Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роб П 2012 р.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
553.47 Кб
Скачать

КИЇВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ТУРИЗМУ

ЕКОНОМІКИ І ПРАВА

ФАКУЛЬТЕТ ЕКОНОМІКИ І МЕНЕДЖМЕНТУ

КАФЕДРА ЗАГАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ, МАТЕМАТИКИ ТА ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Основи економічної теорії Робоча програма

для студентів денної форми навчання

освітньо-професійної програми «бакалавр» Державного стандарту

напряму підготовки „Готельно-ресторанна справа”

(Кредитно-модульна система організації навчального процесу) Київ – 2012

Основи економічної теорії: робоча програма для студентів денної форми навчання освітньо-професійної програми «бакалавр» напрям підготовки „Готельно-ресторанна справа" (кредитно-модульна система організації навчального процесу) – Київ.; КУТЕП, 2012. – 14 с.

Укладач: Невєдомова Г.І., канд.екон.наук, доцент кафедри маркетингу, економіки та фінансів туристичної індустрії КУТЕП

Рецензенти:

Робочу програму залікового кредиту «Основи економічної теорії» обговорено і схвалено на засіданні кафедри загальної економіки, математики та інформаційних технологій КУТЕП. Протокол № від 2012р.

Розглянуто і схвалено науково-методичною комісією факультету туризмі та готельно-ресторанного бізнесу КУТЕП.

ЗМІСТ

1

Передмова

4

2

Опис залікового кредиту

7

3

Тематичний план залікового кредиту

8

4

Зміст залікового кредиту

9

4.1

Зміст лекційних занять

9

4.2

Зміст практичних та семінарських занять

17

5

Індивідуальна та самостійна робота студентів

22

5.1.

Індивідуальна робота студентів

22

5.2

Самостійна робота студентів

25

5.3

Загальні положення, перелік контрольних питань для ПМК

38

6

Система поточного та підсумкового контролю

40

6.1

Система поточного модульного контролю знань студентів

40

6.2

Система підсумкового контролю знань студентів (письмовий екзамен) та підсумкова оцінка із залікового кредиту

42

7

Список рекомендованої літератури

44

Додаток А (зразок варіанту підсумкової модульної контрольної роботи)

Додаток В (зразок екзаменаційного білету)

1.Передмова

На сучасному етапі динамічного розвитку економічних відносин в суспільстві економічна теорія як наука відіграє важливу, постійно зростаючу роль в підготовці фахівців вищої кваліфікації. Це обумовлено, насамперед, перенесенням основних акцентів на теоретико-методологічні і практичні проблеми ринкової економіки. Досліджуючи закони, які керують виробництвом, розподілом, обміном і споживанням життєвих благ, вона розробляє методологічні основи механізму їх використання суспільством з метою підвищення ефективності виробництва і зростання добробуту людей.

Мета курсу – комплексне вивчення економічних відносин як форми суспільного виробництва, грунтовне пізнання проблем ефективного використання суспільством обмежених виробничих ресурсів і шляхів досягнення максимальних кінцевих результатів щодо задоволення людських проблем, які невпинно зростають.

Завдання курсу – набуття майбутніми фахівцями глибоких економічних знань, формування у них нового економічного мислення, адекватного ринковим відносинам; формування навичок аналізувати реальні економічні процеси і приймати обґрунтовані рішення з приводу економічних проблем, пов’язаних з їх майбутньою практичною діяльністю.

У результаті вивчення дисципліни студент повинен:

- розуміти об»єкт, предмет та методологію дослідження економічних процесів та явищ у сучасних умовах господарювання;

- набути належних навиків раціональної економічної поведінки, відповідно до концептуальних основ ринкової економіки;

- розуміти особливості функціонування сучасних ринків та утворення цін на послуги праці, капіталу, природних ресурсів відповідно до типу ринкової структури;

- виробити уявлення про механізм функціонування економічної системи в умовах ринкової та трансформаційної економік;

- набути навичок аналізу агрегованих показників, визначення чинників і наслідків макроекономічного розвитку господарських систем, а також можливостей держави коригувати цей розвиток відповідно до цілей та пріоритетів економічної політики.

Предмет :основоположні економічні категорії, економічні закони та принципи функціонування економічних систем; економічні відносини, господарчі механізми та дії людей, спрямовані на ефективне господарювання в умовах обмежених економічних і природних ресурсів; особливості ринкових перетворень економіки України; сучасні процеси глобалізації економічного життя людства.

Програмою передбачається реалізація п’яти навчальних блоків:

  • теоретичного;

  • практичного;

  • самостійної роботи;

  • індивідуально-консультативної роботи з викладачем;

  • контролю знань.

Теоретичний блок розкриває сутність економічних категорій, економічних законів та принципів функціонування економічних систем; дії людей, спрямовані на ефективне господарювання в умовах обмежених і природних ресурсів. Матеріал блоку є опорою для розкриття практичного орієнтованого курсу. Форма занять: лекції, семінари, вирішення ситуативних завдань та контрольні роботи з використанням активних методів навчання та контролю.

Практичний блок забезпечується проведенням навчальних занять, самостійним пошуком інформації з тих чи інших питань програми. Організаційна й змістовна складова практичних занять забезпечується використанням таких методів і форм:

  • проведенням групових занять, підготовкою доповідей, рефератів, тематичних виступів, виданням індивідуальних завдань з метою більш поглибленого опрацювання питань, що вивчаються;

  • групових форм вирішення проблемних ситуацій (диспут, дискусія, розв’язання ситуативних задач);

  • інтенсифікацією навчання й розвитком творчих здібностей студентів (створенням нестандартних обставин і ситуацій, виданням додаткових творчих завдань на заняттях, проведенням поточного контролю).

Блок самостійної роботи сприяє:

  • закріпленню знань і навичок студента, що одержані ним під час аудиторних занять;

  • розширенню і поглибленню засвоєного теоретичного матеріалу;

  • формуванню вмінь і навичок самостійної роботи з літературою;

  • забезпеченню розвитку творчої особистості студента та формуванню його професійної компетентності.

Індивідуальна робота – це вид навчальної роботи викладача, що здійснюється за графіком індивідуально-консультативної роботи у формі: індивідуальних занять, консультацій, перевірки конспектів навчальних текстів та конспекту наукових текстів, що винесені на поточний контроль.

Блок контролю охоплює всі елементи процесу навчання. Метою контролю – підвищення ефективності навчання шляхом стимулювання самостійної діяльності студентів. Типи контролю: вихідний, оперативний допоміжний), поточний, рубіжний, підсумковий.

Форми контролю: тестування, контрольні роботи, співбесіди, усне опитування, контроль за запитаннями для самоконтролю, програмовані тести, перевірка та захист рефератів та ПМК.

Для вивчення курсу рекомендується користуватися підручниками, навчальними й методичними посібниками; монографічною літературою, довідниками та мережею Інтернет.

Заліковий кредит «Основи економічної теорії» кредитно-модульної системи організації навчального процесу є складовою освітньо-професійної програми підготовки фахівців на освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр» з напряму підготовки «Готельно-ресторанна справа».