Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етика та естетика.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
439.81 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Київський університет туризму, економіки і права

Кафедра філософії і соціальних наук

РОБОЧА ПРОГРАМА

навчальної дисципліни

«Етика і естетика в роботі юриста»

(кредитно-модульна система організації навчального процесу)

для студентів напряму підготовки «Право»

денної та заочної форм навчання

Київ - 2008

Програма навчальної дисципліни ЕТИКА І ЕСТЕТИКА В РОБОТІ ЮРИСТА (кредитно-модульна система організації навчального процесу) для студентів напряму підготовки «Право» денної та заочної форм навчання.-К.,2008.-46 с.

Укладач: Нападиста В.Г.,

кандидат філософських наук, доцент

Рецензенти:

Левицька О.І. – доктор філософських наук, професор кафедри філософії

Київського міського педагогічного університету ім. Б.Д. Грінченка;

Василевська Т.Е. – кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії і методології державного управління Національної академії державного управління при Президентові України

Затверджено на засіданні кафедри філософії і соціальних наук КУТЕП

« ___» «__________» 2008 р., протокол № ______

Розглянуто і схвалено науково-методичною комісією факультету

Протокол № від ___________ 2008 р.

Передмова

Предмет навчальної дисципліни. Етика як навчальна дисципліна передбачає: вивчення історії зародження та розвитку моралі, як специфічного способу відношення людини до дійсності з точки зору протиставлення добра та зла; джерел її походження, структурних складових; категоріального апарату; історії етичних вчень; актуальних проблем сучасного етичного знання, зокрема – прикладної етики, особливо такого її різновиду як етики права, а також професійної етики – етики юриста. Естетика дає уяву про: становлення та розвиток чуттєвої культури людини, специфічне відношення та опанування людиною дійсності через призму понять - прекрасне та потворне, трагічне та комічне, героїчне, піднесене, низьке; елементи естетичної свідомості - почуття, потребу, смак, ідеал; різновиди естетичної діяльності, особливий акцент робиться на мистецтві, його зародженні, історичних закономірностях розвитку.

Мета навчальної дисципліни полягає в тому, щоб ознайомити студентів з основами таких різновидів філософського знання як етика та естетика, які становлять підвалину гуманітарного знання загалом і відіграють основоположну роль як у формуванні світоглядних засад особистості так і у виборі стратегії життєвої та професійної практики майбутнього фахівця-юриста.

Завдання курсу передбачають надання студентам необхідного рівня знань про: а) сутність, структуру та функції моралі; б) особливості зв’язку між мораллю та правом, їхню подібність та відмінність у регулюванні суспільними відносинами; в) основну проблематику етики права; г) різновиди юридичної етики, а також специфіку прояву моральної діяльності та моральних відносин у юридичній практиці; д) значимість моралі як фундаментального контрольно-регулятивного механізму суспільного життя; е) закономірності чуттєвого опанування людиною навколишньої дійсності. Важливими завданнями курсу є: а) формування уяви у студентів про необхідність культивування моральних та естетичних цінностей як основоположної умови розкриття сутнісних потенцій людського в людині; б) спонукання до розвитку чуттєвості як опозиції байдужості; в) орієнтування на пошук в історичному контексті моральних програм та власне продукування стратегії доброчинного життя; г) сприяння виробленню здатності критичного судження смаку та застосування етичного інструментарію для діагностики як суспільної так і власної моральної практики.

Вимоги до знань та вмінь

Студент повинен знати:

  • Предмет ( історію його становлення та сутність) етики та естетки;

  • Основні етапи історичного розвитку етики та естетики, типологію основних етичних та естетичних вчень;

  • Основні теорії походження моралі, мистецтва;

  • Сутність, структуру та функції моралі;

  • Специфіку моралі та права як регуляторів суспільного життя;

  • Основні види прикладної етики;

  • Проблемне поле етики права;

  • Різновиди юридичної етики;

  • Специфіку моральних вимог у різних видах юридичної практики;

  • Структуру естетичної свідомості та змістовне наповнення її основних елементів;

  • Поняттєво-категоріальний апарат етики та естетики;

  • Видову специфіку мистецтва;

  • Художній образ, форму та зміст;

  • Художні епохи та стиль у мистецтві;

  • Історичні закономірності розвитку мистецтва.

Студент повинен вміти:

  • Використовувати теоретичні знання, здобуті в процесі вивчення навчальної дисципліни, до аналізу та вирішення проблемних ситуацій у життєвій практиці;

  • Формувати власну позицію щодо амбівалентних проблем етики права;

  • Виробляти стратегію професійної діяльності з урахуванням вимог юридичної етики;

  • Розрізняти значимі та псевдокультурні цінності сучасної художньої практики.

Місце навчальної дисципліни в структурно-логічній схемі спеціальності. Нормативна навчальна дисципліна «Етика та естетика в роботі юриста» є складовою циклу професійної підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня „бакалавр” спеціальності „правознавство”. Успішне викладання та засвоєння курсу «Етика та естетика в роботі юриста” передбачає наявність у студентів базових знань з курсу „Філософія”, „Історія зарубіжної та вітчизняної культури”, „Культурологія”, „Психологія”, „Релігієзнавство”, „Політологія”, „Соціологія”, „Теорія держави та права”.