технічних засобів та індустрії програмного забезпечення в галузі систем обробки інформації.Тенденціїцього розвитку на всіх його етапах визначаються в основному цілями забезпечення завдань, що виникають у правовій практиці. Одночасно з цим наявний досвід ефективного використання засобів обчислювальної техніки та комп'ютерних технологій в праві і правозастосовчої діяльності також значно стимулює подальші розробки в галузі створення спеціалізованих програмно-технічних комплексів або їхвідповіднихкомпонентів. При цьому виняткового різноманіття завдань, що виникають в юридичній практиці, і, як наслідок, підходів до їх розв'язання дозволяють як не можна більш повно задіяти весь спектр напрацювань в області інформаційних технологій (від всіляких текстовихпроцесорівдо автоматизованих інформаційних систем і "систем-консультантів"), уточнюючи, спеціалізуючи, допрацьовуючи їх залежно від специфіки конкретної галузі юридичної діяльності.

У сучасних умовах практично у всіх сферах юридичної діяльності - від суто наукової до самих різноманітних форм правозастосовчої діяльності - юристу будуть доступні ті або інші можливості з арсеналу комп'ютерних технологій. Становлення спеціалізованих правових комп'ютерних технологій у свою чергу служить поштовхом до розвитку як інформаційних потоків, які беруть участь у вирішенні юридичних завдань, так і підходів до їх коректному формування і використання.

Використання математичного апарату у сфері юридичної діяльності почалося задовго до винаходу комп'ютера. Але особливе значення математичного апарату проявилося в комп'ютеризації юридичної (як, втім, і будь-який інший) діяльності. Значення застосування математичнихзасобів і методів упроцесіпізнаннявизначається наступними обставинами.

По-перше, їх використання сприяє підвищенню об'єктивності та точності проведених досліджень і одержуваних при цьому результатів, на основі яких приймаються юридично значущі рішення.

По-друге, як відомо, найважливішими принципаминаукового пізнання є повнота і всебічність дослідження його об'єкту (наприклад, у кримінальному судочинстві - повнота і всебічність дослідження подіїзлочинуі пов'язаних із ним обставин). А це означає, що поряд з якісними повинні бути виявлені і вивчені кількісні й структурні характеристики об'єкта пізнання, а також його функціональні зв'язки і відносини з іншими об'єктами. Тут математичні методи грають дуже важливу роль, бо їх застосування розширює рамки чисто якісного підходу, робить дослідження комплексним, багатогранним. Зауважимо, що використання математичних засобів і методів для забезпеченняроботикомп'ютера не зводить її на рівень простого технічного засобу, що дозволяє лише обчислювати кількісне значеннятогочи іншого параметра об'єкта пізнання. При належному математичному забезпеченні комп'ютер здатний реалізувати ілогічні операції.

Використання математичних засобів і методів вельми істотно впливає на якісний розвитоктеорії і практики в тій галузі людської діяльності, де вони застосовуються. Справа в тому, щоперекладпонять і уявлень наматематичнумову істотно уточнює, удосконалює і розвиває систему цих понять і уявлень. Практичне значення цього стосовно правових наук і правовим дослідженням проявляється у вдосконаленні їхньої мови.

Мова, як відомо, є не тільки засібспілкування, а й засіб опису об'єкта пізнання, а також досягнутих у ході його вивчення результатів.

Структурно мовабудь-якоїнаукиявляє собою систему специфічних для даної науки понять, визначень, образів, а також знаків, за допомогою яких вони виражаються.

Базовою основою мови будь-якої юридичної науки є мова права. Поряд з цим при взаємодії тієї чи іншої юридичної науки з математикоюмова останньої, а точніше, окремі його елементи, асимілюються з мовою взаємодіє з нею науки. Найчастіше цематематичні поняття, числа і дії над ними,символічніпозначення таких дій, графічні побудови та їхперетворення. З виникненням обчислювальної математики та використанням для вирішення правових завдань ЕОМ до цих елементів мови математики додався мова алгебраїчних формул та аналізу, а також алгоритмів і програм.

Як показує практика, використання засобів і методів математики, а також її мови, призводить до того, що поняття, які застосовуються для опису ходу правового дослідження, стають більш визначеними, а взаємозв'язок їх у рамках системи вдосконалюється.

Що ж до форми вираження досягнутого знання, то при математизаціїпроцесупізнання може використовуватисяматематичнасимволіка і логічні вираження, що (як і при описі об'єкта пізнання) дозволяє перейти з природної мови на штучний або, іншими словами, на мову знаків.

Найчастіше знаки - це певні символи(математичні, логічні, літерні). Такого роду знаки та їх сукупності (знакові системи) здатні виконувати дуже важливу функцію - заміщувати собою багатослівні і до того ж не завжди однозначнірозповідніі (або) спонукальні висловлювання, що викладаються на природній мові. Повністю передаючи при цьому зміст висловлювання, такі системи завжди компактніші. Відбувається як би "стиснення" інформації за формою при повному або досить повному збереженні її обсягу.

Прикладом тому може слугувати така знакова система, як основна і додаткова частини десятипальцевої дактилоскопічної формули. Так, відповіднодо прийнятої індексацією, формула

1 21341

1 12341

замінює наступний опис: в особи, що підлягаєкримінальноїреєстрації, ні на одному з десяти пальців рук немає завіткових візерунків (основна частина формули 1 / 1).

Наявні на правій руці візерунки (чисельник дробу додаткової) розподіляються так:

на великому пальці - радіальна петля (2);

на вказівному - дугового візерунок (1);

на середньому - ульнарная петля, причому між центром візерунка і дельтою менше 10 папілярних ліній (3);

на безіменному - ульнарная петля, у якої між центром візерунка і дельтою менше 14 (але більше 9) папілярних ліній (4);

на мізинці - дугового візерунок (1).

Інформаціюпро особливості будови папілярних візерунків на пальцях лівої руки несуть знаки, які стоять у знаменнику додаткової дробу.

У даній системі як знаків використані натуральні числа, які легко переводяться в двійкову систему числення, а остання, як буде показано нижче, є одним з найважливіших способів формалізації інформації, що забезпечує її введення в пам'ять машини. Важливо підкреслити, що в знакових системах знаки несуть і передають інформацію не про самих себе, а про те, що позначено кожним з них і їх сукупністю. Самеце властивість знаків і знакових систем дозволяє використовувати їх для вирішення будь-яких пізнавальних завдань, у тому числі правових. У сучасних умовах значення знакових систем визначається ще й тим, що вони є необхідним атрибутом будь-якого дослідження, що реалізується з використанням ЕОМ і створюваних на їх основі автоматизованих інформаційних систем (АІС). Останні є головною ланкою у сучасній концепції інформатизації юридичної діяльності, яка являє собою комплекс заходів, спрямованих на її повне і своєчасне забезпечення інформацією про об'єкти та завдання правового дослідження.