Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психодиагностикистика.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
364.03 Кб
Скачать

46

Л. М. Самошкіна, в. І. Лазаренко

ПСИХОДІАГНОСТИКА

Дніпропетровськ

2001

Міністерство освіти і науки України

Дніпропетровський національний університет

Л. М. Самошкіна, В. І. Лазаренко

ПСИХОДІАГНОСТИКА

Ухвалено Вченою радою університету

як навчальний посібник

Дніпропетровськ

РВВ ДНУ

2001

ББК 88в85

С 17

Рецензенти: д-р психол. наук, проф. Е. Л. Носенко,

канд. психол. наук, доц. С. Г. Крамаренко

Самошкіна Л. М., Лазаренко В. І.

С 17 Психодіагностика: Навч. посіб. – Д.: РВВ ДНУ, 2001. – 44с.

Розкривається сутність основних понять з курсу “Психодіагностика” в сучасному розумінні, а також зроблено огляд основних класичних методик, які найчастіше застосовуються в практиці психодіагностики.

Призначений для студентів, які вивчають курс “Психодіагностика”, а також психологів-практиків, педагогів та осіб, які цікавляться питаннями дослідження індивідуально-психологічних особливостей.

Темплан 2001, поз

Навчальне видання

Любов Миколаївна Самошкіна,

Вікторія Іванівна Лазаренко

ПСИХОДІАГНОСТИКА

Навчальний посібник

Редактор М. О. Долгов

Підписано до друку 6. 07. 00. Формат 60 х 84 х 16.

Папір друкарський. Ум. друк.арк. ........ Ум. фарбо-відб...... Обл.-вид. арк.......

Тираж 300 пр. Зам. № 46

РВВ ДНУ, вул. Наукова, 13, м. Дніпропетровськ, 49050.

Друкарня ДНУ, вул. Наукова, 5, м. Дніпропетровськ, 49050.

© Самошкіна Л.М., Лазаренко В.І., 2001

ВСтуп

Психологічна діагностикає однією з основних форм практичної діяльності психолога і відповідно – одним із базових курсів в його професійній підготовці.

Методики психодіагностики застосовуються в професійному відборі кадрів, для контролю психологічного розвитку особистості та оптимізації навчання, дослідження особистості з медичною та експертною метою тощо.

Досвід навчання студентів свідчить про їх інтерес до психодіагностики, а також про деякі труднощі її викладання, які пов’язані з наступними причинами:

– по-перше, психодіагностика як наука знаходиться в стадії інтенсивного розвитку і процес формування її термінологічного апарату ще триває;

– по-друге, основою конструювання, адаптації та аналізу ефективності методик у психологічній діагностиці є спеціальний та досить складний статистичний апарат, чіткий опис якого не завжди можливо знайти у відповідній літературі;

– по-третє, навчання психодіагностиці передбачає знайомство з найбільш відомими психодіагностичними методами в їх сучасній адаптації, що також пов’язано з деякими труднощами.

Усі труднощі частково долаються завдяки словнику-довіднику Л. Ф. Бурлачука, С. М. Морозова у його першій та другій редакціях.

Але на сьогодні практично немає навчальних посібників із психодіагностики українською мовою.

Система понять та інших базових категорій психодіагностики, вміщених у даному навчальному посібнику, допомагає зрозуміти та засвоїти основні психодіагностичні явища та закономірності, що і є метою даного посібника.

Враховуючи існуючу багатозначність тлумачень деяких психодіагностичних категорій, упорядники намагались підготувати, найбільш доцільні, на їх погляд, визначення та характеристики, по можливості, коротко, точно і виразно розкрити їх сутність з позиції сучасної науки.

Розміщення матеріалів у посібнику відображує послідовність засвоєння розділів і тем курсу студентами. Таке методичне рішення допомагає вважати цей посібник також опорним конспектом лекцій з курсу психодіагностики.