Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Студентський проект на тему

.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Студентський проект на тему:

"Як я вдосконалюю українську мову"

студентки 23-ПВ групи

Поліщук Валентини Андріївни

Мова - це не тільки простий символ розуміння, бо вона витворюється в певній культурі, в певній традиції. В такому разі мова – це найяскравіший вираз нашої психіки, це найперша сторожа нашого психічного я ... Засвоюючи рідну мову дитина, засвоює не самі тільки слова, їх сполучення та видозміни, але і безліч понять, поглядів на речі, велику кількість думок, почуттів, художніх образів, образів, логіку і філософію мови...

Мова не дана людині з народження, її можна навчитися, перебуваючи в соціумі. Для цього потрібно докласти багато зусиль. Українська мова закріплена в законодавством мова, уживання якої обов'язкове в державних і громадських органах, закладах освіти, науки, культури.

Кожна сучасна людина, яка вважає себе освіченою та добре вихованою, повинна вміти правильно говорити та мати досить великий лексикон. Під час знайомства завжди звертають увагу на те, як ти говориш. Культура мовлення, на загальну думку, свідчить про культуру людини взагалі, рівень її духовного й інтелектуального розвитку, і якщо мова буде багата на нелітературні слова та вирази, то й відповідно й думка буде негативною.

Та головне, звісно, - бажання удосконалити соє мовлення. Коли ти маєш бажання поліпшити свою мову, то докладатимеш до цього всіх зусиль і результат буде не просто добри, і відмінним!

Для збагачення лексикону я читаю усі книги написані літературною мовою, тобто такою, де немає неправильних слів та виразів - класичну літературу. Читаючи книжку, я запам'ятовую, як пише автор, які слова він

використовує у тій чи іншій ситуації. У світі існує багато книжок, починаючи від казок, детективів, пригод до класичних романів. Усі вони корисні для розвитку мовлення, а окрім цього, більшість не тільки корисна, а ще й цікава за змістом.

Інколи я беру читати вірші Василя Симоненка:

Ти знаєш, що ти – людина.

Ти знаєш про це чи ні?

Усмішка твоя – єдина,

Мука твоя – єдина,

Очі твої – одні.

Більше тебе не буде.

Завтра на цій землі

Інші ходитимуть люди,

Інші кохатимуть люди –

Добрі, ласкаві й злі.

Сьогодні усе для тебе –

Озера, гаї, степи.

І жити спішити треба,

Кохати спішити треба –

Гляди ж не проспи!

Бо ти на землі – людина,

І хочеш того чи ні –

Усмішка твоя – єдина,

Мука твоя – єдина,

Очі твої – одні.

Я намагаюся читати зарубіжні твори та дивитися зарубіжні фільми в українському перекладі. Майже всі фільми в кінотеатрах показують українською мовою, візьмемо хоча б Гаррі Поттера, Любий Джон, Гра в імітацію.

Мені подобається українське кіно, яке на мою думку, досить непогане. Це такі фільми, як: Поводир(2014), Трубач(2014), Тіні незабутих предків(2013), Дума про Тараса Бульбу(2009), Із життя Остапа Вишні(1991), Тіні забутих предків(1964), Тарас Шевченко(1951).

Окрім навчання, я ознайомлююсь з українською мовою завдяки засобам масової інформації. Такий спосіб значно полегшує оволодіння нею. Дивлячись цікавий фільм або передачу по телевізору, читаючи цікаві повідомлення в журналах та навіть слухаючи музику, я чую нашу мову, що не може не відбитись позитивно на моїх знаннях. Я люблю свою мову, а також люблю українських виконавців, які прославляють спів українською по всьому світу.

Я вважаю, що ніщо краще не допомагає удосконалювати українську мову, як відвідування театру. Оскільки тільки в театрі я можу почути живу, правильну вимову. Я була на виставах в таких театрах: Київська академічна майстерня театрального мистецтва "Сузір'я", Київський академічний театр "Колесо", Національний академічний драматичний театр ім. І.Франка, Київський академічний молодий театр.

Отже, ми повинні побудувати таку країну, де кожен зможе почуватися вільно, спілкуватися своєю рідною мовою, але державна українська мова, має розвиватися і бути захищеною. Тому я вірю і надіюсь , що кожен з нас намагатиметься вдосконалювати свою мову, зможе вільно і сміливо розмовляти українською мовою!