Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
seminari_IDPU.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
501.76 Кб
Скачать

Загальні методичні рекомендації до семінарських занять

Згідно з навчальним планом для проведення семінарських занять з історії держави і права України виділяється 36 годин. Їх мета - виробити у студентів уміння самостійно вивчати питання історії держави і права, аналізувати законодавчі акти, формулювати і обґрунтовувати історико-теоретичні висновки та узагальнення. Семінарські заняття не повторюють, а доповнюють і поглиблюють теми лекційного курсу і навчальної літератури. Готуючись до семінару, студент вчиться обґрунтовувати і формулювати свої думки. Працюючи на семінарському занятті – він набуває навички публічних виступів, ведення дискусії, виявляє свої знання, наукову позицію та вчиться їх відстоювати, зміцнює впевненість в знаннях, переконаннях і свідомості.

Для підготовки до семінару студентові пропонуються тема, план семінару методичні рекомендації і рекомендована література з врахуванням нових оцінок історичних подій та осіб. Особливу увагу треба звернути на необхідність вивчення законів та інших нормативних актів. Це можуть бути не тільки чинні нормативні акти, але й так звані пам’ятки права, тобто ті норми права, які втратили свою силу, але дають цінні відомості про суспільний і державно-правовий лад, що існував у різні періоди історії держави і права України.

Працюючи з літературою необхідно занотовувати найважливіші положення, які відносять до питання семінарського заняття.

Семінар повинен бути активним, творчим заняттям, де студенти вчаться аргументувати свої відповіді даними із першоджерел та літератури, захищати та відстоювати свою думку у діловій дискусії.

Підготовка до семінарських занять включає перш за все перегляд написаного конспекту лекцій, методичних порад лектора, вказівок щодо окремих питань плану семінару, обов'язкових джерел та літератури. Ці поради допоможуть організувати самостійну підготовку, чітко визначити пріоритети в опрацюванні рекомендованих до тем джерел та літератури, в осмисленні проблем теми. Щоб з'ясувати зміст та обсяг відповідей на питання плану семінару, треба обов'язково прочитати відповідний розділ підручника чи навчального посібника. Працюючи з джерелами та літературою, слід занотувати, відповідно до питання семінару, найважливіші положення, які можуть бути як дослівними, так і довільними, що передають їх основний зміст. Обов'язково треба вказувати автора роботи, її назву, місце і рік публікації. Конспектувати доцільно лише джерела, прочитана література коротко занотовується. Нотатки при підготовці до семінару обов'язкові. Сенс конспектування передусім полягає в тому, що сам процес стимулює логічне мислення і пам'ять. Все це поглиблює осмислення навчального матеріалу, розвиває інтелект, тренує мислення, розвиває пам'ять.

Далі треба скласти план відповіді на кожне з питань семінару. План має бути розгорнутим (тези) або стислим, коротким. Наявність плану сприяє логічній побудові відповідей на семінарі, створює послідовну систему аргументів у дискусії на заняттях. На семінарі можуть бути зроблені також підготовлені слухачами доповіді або повідомлення обсягом до десяти хвилин. Які виступи, запитання до виступаючих, так і доповнення відповідей важливими положеннями дозволяють аргументовано показати свої знання, вміння критично ставитись до тієї чи іншої точки зору, дискутувати з тих чи інших питань.

Виступаючому для викладення своїх думок надається 7-10 хвилин. Виспи не повинен бути ні надто коротким, ні надмірно затягнутим; слід якомога повніше та чітко висвітлити поставлене питання. Інші студенти, уважно слухаючи виступ, роблять позначки на полях свого конспекту, а потім беруть участь в обговоренні, висловлюючи власне розуміння питань і, таким чином, здійснюють колективний пошук вірних узагальнень та висновків.

Виступаючий повинен показати знання матеріалу, вміння аналізувати його, додержуючись послідовності викладу, чітко переходячи від одного пункту свого виступу до іншого, підкреслюючи найважливіші та найсуттєвіші моменти, роблячи короткі висновки. При цьому слід говорити просто, зрозуміло, конкретно, своїми словами, а не читати записи чи нормативний матеріал. Під час виступів можна до певної міри користуватись конспектом, методичними вказівками або хрестоматією, де наводяться витяги з правових джерел того чи іншого періоду. І виступи, і доповнення повинні бути цілеспрямованими, чіткими, по можливості короткими. Ні в якому разі не слід повторювати вже сказане. Всім виступаючим необхідно слідкувати за мовою, інтонацією, правильним вживанням та вимовою слів, наголосами. Кожен студент на семінарі повинен активно працювати, тобто уважно слухати кожного, хто виступає, продумуючи відповіді на звернені до нього запитання, репліки тощо. Отже, семінар має бути активним, творчим заняттям, де студенти вчаться аргументувати свої відповіді даними із першоджерел та літератури, захищати та відстоювати свою думку у діловій дискусії. Семінарські заняття є обов'язковими для відвідування. На них ведеться облік поточної успішності студентів, тому пропущений семінар, незважаючи на причину пропуску, так само як і незадовільна оцінка в процесі семінарського заняття, підлягають обов'язковому відпрацюванню.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1. Історія держави і права України як наука та навчальна дисципліна. Державний устрій і право України стародавньої доби.

Семінарське заняття №1

Тема №2: Виникнення права та державності на території України стародавню добу

Час проведення заняття: 2 год.

План

1. Грецькі міста-поліси Чорноморського узбережжя України: організація суспільства і влади.

2. Афінська демократія як система управління в грецьких містах-полісах.

3. Джерела та головні риси права грецьких міст-полісів півдня України.

4. Суспільна організація, управління і право в степових народів на терені України.