Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.розр.-АК-Чурмантаев.doc
Скачиваний:
5742
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
282.11 Кб
Скачать

26

Методична розробка

з вогневої підготовки

Тема: “Автомати Калашникова: 7,62-мм АКМ,

5,45-Мм ак74, 5,45-мм акс74у”

Тема: “Автомати Калашникова: 7,62-мм АКМ, 5,45-мм АК74, 5,45-мм АКС74У”.

Навчальна мета та завдання:

1. Вивчити призначення, будову і бойові властивості автоматів Калашникова: 7,62-мм АКМ, 5,45-мм АК74, 5,45-мм АКС74У.

2. Оволодіти навичками в проведенні неповного розбирання і зборки автоматів.

3. Навчити слухачів виявляти і усувати затримки, що виникають при стрільбі з автомата.

4. Виховувати у слухачів охайне поводження зі зброєю, прагнення оволодіти нею в досконалості.

Навчальні питання:

  1. Призначення, бойові властивості і загальна будова автоматів Калашникова.

  2. Неповне розбирання і збирання автоматів Калашникова.

  3. Призначення, будова частин і механізмів автоматів, приналежності і патронів.

  4. Робота частин і механізмів автоматів Калашникова. Затримки при стрільбі і способи їх усунення.

  5. Догляд за автоматом, його збереження.

  6. Контрольний огляд автомата і підготовка його до стрільби.

  7. Перевірка бою автоматів та приведення їх до нормального бою.

Час: 2+2 години.

Метод проведення: практичне класно-групове заняття, комплексне польове заняття з вогневої підготовки

Місце проведення: клас вогневої підготовки, центр СФП “Віта Поштова”, .

Матеріально-технічне забезпечення: автомати Калашникова (учбові), патрони (учбові); 5,45-мм АК74 – 5 шт., приналежність для чистки і змащення; перевірочні мішені – 5 шт.; упори; плакати, схеми, макети будови та принципів роботи автоматів Калашникова, наявність конспектів у слухачів.

Література:

  1. Руководство по 5,45-мм автомату Калашникова АК74, АКС74, АКС74У, АК74Н, АК74Н1, АК74Н2, АК74Н3, АКС74Н, АКС74Н1, АКС74Н2, АКС74Н3, АКС74УН2 и 5,45-мм ручным пулемётам Калашникова (РПК74, РПК74Н, РПК74Н РПКС74Н, РПК74Н1, РПК74Н2, РПК74Н3, РПКС74, РПКС74Н1, РПКС74Н2, РПКС74Н3)/ Гл. управл. боевой подгот. ВС Рос. федерации. - М.: Воениздат, 2001.- 256 с.

  2. Наставления по стрелковому делу. – М.: Воениздат, 1987. – 640с.

  3. Огневая подготовка. Ч.2. Основы устройства вооружения: Учебник. – М.: Воениздат, 1978. – 320с.

  4. Альбом схем современного ручного стрелкового огнестрельного оружия и боеприпасов, состоящих на вооружении ОВД: Учебное пособие/ МВД России, Московская академия. – М.: 2000.

  5. Шевченко Н.А. Советы по изучению стрелкового оружия и гранатометов. - М.: Воениздат, 1974.

Організаційно-методичні вказівки

Вивчення даної тематики слухачами рекомендується планувати на двох двохгодинних заняттях, а також вносити на повторення окремі питання по матеріальній частині автоматів Калашникова в тематику інших занять з вогневої підготовки. Також слухачі отримують завдання для самостійного опрацювання. Перше заняття проводиться в класі вогневої підготовки, який повинен бути належно обладнаний технічними засобами навчання і наочними посібниками. В план проведення першого заняття включати такі навчальні питання: 1. Призначення, бойові властивості і загальна будова автоматів Калашникова. 2. Неповне розбирання і збирання автоматів Калашникова. 3. Призначення, будова частин і механізмів автоматів, приналежності і патронів. 4. Робота частин і механізмів автоматів Калашникова. Затримки при стрільбі і способи їх усунення. Проведення другого заняття планувати на полігоні, і включати наступні навчальні питання: 1. Догляд за автоматом, його збереження. 2. Контрольний огляд автомата і підготовка його до стрільби. 3. Перевірка бою автоматів та приведення їх до нормального бою. Кожне із занять складається з трьох частин.

Дані заняття проводяться після ознайомлення слухачів з загальним устроєм вогнепальної зброї, вивчення матеріальної частини пістолетів, які є на озброєнні

В підготовчій частині (12-15 хв.) перевірити особовий склад, перевірити готовність до занять слухачів, учбової та матеріально-технічної бази; оголосити тему, мету та учбові питання, запропонувати перелік літератури для опрацювання.

Під час проведення першого заняття, після огляду зброї, оголошення теми і мети заняття необхідно з виховною метою коротко розповісти про історію створення вивчаємого виду зброї, використання його в бойових діях (на навчаннях) і про його перевагу над подібними видами зброї, що є вступом до основної частини заняття.

Вивчаючи автомат, варто вказати, що його створив талановитий конструктор М.Т. Калашников. Народився конструктор у 1919 р. на Алтаї в родині селянина. М.Т. Калашников — колишній сержант, учасник Великої Вітчизняної війни. Автомат був прийнятий на озброєння в 1949 р. При його створенні були використані кращі досягнення техніки і врахований досвід війни. Автомат простий по устрою і безвідмовний у дії Це підтверджується численними навчаннями і бойовими стрільбами. У 1959 р. автомат був конструктивно поліпшений і одержав найменування «автомат Калашникова, модернізований (АКМ)». По бойових властивостях автомат незначно уступає ручному кулемету конструкції того ж Калашникова (РПК), подальшими розробками стали автомати АК74, АКС74, АК74Н, АКС74У та автомати серії “100”.

На занятті слухачі спочатку повинні вивчити призначення і бойові властивості автоматів Калашникова, потім вивчити загальний устрій цього виду зброї, далі згідно переліку навчальних питань.

Основну частину (60 хв.) використати для доведення нового матеріалу. Користуватися методичними рекомендаціями, що надаються до кожного розділу.

Заключна частина (5-10 хв.). Перевірити зброю та спорядження. Підвести підсумки заняття: нагадати тему, розглянуті питання, вказати на позитивні і негативні сторони в діях слухачів, довести отримані оцінки, визначити рівень досягнення мети. Відповісти на питання, дати завдання на самостійну підготовку, закінчити заняття.