Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК Сімейне право 2 курс.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
529.92 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ україни

НаціональнА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

Кафедра цивільно-правових дисциплін

Навчально-методичний комплекс

навчальної дисципліни

"СІМЕЙНЕ ПРАВО УКРАЇНИ"

для підготовки бакалаврів у галузі знань "Право" (0304)

за напрямом підготовки 6.030401 "Правознавство"

Автори:

Ієвіня О.В., професор кафедри цивільно-првових дисциплін, кандидат юридичних наук, доцент

Волківська Т.Ф., викладач кафедри цивільно-правових дисциплін ННІПП НАВС

Затверджено

на засіданні кафедри протокол № __

від "__" грудня 2013 р.

КИЇВ 2013

Навчально – методичний комплекс навчальної дисципліни: "Сімейне право України" для студентів навчально-наукового інституту права та психології Національної академії внутрішніх справ; освітньо – кваліфікаційний рівень – бакалавр.

Київ, ННІПП НАВС, 2013 р.

Укладачі:

Ієвіня О.В., професор кафедри цивільно-првових дисциплін, кандидат юридичних наук, доцент;

Волківська Т.Ф., викладач кафедри цивільно-правових дисциплін ННІПП НАВС

Рецензенти:

В.І. Лебідь, завідувач кафедри цивільно-правових дисциплін, кандидат юридичних наук, доцент;

І.А. Бірюков, професор кафедри цивільно-правових дисциплін, кандидат юридичних наук, професор.

Сімейне право України: Навчально-методичний комплекс / Ієвіня О.В., Коваленко І.А., Волківська Т.Ф. – К., Навчально-науковий інститут права та психології Національної академії внутрішніх справ, 2013. – 174 с.

Схвалено

методичною Радою НАВС

"___"______________ 2013 р.

Навчально-методичні матеріали укладено з урахуванням вимог кредитно-модульної системи навчання. Матеріали містять програму навчальної дисципліни "Сімейне право України", робочу навчальну програму, плани-конспекти проведення лекційних занять, плани проведення семінарських занять, плани проведення практичних занять, завдання для самостійної підготовки, індивідуальні навчально-дослідні завдання, методичні вказівки (рекомендації) для викладачів і студентів, навчально-методичні матеріали для поточного, проміжного контролю та перелік питань підсумкового контролю, тестові завдання для модульного контролю, орієнтовний перелік питань до іспиту, навчально-методичне та матеріально-технічне забезпечення навчальної дисципліни "Сімейне право України", методичні, наочні, мультимедійні, стимульні та опорні матеріали для лекцій і семінарів та список рекомендованої літератури.

Навчально-методичні матеріали призначені для студентів-бакалаврів денної форми навчання.

Витяг

Освітньо-професійна програма підготовки бакалавра

Державні вимоги до обов’язкового мінімуму змісту

та рівня підготовки фахівця за спеціальністю

6.060101 "Правознавство"

(з дисципліни Сімейне право України)

(освітньо - кваліфікаційний рівень "бакалавр").

Підготовка бакалаврів зі спеціальності 6.060101 "Правознавство" здійснюється за умови наявності повної загальної середньої освіти:

Сфера діяльності фахівця з правознавства пов'язана зі здійсненням юридично значущих дій, аналітичною та практичною роботою у сфері застосування національного та народного права. Для цього необхідні глибокі знання системи права, майстерне вміння користуватися новим арсеналом юридичних засобів при розборі будь-якої справи, відповідний рівень професійної культури.

Фахівець-правознавець повинен вміти тлумачити і застосовувати закони та інші нормативні акти; правильно кваліфікувати дії, факти та обставини; приймати правові рішення і здійснювати інші юридичні дії в точній відповідності до законів; складати та оформляти юридичні дослідження; давати кваліфіковані висновки та консультації.

Високий рівень професійної культури дозволяє фахівцю-юристу пропагувати правові знання і здійснювати правове виховування громадян, проводити роботу з дотримання законності, зміцнення правопорядку.

Для забезпечення ефективної реалізації визначених в ОКХ завдань освітньої і професійної підготовки при відборі студентів ставляться вимоги щодо їх здібностей і підготовленості у вигляді системи знань, умінь і навичок, визначених програмою базової (повної) загально середньї освіти.

Обов’язковою умовою є вільне володіння державною мовою.

Основні елементи структури професійно - значущих якостей особистості бакалавра зазначеної сфери виявляються:

• у громадянській зрілості: розвинуте почуття обов’язку, дисциплінованість, наполегливість, контроль за своєю поведінкою та емоціями, високі моральні якості;

• у соціально - управлінській орієнтації: спрямованість на ефективну взаємодію з людьми, самостійність, готовність до ризику, ініціативність, вміння брати на себе відповідальність;

• у розвитку організаційних якостей: готовність до співробітництва та активність у встановленні контактів, виражене лідерство, розвинуті управлінські, пізнавальні та комунікативні здібності;

• у сформованості комплексу професійно необхідних знань та вмінь, навичок для діяльності в юридичних службах підприємств, органів установ та організацій.

  • Для успішного засвоєння освітньо-професійної програми бакалавр студенти повинні мати здібності до оволодіння знаннями, вміннями і навичками в галузі гуманітарних, соціально - економічних та юридичних наук.

  • Підготовка бакалавра права в ННІПП НАВС зорієнтована на одержання студентами вищої юридичної освіти, що має забезпечити здійснення професійної діяльності на посадах юриста, юриста органу державної влади, органу місцевого самоврядування; наукового співробітника, старшого наукового співробітника науково-дослідного закладу; асистента, викладача юридичних дисциплін закладу освіти тощо і передбачає набуття навичок науково - дослідної та педагогічної роботи.

Система базових знань та вмінь бакалавра

Бакалавр повинен знати: