Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi_naukovikh_doslidzhen (1).docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
46.07 Кб
Скачать

Київський університет туризму, економіки і права

Кафедра педагогіки та психології

Реферат на тему

«Міжнародний туризм та туристичний бізнес України»

студентки групи ТЗ-31

Іскрицької Юлії Романівни

Викладач: Тимейчук А. Л.

Київ-2014

Зміст

  1. Вступ 3

  2. Чинники,які впливають на розвиток туризму 5

3. Концепція сталого розвитку у сфері міжнародного туризму України 7

4. Методика макрорегіональних досліджень туристичного ринку України 10

5. Карпатський єврорегіон як модель забезпечення сталого розвитку 13

господарства територій країн-учасниць

6. Висновки 16

7. Використана література 17

1. Вступ

Туристичний бізнес один з нових, але надзвичайно динамічних напрямів підприємницької діяльності в світі та в Україні. У його успішному розвитку істотне місце належить аналізу фінансових потоків та вибору ефективної моделі управління, у тому числі враховуючи закордонний досвід.

Метою статті є аналіз фінансових потоків та моделей управління в туристичному бізнесі, враховуючи міжнародний досвід, його узагальнення та визначення тенденцій і найперспективніших напрямів розвитку міжнародного туристичного бізнесу, у тому числі в українському контексті.

Об’єктом наукового дослідження було обрано одну з країн світу- Україну.

Предметом наукового дослідження – розвиток міжнародного туризму в Україні.

В ході виконання даної роботи були виконані такі методи наукового дослідження як: літературний метод, метод аналізу, синтезу, порівняння.

Міжнародний туристичний бізнес є економічно-бізнесовою підставою міжнародного туризму, який, у свою чергу, є однією з сфер міжнародної торгівлі послугами важливої форми міжнародних економічних відносин.

Міжнародний туризм у сучасному світі став досить значною специфічною формою МЕВ, яка у своєму економічному виразі пов'язана з наданням послуг. Міжнародний туризм в Україні перетворився в одну з провідних галузей економіки як надійне джерело поповнення бюджету. Іноземний туризм, як високоефективне джерело валютних доходів і найвигідніша форма експорту послуг, дає змогу вирішувати багато соціально-економічних проблем в тих країнах, які активно розвивають цю галузь. Частка доходів від загальної світової торгівлі туристичними послугами становить близько 7%. При цьому в абсолютному виразі вони поступаються тільки доходам від торгівлі на світовому ринку нафтою і нафтопродуктами та автоекспорту, майже вдвічі перевищуючи доходи від торгівлі металовиробами, майже втричі від торгівлі телеі радіоапаратурою, більше ніж утроє від торгівлі зерном і газом. За міжнародними даними, доходи від іноземного туризму за період з 1996 по 2006 рр. мають подвоїтися.

Практика свідчить, що зростання міжнародного туризму є віддзеркаленням розширення зовнішньоекономічних зв'язків у світовій системі. Це положення стосується і України, де розвиток іноземного туризму набирає все більших темпів.

Отже, на початку ХХІ ст. міжнародний туризм набув всесвітнього характеру. В результаті утворився світовий ринок туризму, в якому беруть участь всі країни світу. В середньому 65% всіх міжнародних туристичних поїздок припадає на країни Європи, 20% Америки, 15% на інші регіони.

Основні чинники, що впливають на розвиток виїзного туризму в розвинених країнах економічні і соціальні, перш за все зростання особистих доходів громадян (потенціальних туристів) вище меж, що є достатніми для задоволення необхідних потреб. До суб'єктивних причин відноситься діяльність державних органів, що регулюють порядок в'їзду/виїзду та перебування на її території іноземних громадян. Розвиток іноземного туризму в країні, що переважно приймає туристів, зумовлюється намаганням збільшити приток іноземної валюти та створити нові робочі місця. Багато країн шляхом розвитку міжнародного туризму намагаються вирішити проблеми платіжного балансу. За даними світової туристичної організації, частка туризму складає 10,1% у валовій світовій продукції та 10,5% робочих місць.

В результаті витрат іноземних туристів в країні перебування збільшуються доходи фірм, зайнятих в туристичному бізнесі (прямий ефект); також підвищується попит з боку туристичного сектора економіки на товари та послуги постачальників, що викликає зростання доходу в усіх секторах економіки; нарешті, зростають доходи населення, безпосередньо або опосередковано пов'язаного з туристичним бізнесом, що викликає зростання споживчого попиту .

Висока ефективність міжнародного туристичного бізнесу забезпечується за рахунок:

- по-перше, створення значної кількості нових робочих місць для економічно активного населення;

- по-друге, створення в нових районах мережі об'єктів туристичної інфраструктури, що забезпечує потреби туристів в різноманітних платних і безоплатних послугах;

- по-третє, зміцнення політичних і економічних зв'язків держав-членів світового співтовариства на зовсім нових позиціях, в основу яких закладено принципи ООН та загальносвітові цінності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]