Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІВДП методичка 2015.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
398.85 Кб
Скачать

Національна академія внутрішніх справ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ З

ДИСЦИПЛІНИ

«ІСТОРІЯ ВЧЕНЬ ПРО ДЕРЖАВУ І ПРАВО»

для підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр»

за напрямом «Правознавство»

Київ 2015

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

КАФЕДРА

ЗАГАЛЬНОПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ З

ДИСЦИПЛІНИ

«ІСТОРІЯ ВЧЕНЬ ПРО ДЕРЖАВУ І ПРАВО»

для підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр»

за напрямом «Правознавство»

УКЛАДАЧІ:

Денисенко О.А. – старший викладач кафедри загальноправових дисциплін ННІПП НАВС, кандидат історичних наук;

Хойнацька Л.М. – доцент кафедри загальноправових дисциплін ННІПП НАВС, кандидат історичних наук, доцент;

РЕЦЕНЗЕНТИ:

Федоренко В.Л. – заступник директора ННІЗДН НАВС, доктор юридичних наук, професор;

Денисенко Г.Г. – старший науковий співробітник Інституту історії України НАНУ, кандидат історичних наук.

Навчально-методичні матеріали з дисципліни “Історія вчень про державу і право затверджено та ухвалено на засіданні кафедри загально-правових ННІПП НАВС від 30.08.15 р. ( протокол №1)

Рекомендовано до друку Методичної радою від «__»________20__, (протокол №__)

Навчальна програма з дисципліни

1. Анотація навчальної дисципліни

Програма навчальної дисципліни “Історія вчень про державу і право” складена з урахуванням сучасних оцінок та підходів до вивчення науково-теоретичного доробку мислителів різних часів щодо розуміння проблем держави та права і розрахована на підготовку фахівців освітньо-кваліфікіційного рівня «Бакалавр».

Дана навчальна дисципліна має теоретико-світоглядний характер і направлена на оволодіння студентами найбільш значущими для праворозуміння постулатами основних вчень про державу та право, які сприятимуть поглибленню розуміння сутності феномену держави та права, їхньої ролі та значення у житті суспільства. У предметному і методологічному аспектах вона взаємодіє з теорією держави і права, історією держави і права, історією філософії та історією соціології. Історія вчень про державу і право вивчає виникнення та еволюцію політичної і правової теоретичної думки людства.

Розглядаючи історичний і теоретичний аспекти цієї навчальної дисципліни, необхідно наголосити, що суттю історичного аспекту «Історії вчень про державу і право» є висвітлення того, які історично визначені, соціально й політично конкретизовані погляди на суспільство, державу і право розроблено у вченні, як ці погляди співвідносились із позиціями соціальних прошарків суспільства, чиї інтереси вони виражали, яку позицію займав автор учення свого часу.

Суттю теоретичного аспекту є філософські, загальнометодологічні та пізнавальні моменти вчення. Він дає змогу з’ясувати спосіб обґрунтування конкретних державно-правових поглядів, визначити новизну й соціальну цінність цих концепцій.

Необхідно наголосити, що в рамках однієї дисципліни розглядаються два соціальні феномени: держава і право. Це дуже важливо в соціальному плані, оскільки, політичні та правові явища внутрішньо зв’язані, політичні відносини, як складова соціальних відносин суспільства, стимулюють розвиток і вдосконалення правових норм і навпаки, норми права регулюють, упорядковують всі сфери соціальних відносин, у тому числі й політичні.

Сучасне суспільство не перестає цікавитися проблемами минулого. Сьогодні різко зростає значення історії вчень про державу і право для опанування методологічного плюралізму. Історія формування політичних, державознавчих, правових ідей виступає як найкраща школа альтернативного мислення. Зіставлення різних точок зору покликане сприяти формуванню у майбутніх юристів розуміння багатовимірності істини. Знання історії вчень про державу і право є складовою професійної культури сучасного юриста, адже культура – це, передусім, традиція та пам’ять. Видатні мислителі минулого виступають як транслятори правових цінностей, вироблених багатовіковим досвідом людства.

При складанні навчальної програми дисципліни “Історія вчень про державу і право” були враховані найсучасніші концептуальні підходи з вивчення та розуміння основних державно-правових концепцій.

Програма складена з урахуванням тісного міждисциплінарного зв’язку історії вчень про державу та право з іншими юридичними та історико-філософськими дисциплінами.

Навчальна дисципліна включає в себе 8 тем, побудованих за проблемно-хронологічним принципом.