Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (2).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
622.08 Кб
Скачать

36

Історія економічних вчень.

  1. Питання організації і управління господарством в економічній думці Стародавнього Сходу (Єгипет, Шумер, Вавилон).

  2. Економічні ідеї давньогрецьких філософів (Ксенофонт, Платон, Аристотель).

  3. Питання організації рабовласницького господарства у Давньому Римі (Катон, Гракхи, Варон).

  4. Еволюція економічної думки Давнього Китаю (конфуціанство, легизм, моїзм, даосизм).

  5. Економічні уявлення за часів раннього середньовіччя (“Салічна правда”, “Капітулярій про помістя”).

  6. Порівняльний аналіз економічних поглядів представників раннього і пізнього меркантилізму (А. Монкрет’єна, В.Стафорда, Т.Мена).

  7. Виникнення класичної політичної економії в Англії (В.Петі) і у Франції (П.Буагільбер).

  8. Економічна система А.Сміта (“Дослідження про природу і причини багатства народів”).

  9. Економічне вчення Д.Рікардо.

  10. Економічні позиції Ж.Б.Сея.

  11. Теоретичні уявлення соціалістів-утопістів А.Сен-Сімона, Ш.Фур’є, Р.Оуена.

  12. Характеристика “Капіталу” К.Маркса.

  13. Розвиток В.І.Леніним марксистського економічного вчення.

  14. Порівняльний аналіз поглядів представників австрійської школи граничної корисності (К.Менгер, Є.Бем-Баверк).

  15. Виникнення і розвиток математичної школи (А.Курно, Л.Вальрас, В.Парето).

  16. Основні засади кембріджської школи (“Принципи економікс” А.Маршала).

  17. Основні течії економічної думки ХХ століття.

  18. Напрями інституціоналізму: соціально-психологічний (Т.Веблена), оціально-правовий (Дж.Комонс) і кон’юнктурно-статистичний (У.Мітчел).

  19. Неоінституціоналізм (Р.Коуз, Дж.Б’юкенен).

  20. Теоретична система Дж.М.Кейнса. Еволюція кейнсіанства: посткейнсіанство і неокейнсіанство.

  21. Шведська школа економічної думки (К.Віксель,Г.Мюрдаль, Б.Олін).

  22. Теоретичний аналіз економічної динаміки (М.Кондрат’єв, Й.Шумпетер).

  23. Неоліберальна течія економічної думки (Ф.Хайєк, М.Фрідмен, Л.Ерхард).

  24. Неокласична концепція М.Фрідмена. Неокласичний синтез ( Дж.Хікс, П.Семюельсон).

  25. Розвиток економічної думки за часів Київської Русі (“Руська правда”) і Галицько-Волинського князівства (Галицько-Волинський літопис).

  26. Розвиток економічної думки в Україні у ХІХ ст. (І.Вернадський, М.Бунге, М.Зібер, С.Подолинський). Економічні теорії М.І.Туган-Барановського.

  27. Розвиток української економічної думки у ХХ столітті.

  28. Розвиток радянської економічної науки.

  29. Сучасні напрями розвитку світової економічної думки.

  30. Предмет і метод історії економічних вчень

1 Соціально-економічним працею в Вавілонії є закони царя Хаммурапі, в яких задавалися конкретні кроки щодо поліпшення економічної ситуації. Значною мірою приділялася увага захисту майна громадян, в першу чергу чиновників і воїнів. Закони Хаммурапі будувалися на основі поділу населення на повноправних вільних громадян, неповноправних вільних і рабів. Відповідно, покарання для повноправних вільних було найменшим, для рабів - найбільшим. Регулювалася діяльність лихварів: чітке визначення відсоткової ставки, обмеження боргового рабства трьома роками, у разі неврожаю термін погашення боргу продовжувався, встановлювалася відповідальність за жорстоке поводження з боржниками. Велика увага приділялася питань найму, але не було різниці між найманням людей чи майна.

Головною проблемою давньоєгипетської літератури було питання управління. В "Повчаннях" відбивалися питання управління на різних рівнях, в "Повчаннях геракліопольского царя своєму синові Мерікара" приділялася увага зміцненню чиновницького апарату, в "Повчаннях Ахтоя, сина Дуауфа, своєму синові Піопі" прославлялася кар'єра писаря. З літературних джерел можна зробити висновок про високий рівень централізації управління в Стародавньому Єгипті

Писемні джерела, на підставі яких можна досліджувати економічну думку стародавнього Сходу, — це, як правило, зведення законів, юридичні акти, документи господарської звітності та твори, присвячені управлінню державою й державним господарством. Багато з них мають нормативний характер і відображують позицію насамперед правлячих верств — фараонів, царів, вельможних придворних та чиновників. Тогочасному економічному знанню притаманні догматизм, апріорність і значною мірою символізм. Незважаючи на це, давньогрецькі мислителі згодом намагалися осягнути та використати це знання. Найважливіші економічні ідеї народів стародавніх цивілізацій неодноразово коментували й розвивали наступні покоління, саме їх було покладено в основу економічних поглядів учених середньовічного Сходу. Тоді ж (починаючи з IV тисячоліття до н.е.) було започатковано конкретні економічні науки (статистику, облік та аналіз господарської діяльності, управління і т. ін.), які набули дальшого розвитку вже в античному періоді (І тисячоліття до н.е. — IV століття н.е.).

Чи не найперші відомі нам пам'ятки економічної думки належать до епохи Стародавнього Єгипту. У них знайшли відображення численні питання організації та управління державним господарством, а також уявлення стародавніх єгиптян про власність, рабство, товарно-грошові відносини. Про економічну думку Стародавнього Єгипту можна довідатися насамперед з творів державних чиновників (писарів). До нашої доби дійшли «Повчання гераклеопольського царя своєму синові Мерікара», «Пророчення Іпусера», «Пророцтво Неферті», «Повчання Ахтоя, сина Дуауфа, своєму синові Піопі», різні адміністративно-господарські та юридичні документи.

Адміністративно-господарські документи характеризують організацію та управління державним (царсько-храмовим) господарством, організацію праці царських майстрів та землеробів тощо. Крім того, як видно навіть із назв творів, важливе місце в давньоєгипетській літературі належить творам дидактичного характеру, що викладають правителям «правила» державного управління і керівництва господарством.