Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
32.docx
Скачиваний:
87
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
50.86 Кб
Скачать

.Мова. Мовлення. Спілкування.

Мо́ва — системазвукових і графічнихзнаків, що виникла на певному рівні розвиткулюдства. Усна+письмова. Мова виконує декілька функцій:

- комунікативна (передача інформації), ідентифікаційна (інформаційніпроцеси), експресивна (внутрішньогосвітулюдини)., мислетворча, культуроносна, номінативна (усе пізнане людиноюодержує від неї свою назву) , естетична, гносеологічна (пізнаннянавколишнього світу)

МОВА

Загальнонародна Літературна

Мова, якою користуються люди Нормована, відшліфована мова, яка

в повсякденному житті: вдома, обслуговує культурну сферу ( населення)

на роботі, під час відпочинку. суспільства. Установи державні, наукові, політ. заклади

Діалектна-мова певних регіонів.

Мова — найважливіший засіб спілкування між людьми. Вона безпосередньо зв'язана з мисленням. Не може бути мислення без мови і мови без мислення.

Діалектна.

Мо́влення— це процес спілкування людей між собою за допомогоюмови.

Спілкува́ння визначається як передача інформаціїу будь-якій формі від однієї особи до іншої безпосередньо або за допомогою.

За кількістю учасників розрізняють спілкування

  • міжособистісне (особисте)

  • масове.

2. Роль мови у суспільному житті.

Мова – це джерело знань про минуле нашого народу, сьогодення та майбутнє. В мові наша стара й нова культура, ознака нашої національності. І поки живе мова —житиме й народ, як національність. Наша спадщина, культура, література. Росте нац.. свідомість В умовах національного відродження українська мова набула особливої ваги. Вона є виразником духовного життя віками гнобленого українського народу. В Україні державною є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя; сприяє розвитку української нації, її традицій і культури. І це гарантує Конституція України.

Нація жива, доки жива її мова. Усіма зусиллями потрібно плекати й розвивати нашу рідну мову. Запорукою її стрімкого й квітучого розвитку є свідома шана й любов до мови.

Така важлива роль мови в суспільному житті нашої держави зобов’язує добре знати правила й закономірності її розвитку. Щоб оволодіти нормами сучасної літературної мови, треба глибоко вивчати її лексичний склад, фонетичну систему, граматичну будову і стилістичні властивості. Досконале знання мови є важливим показником розумового розвитку людини та її культурного рівня. Мова виконує декілька функцій:

- комунікативна ( спілкування);

- пізнавальна ( пізнаємо весь навколишній світ);

- естетична

3. Укр мова-серед мов світу.

Серед майже десяти тисяч мов і діалектів , які налічуються в сучасному світі, більшість не мають писемності й державного статусу. Українська мова належить до давньописенних мов із понад тисячорічною традицією. І український народ повинен пишатись своєю багатовіковою історією.

Нині вона входить до другого десятка найпоширеніших  мов   світу , нею розмовляє близько 45 млн лю­дей. Це  мова  не тільки тих, хто мешкає в Україні, а й мільйонів українців, розпорошених долею по всіх континентах.

4. Поняття. Укр.Національна мова.

Національна мова — мовасоціально-історичної спільноти людей, спільна мова нації, яка разом з іншими ознаками (спільністьтериторії,культури, економічного життя та ін.) характеризує конкретну націю. Національна мова виявляє постійну тенденцію до єдності й обов'язково має літературну форму існування. Це мова, яка складалася на території держави багато тисячоліть.

Літерат́урна мóва — це оброблена, унормована форма національної мови, як в писемних так і в усних різновидах, що обслуговує культурне життя народу та всі сфери його суспільної діяльності: державні та громадські установи, пресу, художню літературу, науку, театр, освіту й побут людей..

Державна (офіційна) мова—правовий статус мови, вживання якої обов’язкове в офіційних документах та загалом в публічних сферах суспільного життя в державі (законодавство, управління, судочинство, освіта тощо).

Мова професійного спілкування(професійна мова) - це функціональний різновид української літературної мови, яким користуються представники певної галузі виробництва, професії, роду зав Укр мова в Україні – державна мова міжнаціонального спілкування.Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]