Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navch_pr_Filosof_prava.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
202.75 Кб
Скачать

15

Державна пенітенціарна служба україни

Інститут кримінально-виконавчої служби

Кафедра соціально-гуманітарних дисциплін

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з дисципліни

ФІЛОСОФІЯ ПРАВА”

Київ 2012

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

В сучасних умовах демократизації українського суспільства надзвичайно важливо вибрати правильний шлях в подоланні всіх соціально-політичних негараздів, які спіткали український народ в процесі виходу з довготривалої кризи за радянської доби. Важливим засобом у цьому є наука, а саме юридична та філософсько-правова, яка закладає теоретичну базу процесу державотворення. Адже кращі політико-правові ідеї різних політичних і правових вчень лягли в основу сучасних державотворчих і правотворчих документів (Загальної декларації прав людини від 10.12.1948, Конституції України 1996 року та ін.). Тому закономірним на сьогоднішньому етапі є інтерес до філософсько-правової науки. Адже тут розкриваються проблеми “прав людини”, “правової держави”, співвідношення “верховенства права” і “верховенства закону” та ін.

Філософія права — це наукова дисципліна, яка забезпечує світоглядне обґрунтування права, його сенсу та призначення, а також розкриває проблему взаємозв'язку права та закону.

Навчальна дисципліна “Філософія права” також присвячена проблемі історичного становлення філософсько-правового знання, що дозволяє прослідити становлення філософії права не тільки в світоглядному аспекті, а й у методологічному. Знання методології пізнавального процесу є необхідним для юриста-правознавця.

Особлива увага в програмі курсу “Філософія права” приділяється проблемі зв’язку філософії та права як форм суспільної свідомості., що дозволяє досліджувати фундаментальні категорії права (закон, права людини, свобода, відповідальність та ін.), враховуючи їх філософське підґрунтя.

В рамках курсу розглядається сутність та смисл права як міри свободи особи в її взаємовідносинах із державою, владою, законом. Поняття “прав людини” та “громадське суспільство” розглядаються не тільки в історичному аспекті, але й в аспекті побудови України як держави, враховуючи реформу правової системи.

Вивчення предмету “Філософія права” дає можливість поєднати філософський та правовий підходи щодо актуальних проблем правової сучасності.

Згідно з освітньо-професійною програмою «Філософія права» є нормативною навчальною дисципліною, вивчається протягом одного семестру та є дисципліною обов’язкового вибору. Загальний бюджет часу відповідно до ECTS становить 1 кредит, що дорівнює 36 годин. Структурно навчальна дисципліна складається із 1 змістовного модуля, рівень засвоєння якого визначається за результатами заліку.

Курс філософії права побудований так, щоб процес вивчення тем йшов від більш простого до більш складного. Але необхідно пам’ятати, що не засвоївши попередні розділи, неможливо переходити до наступних, оскільки всі вони зв’язані між собою. Для закріплення знань після вивчення кожної теми теоретичного курсу на семінарських заняттях разом з викладачем відбувається обговорення кожної проблеми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]