Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_ПРАВО_ЄС_ПОСІБ_2014.doc
Скачиваний:
585
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ україни

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

Кафедра конституційного та міжнародного права

КУРС ЛЕКЦІЙ

Право Європейського Союзу

Навчальний посібник

Київ-2015

УДК 341.4

ББК Х 91

С 606

Укладачі:

Солоненко О. М. – кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри конституційного та міжнародного права Національної академії внутрішніх справ;

Калиновський Б. В. – кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри конституційного та міжнародного права Національної академії внутрішніх справ;

Тригубенко Г. В. – кандидат юридичних наук, доцент кафедри конституційного та міжнародного права Національної академії внутрішніх справ;

Хальота А. В. – кандидат юридичних наук, заступник начальника кафедри конституційного та міжнародного права Національної академії внутрішніх справ.

Рецензенти:

Гавловський В. Д. – кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник;

Пясковський В. В. – кандидат юридичних наук, доцент.

Рекомендовано до друку на засіданні науково-методичної секції теорії та історії держави та права; конституційного та міжнародного права; цивільного права і процесу науково методичної ради Національної академії внутрішніх справ 03 грудня 2014 р. (протокол № 5).

Матеріали подано в авторській редакції

С 606

Курс лекцій Право Європейського Союзу [Текст] : навч.-посіб. для студентів та слухачів з підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “магістр” / уклад. О. М. Солоненко, Б. В. Калиновський, Г. В. Тригубенко, А. І. Хальота. – К. : Нац. акад. внутр. справ, 2015. – 198 с.

Змістовно подано тематику лекцій навчальної дисципліни “Право Європейського Союзу”. Наведено теми семінарських занять, рефератів і доповідей. Системно подано та розкрито питання для кожної теми щодо підготовки до семінарських занять. Запропоновано список джерел для всебічного та розширеного самостійного вивчення навчальної дисципліни.

Для студентів та слухачів з підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “магістр” навчальних закладів системи МВС України.

ББК Х 91

© Солоненко О. М., 2015

© Калиновський Б. В., 2015

© Тригубенко Г. В., 2015

© Хальота А. І., 2015

ЗМІСТ

1

КУРС ЛЕКЦІЙ 1

Вступ

"Ніякої війни не повинно бути, ні війни між мною і тобою в природному стані, ні війни між нами як державами... Можна сказати, що встановлення загального і постійного миру складає не просто частину, а всю кінцеву мету навчання про право... і тільки в загальному союзі держав це право може стати остаточно дійсним і щирим станом миру"

І. Кант

Своєрідною рисою сучасного міжнародного політичного, соціального та економічного розвитку є інтенсивна динаміка інтеграційних процесів у світі. При цьому навіть ті країни, які не входять до складу інтеграційних об’єднань, неминуче відчувають на собі відчутний вплив їх правових систем. Особливо це стосується європейського виміру. На європейському континенті таким інтеграційним міжнародним співтовариством є Європейський Союз (ЄС), з яким Україна має спільний державний кордон.

Україна неодноразово висловлювала свою зацікавленість щодо системи права Європейського Союзу. Адже Європейський Союз є особливим міжнародним утворенням, яке являє собою яскравий взірець успішного політичного, правового співробітництва та економічної інтеграції 28 держав.

Європейський Союз – один з найбільших зовнішньоекономічних партнерів України, з яким, наша держава постійно намагається розвинути та посилити політичне, безпекове та економічне співробітництво, насамперед шляхом розвитку правової основи регулювання відносин у цих сферах, що неможливе без здійснення заходів щодо зближення законодавства України та ЄС.

Водночас, нині набувають найбільшої конкретики ідеї щодо інтеграції України до ЄС, яку визначають однією з стратегічних цілей розвитку держави. Ось чому вивчення права ЄС в юридичних закладах України набуває не тільки теоретичного, а й перспективного практичного значення. Тому, не викликає жодних сумнівів те, що кожен правознавець повинен оперувати знаннями у сфері права Європейського Союзу.

У навчальному посібнику викладено базисні поняття та відображено сутність права Європейського Союзу, що дають можливість вивчити його основи, здійснити аналіз його інституційного механізму, правового статусу особи в ЄС та збагатити знання щодо євроінтеграційних процесів, а також зосередити свою увагу на найбільш актуальних для українських умов проблемах: демократизації і трансформації суспільства, формування правової соціальної держави, взаємовідносинах громадянина та держави.

Внутрішня змістовна організація та структура навчального посібника “Курс лекцій Право Європейського Союзу” визначається метою та відповідає завданням його вивчення й структурно об’єднує дев’ять тем.

Логічна послідовність вивчення полягає в тому, що спочатку виробляється загальне уявлення про основи права Європейського Союзу, а саме виникнення та становлення права ЄС, джерела права ЄС. Далі змістовно розкривається інституційний (організаційно-правовий) механізм Європейського Союзу. Розглядаються питання правового статусу людини і громадянина в ЄС та співробітництво держав у цій сфері. Окремо присвячено аналізу нормативного регулювання зовнішніх відносин Європейського Союзу, особлива увага приділяється саме взаємовідносинам між ЄС та Україною.

У структурно-логічній схемі навчання, дисципліна «Право Європейського Союзу» вивчається на етапі підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» після вивчення ними основних дисциплін професійно-орієнтованого циклу, коли майбутні фахівці мають достатнє уявлення щодо умов практичного виконання професійних завдань. Це забезпечує можливість її викладання з урахуванням професійної орієнтації за відповідними спеціальностями.

Загальною методичною вимогою до вивчення права Європейського Союзу є вироблення особистісного ставлення до його проблем на основі критичного вивчення та аналізу навчальної і наукової літератури. Навчальний посібник розрахований як на вивчення та закріплення інформаційно-теоретичної бази, так і на самостійну роботу слухачів. Цілеспрямований на підвищення рівня логічного мислення, зумовлює продуктивність засвоєння теоретичного матеріалу

Запропоновані в навчальному посібнику теми дозволять систематизувати знання за програмою навчальної дисципліни «Право Європейського Союзу», забезпечуючи світоглядну дію на підготовку сучасного юриста-професіонала.

Ознайомлює з найбільш актуальними питаннями правої діяльності Європейського Союзу, які дозволяють читачеві отримати уявлення про ЄС.

Навчальний посібник є вагомою допомогою для викладачів, ад’юнктів, студентів, слухачів вищих навчальних закладів системи МВС України при опрацюванні основних елементів права та інституцій ЄС. Також буде корисним усім, хто прагне ознайомитися з реаліями Європейського Союзу та перспективами європейського руху України.